HERBARIS - produse naturale pentru tine și casa ta

Delia Hanzelik
FILOFTEIA GROSSU - "Am vrut să-mi apăr copiii de chimicale"

Mai întâi a fost mirosul. Parfumat și îm­bietor, se insinua prin frunzișul des al grădinii adormite în amiaza de august. Lavandă și anason, lămâiță și scor­țișoară, miere și lapte, arome deopotrivă dul­cege și iuțișoare, as­trin­gente și revigorante plu­teau împletite parcă în bule de aer cald. Am por­nit în că­utarea sursei, amu­­și­nând curioasă ae­rul din gră­­dina Ceai­nă­riei. Cre­deam că a sosit vreo doamnă cu trenă de par­fum ori poate vreun ceai a fost răsfiert... În cu­rând, însă, m-am du­mi­rit. Ochii mei buf­ni­țești au poposit pe o stivă frumos aranjată de să­punuri de casă. Dreptun­ghiuri ușor asimetrice ambalate artizanal în carto­nașe colorate, strânse cu sforicele de cânepă și bă­tute-n sigi­liu de ceară roșu-burgundy cu as­pect bo­ieresc. Ceva mai îmbietor de-atât nici că speram să aflu la micul stand amenajat cu produsele "Her­baris", la evenimentul de hrană și viață sănătoasă ce a avut loc la Ceai­năria 5 din strada Olimpului.
O doamnă brună cu zâmbet plă­cut s-a ridicat de pe scaunul cu spătar de lemn de unde domnea peste comorile înmiresmate și s-a apropiat de mine privindu-mă cu bunăvoință. "Vă rog, apropiați-vă cu încredere. Cu ce vă pot fi de folos?". I-am spus că am venit ade­menită pe-o sforicică invizibilă către parfumurile săpunurilor ei mi­nunate și pe loc am hotărât că vreau să aflu povestea din spatele acestor minunății.
"Totul a început în urmă cu vreo șase ani. Aveam copiii mici și cam alergici la chimicale și am vrut neapărat să-i apăr și să-i oblojesc cu leacuri din natură. Mare bogăție de plante de leac cresc în zona mea pură și frumoasă vegheată de două masive muntoase binecuvântate: Ciucaș la dreapta și Siriu la stânga. E satul Bătrâni, în apro­piere de Vălenii de Munte. Și nu numai atât. Toată învățătura bunicilor trebuie aflată, păstrată și valorificată. Așa ne scutim de greșeli și ducem tra­diția mai departe. "

- Mi se pare o alchimie aproape vrăjitorească să știi secretul producerii săpunului natural. Dumneavoastră cum ați învățat să le preparați? De unde v-ați adunat inspirația, ajutorul și price­perea?

- Ooo, câte întrebări într-una singură! Haideți, că vă povestesc. Am trăit, încă de mic copil, printre miresme tari de fructe zemoase, în mijlocul florilor, arborilor și plantelor puternic mirositoare. De jur împrejur dealurile erau precum o grădină imensă, plină de o vegetație năvalnică și uimitoare. Și acum mă trec fiorii la întâlnirea cu mireasma de iarbă proaspăt cosită! M-au influențat, făra ca ei să o știe, trei oameni din sat: domnul Geantă, doctorul Alin Scarlat și nu în ultimul rând, mama mea. Domnul Geantă, vestit căutător de ierburi de leac, la care veneau oameni din toate zonele țării, pe vremuri, pentru ceaiuri și pentru un renumit polen de fân, doctorul Alin Scarlat, căruia îi apreciez dârzenia de a educa pacientul spre refacerea organis­mu­lui, bazându-se în mare parte pe remedii natu­rale și care a scris, printre altele, o carte în două vo­lume: "Bazele fitoterapiei". Pe mama mi-o amintesc de mică, cum fierbea într-un cazan, pe plita sobei, într-un ciorap de bumbac, cenușa de la lemne arse, până se făcea roșie, apoi o "îndoia" cu apă și ne spăla din creștet până-n tălpi. Aceasta e rețeta de leșie vegetală stinsă, din care facem săpu­nul de casă.

- Și dumneavoastră cum vă pricepeți? Să faci un să­pun de casă pare chi­mie adevărată.

- Într-adevăr. Sunt chi­mist de profesie, cu o ex­periență de 20 de ani în spate. Dar saponificarea și procesele chimice care au loc se predau la chimie în­că de la liceu. Așa că nu e chiar atât de greu. Totul se învață. V-am spus deja, în cazul meu au fost trei oa­meni-cheie care m-au in­flu­ențat. Motivația am primit-o prin copii, pentru că mi-am dorit să-i îngrijesc așa cum mi-am amin­tit că o făcea mama.

Săpunuri pentru Casa Regală

- Cum ați început? Ați visat să ajungă HER­BA­RIS o afacere de familie?

- Prin anul 2007, am făcut prima încercare. Lucram ca inspector de pro­tecția mediului și știam câte chimicale și aditivi se pun în alimente, în cos­metice și în deter­genți. Aveam o fabrică de de­tergenți chimici, la vre­mea aceea, știu cum se pre­pară detergenții și cât de mult pot dăuna me­diu­lui în­con­jurător, ape­lor, peștilor, întregului lanț trofic, plan­telor, pă­sărilor, inclusiv nouă - oamenilor. Poate e o pi­că­tură într-un pahar, dar e dife­rența pe care pot s-o fac eu, cu propriile me­le mijloace. Așa că, pentru binele nostru, al familiei, în primă ins­tanță, amintindu-mi cum făcea ma­ma, am început să fac să­pun. Fetița mea avea o piele de­licată, avea șapte ani pe atunci și, cu gândul la co­pilăria ei mică, am reme­morat mirosul anasonului din ceaiul anticolitic pe care i-l fierbeam. Așa s-a năs­cut primul săpun făcut de mine. Cu tărâțe de grâu și anason. A fost bun, apoi am mai fă­cut altul și altul, am com­binat cătină cu miere, lapte de capră cu uleiuri de floarea soarelui și de măsline și lavandă sau citrice și tot așa... Apoi, într-o pri­măvară am ieșit cu ele la târg, la Muzeul Țăranului, și ulterior la Muzeul Satului și, văzând cât sunt de cerute și apreciate, am prins curaj. Confirmarea ca­lității a venit când doamna directoare de la Muzeul Satului mi-a comandat săpunuri să le ofere în dar Casei Regale. Așa s-a născut HERBARIS.

- Suntem în iunie 2018 și văd aici o abun­dență de produse. Nu mai vorbim doar de să­pu­nuri naturale, ați mers mai departe și ați în­ceput să produceți șampoane, detergenți de rufe și de casă, chiar batoane de parfum solid și săpun de ras. Afacerea a luat avânt?

- Da. După târgul de la Muzeul Satului și cel de la MȚR am mai participat la un Târg de Cră­ciun, în centru, tot în București și am avut surpriza să ne spună oamenii că ne-au căutat și nu știau cum să dea de noi. Astfel ne-am dat seama că trebuie să facem o platformă de internet și un magazin vir­tual, unde lumea poate să comande produse prin poștă. În momentul de față, avem o gamă de 23 de să­punuri și un șampon solid. Sunt săpunuri 100% naturale, hidratante, exfoliante, anticelulitice, antiac­neice, pentru ten sensibil, uscat, normal sau uleios, pentru ten acneic, șampoane și balsamuri de păr adaptate pentru diverse tipuri de păr și de­tergenți de rufe și pentru curățenia casei. Chiar vreau să merg la blocuri și să colectez uleiul ars din gospodării. Le voi duce recipiente și vom face un lucru benefic pentru toată lumea. Știu cât de greu se descompun uleiurile din apa reziduală menajeră în stațiile de epurare. Iar noi avem nevoie de tot mai multă materie primă pentru a produce cantitatea de săpunuri cerută pe piață. Recent, am avut o comandă de 10.000 de bare de săpun pentru export.

- Văd că mai aveți și aceste casete-cadou, pen­tru domnițe și domni. Ce conțin ele?

- Casetele pen­tru domnițe au câte patru produse: o cutie cu unt de shea, un săpun la alegere, un balsam de buze și par­fumul solid. Cele pentru cavaleri au să­pun de ras foarte emolient, un pă­mă­tuf și un balsam după ras. Recipientele în care sunt conținute fie­care dintre aceste "pomade" sunt din lemn, iar casetele-ca­dou sunt din sfoară împletită. Ambalajele săpunurilor sunt din carton și sfoară, chiar țin la prezentare și la folosirea de material na­tural și bio-de­gra­da­bil, cât de mult se poate.
Vă invit în satul nos­tru, Bă­trâni, să vedeți cum preparăm săpunurile și toate cele...Veți des­coperi un întreg festin de îmbătătoare delicii ce au să vă lase pentru tot­dea­una o sete nepotolită de a cunoaște miresmele și bene­ficiile produselor naturale.

Produsele HER­BA­RIS le găsiți pe https://herbaris.ro/ sau la magazinul de prezentare din București, Str. Serg. Nuțu Ion 2-4, sector 5, Bucu­rești, telefon: 0723/68.05.81.