Talentat și frumușel, mor fetele după el - MALUMA

Dana Ene
- Noua stea a muzicii latino se mută pe cerul din București -

Columbianul Maluma are 24 de ani, trei discuri lansate și numeroase hituri ce au ajuns în vârful topurilor din întreaga lume. Este abia la începutul carierei, dar peste 32 de milioane de oameni îl urmăresc pe Instagram și 16 milioane pe YouTube, având azi mai mulți fani online decât oricare alt cântăreț de muzică latino. Și pentru că s-a lansat pe val într-un moment în care a putut profita din plin de tehnologie și Internet, a și făcut-o: "Când am scris prima mea piesă, m-am gândit că trebuie să o lansez pe YouTube și nu pe un disc. Toți știm că pentru un muzician contează enorm cât de mulți oameni îl ascultă. Iar online ai acces, practic, la lumea întreagă", se confesa el într-un interviu. Și Maluma a reușit să se remarce pe Internet atât de bine, încât prestigioasa casă de discuri "Sony" l-a și luat sub aripa ei. Anul acesta, columbianul a câștigat premiul "Artistul anului" (votul publicului) la Billboard Latin Music Awards, după o serie de nu mai puțin de 10 nominalizări.

De la fotbal la muzică

Juan Luis Londo?o Arias (cu­noscut sub numele de scenă Malu­ma) s-a născut pe 28 ianuarie 1994, în orașul Medellín, din Columbia, și asemenea multor băieți din țara lui natală, a visat să devină un mare fotbalist, precum Carlos Valder­rama sau James Rodríguez. A jucat opt ani fotbal cu înfrigurare, dar a realizat destul de repede că nu are stofă să ajungă o vedetă în domeniu, așa că s-a dedicat, mai întâi în joacă, și apoi serios, unei alte pasiuni - muzica. A câștigat primul concurs muzical pe când era elev în clasa a X-a, iar la 15 ani a compus alături de un prieten primul lui cân­tec - "No quie­ro", pe care a reușit să-l și în­registreze un an mai târziu, când unchiul lui i-a făcut o surpriză cu ocazia zilei de naștere și i-a închiriat pentru câteva ore un studio muzical. A lansat melo­dia proaspăt în­re­gistrată pe in­ternet și a atras imediat atenția mai multor producători muzicali. Unul dintre aceștia i-a recomandat să își caute un nume de scenă scurt și cu lipici, care să atragă pu­blicul adolescent. Juan nu i-a acceptat oferta, dar i-a urmat sfatul și și-a găsit un pseudonim, utilizând primele două litere din numele persoanelor celor mai dragi lui: mama Marlli, tatăl Luis și sora lui mai mare, Manuela. Rezultatul - Maluma - avea să devină repede o adevărată marcă. "Am vrut să le arăt astfel recunoștința mea, căci îi iubesc, și ei sunt cei care mi-au dat curaj să încerc cariera asta", mărturisea cântărețul.
?n 2010, la 16 ani, avea deja un premiu muzical și o melodie de succes, dar nu luase niciodată lecții de muzică; cânta și compunea după ure­che. Hotărât să devină muzician, îi convinge pe părinți să-i găsească un profesor. Du­pă doar câteva lecții, înregis­trează melodia "Farandulera", pe care o postează, bineînțeles, pe Internet, și nu mică i-a fost mirarea când aceasta a devenit peste noapte hit în Columbia, fiind difuzată în exces pe toate posturile de radio. A primit imediat o ofertă de neratat de la Sony, alături de care a lansat primul album muzical, în 2012, "Ma­gia". Un an mai târziu, în 2013, Ma­luma era nominalizat la premiile MTV Eu­rope Music și la Latin Grammy Awards, pen­tru "Cel mai bun debut".
Succesul primu­lui lui disc a fost repede depășit de albumul numărul doi - "Pretty Boy, Dirty Boy" (2015), iar anul acesta, în luna mai, a lansat discul cu numărul trei, "F.A.M.E.", un album bilingv, ce cu­prinde melodii în spaniolă și engleză, căci Maluma și-a propus să cucerească și America de Nord. Discul a ajuns pe lo­cul 1 în topul "Latin Al­bums" Billboard, SUA.
Și pentru că este pe val, Maluma a ajuns să cânte în duet cu artiști cunoscuți precum Sha­kira, Thalía sau Ricky Martin, ultimii doi fol­osindu-se chiar de suc­cesul tânărului solist ca să se relanseze și să ajungă cu ajutorul lui și la urechile ado­les­cenților de azi.
În România, Maluma vine să cânte în cadrul unui nou festival de muzică latino - "El Carrusel", ce se va desfășura în Capitală, în perioada 30 iunie - 1 iulie la Romexpo. Iar cum organizatorii acestui eveniment își doresc ca el să devină un mare festival de muzică latino, l-au invitat alături de Maluma și pe Luis Fonsi, un artist din Puerto Rico în vârstă de 40 de ani, creator al celebrei melodii "Despacito", hit ce a dominat anul trecut topurile din lumea întreagă și a încins absolut toate ringurile de dans. Luis (pe numele său real Luis Alfonso Rodríguez López-Cepero) cântă de 20 de ani și a lansat până azi nouă discuri, dar marele succes a venit abia cu "Despacito" (2017). Melodia cântată de el, în duet cu raperul portorican Daddy Yankee, le-a adus celor doi nu mai puțin de patru premii Grammy și cinci Billboard Music Awards.
Tot în cadrul "El Carrusel" îi mai puteți asculta în concert și pe: Juan Magan, Robin Schulz, Andra, Fly Project, Mandinga, Richy B și Whats UP.
Abonamentele pentru eveniment se găsesc în rețeua Eventim și au prețuri cuprinse între 220 și 750 lei, categoria VIP.