O victorie națională - SIMONA HALEP

Ciprian Rus
- Sâmbătă, 9 iunie, pe stadionul de la "Roland Garros", Simona Halep a cucerit primul mare șlem al carierei. O victorie așteptată de multă vreme, atât de marea tenismenă din România, cât și de concetățenii ei. Uralele spectatorilor aflați pe stadionul parizian, precum și gigan­tica bucurie a celor aflați acasă, în fața televizo­ru­lui, au confirmat - nu doar triumful talentului și al muncii marii noas­tre sportive, ci și satis­facția uriașă, de a arăta lumii întregi, adevă­rata față a României, o Ro­mânie care îndrăznește și poate, care produce valoare și excelență, România pe care Simona Halep o întruchi­pează cu strălucire și pentru care îi mulțumim -

Victorie cu trandafiri

A fost ca un făcut, parcă. Nimic nu a venit sim­plu pentru Simona Ha­­lep. Deși a câștigat "Ro­land Garros"-ul la juni­oare, la 17 ani, Simona nu a fost ceea ce se chea­mă un "co­pil-minune". Cea mai constantă ju­că­toare din circuitul pro­fe­sio­nist, vreme de 5 ani, Simona a avut nevoie de câteva încercări succe­sive până să se consacre drept numă­rul 1 mondial. A tre­buit să câștige 15 tro­fee până când, în toam­na anului trecut, la Beijing, a primit faimo­sul "Unu" din trandafiri roșii, confir­marea locului unu în lumea tenisului mon­dial feminin. Pentru prima oară în istorie, o româncă devenea nu­mă­rul 1 WTA! Era abia în­ceputul. "De­gea­ba ești numărul 1 mondial dacă nu ai în palmares nici­unul din­tre cele patru trofee majore: Sidney, Paris, Londra sau New York", spuneau criticii. Cu acest "pietroi" de gât, Simona a ratat la Aus­tralian Open a treia sa finală de grand șlem a ca­rierei, după un traseu greu, cu meciuri memorabile, până în ulti­mul act. Dar a treia ratare a ambi­ționat-o și mai mult pe Simona, care, sub îndrumarea superbului ei an­trenor, Darren Cahill, a făcut schim­bări importante nu doar în joc, ci și în abordarea mentală a jocurilor. Așa se face că anul acesta, la Paris, Simona a venit cu cel mai bun tenis al ei, înșirând, pe drum, jucă­toare de mare renume, spulberându-le atât pe Garbine Mu­guruza, cât și pe ame­ri­canca Sloane Ste­phens, o jucătoare pu­ternică, specialistă în finale. Ce-a urmat știm cu toții: ultima minge a finalei din Franța (Simo­na pă­rea să despice pă­mântul cu ea) a așezat o nouă do­minație în teni­sul feminin mondial: HALEP!

Toți pentru Simona

Susținută din tribune de mari nume ale sportului românesc, Ion Țiriac, Virginia Ruzici, Nadia Comă­neci, Gică Hagi și Gică Popescu, Simona a fost eroina unor scene nemaivăzute pe terenul de la Pa­ris. După ultima minge a meciului, a fugit imediat spre gardul care desparte terenul de loje, cățărân­du-se, ca în anii copilăriei, pentru a-i îmbrățișa pe cei dragi, părinții, fratele ei și antrenorul Cahill, într-un gest îndelung aplaudat de spectatori.
Imediat după primirea trofeului, mesajele de felicitare au început să curgă înspre Simona Halep. Foarte iubită în circuit, campioana noastră a primit mesaje emoționante din partea colegelor ei. "Si­mona, ai reușit! Sunt atât de fericită pentru tine. Bucură-te cât poți de acest moment!", i-a scris cehoaica Petra Kvitova. "Meriți acest titlu mai mult decât oricine altcineva!", i-a scris englezoaica Jo­hanna Konta, una dintre marile adversare ale Si­monei. Firma "Nike", principalul sponsor al româncei, nu și-a pu­tut ascunde bucuria după "lovitura" dată de Si­mo­na la Paris. "Încre­derea în sine îi face și pe alții să crea­dă! Si­mona Halep a cucerit ne­înfricată pri­mul ei turneu ma­jor, pe zgura de la Pa­ris!", au scris america­nii.
"Aș vrea ca lumea să înțeleagă că orice e posibil, dacă muncești, dacă crezi și dacă nu cedezi în niciun moment. Să fii profesionist, să te dedici pasiunii tale și să accepți, cumva, și emoțiile, pentru că presiunea e mare și apar și momente grele. Dar dacă reușești să te educi prin momentele astea, atunci izbutești lucruri mari. Asta am reușit eu astăzi și nu pot să spun decât că sunt super, super fericită", le-a declarat, după meci, Simona jurnaliștilor români prezenți la Open-ul francez. O fericire care a con­taminat o țară întreagă și pentru care îi mulțumim.

Simona Halep
"Cel mai frumos moment al vieții mele!"


Imediat după Victoria de la Paris, Simona Halep a cerut Primăriei București să îi ofere ocazia de a pre­zenta miilor de fani trofeul cucerit la "Roland Garros". 15.000 de suporteri au întâmpinat-o pe "Are­na Na­țională"! "Am vrut să vin aici, pentru a ne bucura îm­preună. Bucuria e mai mare aici. Sunt foarte mândră că sunt româncă. Aceste performanțe sunt 100% ale țării noastre. Să avem mai multă încre­dere în noi, să credem că avem forță să facem tot ce ne dorim. Întâi de toate, trebuie să visăm!". Simona a povestit că momentul intonării imnului la Paris a fost cel mai frumos moment al vieții sale. "Organi­zatorii mi-au spus că la Paris nu s-a mai întâmplat niciodată ca versurile unui imn să fie cântate de pu­blic, de la înce­put până la sfârșit. A fost ceva deosebit!".

Darren Cahill
"Sunt extrem de mândru de Simona!"


Cunoscut ca un personaj foarte echilibrat, Darren Cahill a sărbătorit ca un adevărat suporter victoria din finală a elevei sale. A explodat de bucurie la ultima minge, apoi a fluturat un steag al României, în timpul intonării imnului. "Se spune că destinația e mai frumoasă dacă drumul e plin de obstacole. Într-un final, ajungi acolo unde ți-ai propus și Simona asta a făcut la Paris. A mers pe calea mai dificilă și sunt extrem de mândru de ea. A arătat determinare, așa cum și-a construit cariera și până acum. Să o sărbătoriți în România, Simona a fost extraordinară!".

Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris
"E minunat că s-a cântat imnul la «Roland Garros»"


Aproape 4.000 de români au asistat la meciul câștigat sâmbătă de Simona Halep la "Roland Garros". Printre ei s-a numărat ambasadorul Ro­mâ­niei la Paris, fostul jurnalist Luca Niculescu. "Are­na era plină de strigătele românilor! «Hai Simona!». Aveai impresia că ești la București! După meci, am fost în locul unde erau familia și prietenii ei, am stat de vorbă cu Gică Popescu, cu Gică Hagi, cu părinții Simonei. Entuziasmul era maxim. A fost un fel de sfârșeală de bucurie după această victorie minunată. Este pentru prima oară după multă vreme când primesc atâtea mesaje de felicitare pentru un succes românesc. Este minunat că s-a cântat imnul României la «Roland Garros»!".