RACUL și sănătatea

Tana Rosca
În trecut

În anumite culturi, Luna este considerată ca fiind mama Pământ (în ciuda faptului că odrasla a de­pășit-o cu mult în dimensiuni) dar, ca o mamă gri­julie, ea continuă să se rotească în jurul vlăsta­ru­lui său. Ea este considerată consoarta Soarelui, care întruchipează autoritatea paternă. Pentru noi, cei care sălășluim pe Pământ, Luna și Soa­rele sunt cele mai importante corpuri cerești: Soa­rele, sim­bo­lul principiului masculin, și Luna, repre­zen­tanta principiului feminin. Tot din această pers­pectivă, cea pământească, discul lunar și cel solar sunt de aproape aceeași mărime, acesta din urmă fiind cu puțin mai mare decât primul. Se spune că diferența în mărimea discurilor descrie raportul ideal între bărbat și femeie. Luna a fost venerată încă din ve­chime pentru capacitatea ei de a mate­ria­liza o mul­țime de fenomene terestre, inclusiv cor­pul omenesc.
În astrologia cabalistică, semnul feminin, noc­turn, de apă al Racului, este descris după cum ur­mează:
- Aspectul general: brațele și picioarele bine dez­voltate, o frunte impunătoare, dinții depărtați, poate avea anumite probleme legate de simțul au­zului ori de vorbire; o persoană care se bucură de mult respect și care iubește umanitatea.
Primul decan (primele zece zile ale zodiei): în­zestrat cu un fizic atrăgător, cu ochii adânciți în orbite, nări alungite și umeri lați; va avea un suflet bun și numeroși prieteni; când este nevoie, știe să ocolească regulile.
Al doilea decan (următoarele zece zile): va fi mai degrabă scund, cu tenul îmbujorat, toate ființele îl vor îndrăgi.
Al treilea decan (ultimele zece zile ale zodiei): scund și îndesat, cu stomacul și abdomenul mari, pleoape cu gene dese; dispune de multă forță fizică dar este cineva care suferă în singurătate și este pre­dispus la atacuri de cord.
Controlează: pieptul, glandele mamare, zona car­diacă, coastele, splina și plămânii.
Boli: toate afecțiunile legate de zonele (cor­pului) și organele controlate.

Racul în astrologia modernă

Observațiile făcute de știința contemporană au venit să verifice că, în cazul Lunii, "toate-s vechi și nouă-s toate", adică, faptul că mareele, ritmurile de creștere a plantelor, periodicitatea funcțiilor cor­pului animalelor și ale oamenilor sunt toate strâns legate de fazele Lunii, de creșterea și descreș­terea Doamnei Nopții. Poate cel mai semnificativ exem­plu în acest sens este racul, atât de sensibil la fazele Lunii, încât dacă este pescuit pe Lună plină, este cam cu o treime mai greu decât dacă ar fi pescuit la Lună nouă. Ciclul menstrual ideal este cel care se produce la circa 28 de zile, perioada necesară Lunii pentru a străbate toate semnele zodiacale. Cele mai multe nașteri se petrec, sta­tistic, în preajma Lunii pline. Părul, unghiile sunt în sincronicitate cu etapele prin care trece astrul noc­turn. Aceste lucruri erau cunoscute din ve­chime la noi, la tibetani și în majoritatea cultu­rilor anglo-saxone. În Anglia și în Statele Unite, de exemplu, se publică și acum în fiecare an "Almanahul fermierului", care indică perioadele potrivite pentru însămânțare, plivire, pescuit etc. La fel se întâmplă în Germania și în Austria. Luna guvernează ciclurile vieții noastre de zi cu zi și pe cele de creștere și descreștere a corpului, influența ei este nespus de mare atât asupra cor­pului, cât și a psihicului. Stările emoționale prin care trecem la Lună nouă, când suntem de regulă abătuți și ne străduim să lăsăm în urmă lucrurile care nu ne mai exprimă (Luna nouă este ideală, de exemplu, pentru a ne detașa de proastele de­prin­deri), se deosebesc radical de starea de bucurie și împlinire pe care ne-o poate inspira Luna plină. Pe Lună plină, ne vine ușor să ne mărturisim senti­men­tele (ba chiar ne vine greu să NU le ma­ni­festăm) și avem energia necesară de a duce la bun sfârșit proiectele începute după Lună nouă. Nu avem ne­voie de manuale savante pentru a constata realitatea influenței lunare, pentru că, dacă știm despre ce este vorba, o simțim pe pielea noastră.
Pornind de la exemplul cel mai concret cu pu­tință, racul cu "r" mic, putem extrapola la Racul cu "r" mare, care este mult mai bine acordat la eta­pele prin care trece Luna și are capacitatea de a intra în re­zonanță cu ritmurile naturii într-o măsură sen­sibil mai mare decât celelalte zodii. Nativii din Rac sunt de asemenea conștienți în mod ne­mijlocit de felul în care func­țio­nează propriul lor corp și, prin ex­tensie, cor­pul altora. De aceea, Ra­cul, indi­fer­ent de sex, este Mama, cea care nu are nevoie de cineva care să îi ex­pli­ce ce se în­tâmplă cu copilul ei. Ea îl înțelege ins­tinc­tiv, îi înțelege re­ac­țiile corporale și cele emoționale mai bine decât o pot face mulți spe­cialiști.

Tipul de vitalitate și morfologia Racului

Pe când astrologia tradițională ne prezintă un Rac mai degrabă ro­tofei, în decursul timpului s-au sta­bilit două tipuri de conformații spe­cifice zodiei. Primul, mai rar întâlnit, este subțiratic, înăltuț, mai molatic, cu tenul palid. Tipul pre­dominant însă, așa-numitul tip lu­nar, este caracterizat de linii curbe și de o tendință de reținere a apei. Buzele sunt de obicei pline, fața rotunjită, arcadele trase ușor, iar nasul mic. Femeile cărora liniile un­du­itoare le stau bine, prin natura feminității lor, sunt avan­ta­jate de acest tip de con­formație mai mult decât băr­bații zodiei. Trăsăturile pot fi delicate sau estom­pate, ceea ce poate conferi chi­pului lor un aer co­pilăros, mai ales când este aso­ciat cu acea privire vi­sătoare, pierdută departe și blândă, care îi carac­te­rizează pe cei mai mulți dintre nativii zodiei. Frun­tea înaltă și bombată poate sublinia aspectul ju­venil. Rareori se găsesc, însă, toate aceste caracte­ristici cumulate la o singură persoană. Mersul Ra­cului este de obicei un mers liniștit, mersul omului cufundat în gânduri, frămân­tat în per­manență de valuri de emoții, pe care rit­mici­tatea mișcării le do­mo­lește. Mersul pe jos este terapie pură pentru Raci, tocmai pentru că le permite să-și asimileze bo­gata paletă de emoții și să și le pună în perspectivă. Felul în care se mișcă Racul tipic reflectă un soi de relaxare, de fluiditate - mișcările sunt rareori bruște sau sacadate. Din acest motiv, oa­menii acceptă cu ușurință prezența Racului în mijlocul lor, pentru că gestica și mimica lor este com­plet lipsită de agre­sivitate. Oricât ar fi de sofis­ti­cați, Racii emană sim­plitate și omenie. Strân­gerea lor de mână transmite această onestitate și direc­ti­tudine. La urma urmei, Racul este semnul familiei și, într-un mod mai mult sau mai puțin conștient, ori­ce Rac se simte legat de marea familie a uma­nității.

Predispoziții legate de sănătate pentru cei cu ascendentul în Rac

Pentru chestiunile legate direct de sănătate, ascendentul într-un semn anume ne dă informații valoroase. Când acesta se găsește în zodia Racului, e cazul să privim înapoi, dacă avem de-a face cu un adult, la bolile copilăriei, pentru că mulți dintre ei suferă în acea perioadă de probleme legate de di­gestie și de nutriție. Asta, pentru că stomacul și hra­na sunt legate în mod explicit de zodia Racului, la fel și copilăria mică (prin copilărie mică înțele­gând pe­rioada de până la șapte ani). Este posibil ca bolile adultului cu ascendentul în Rac să fie urmare a acestor afecțiuni, a căror bază a constituit-o un regim alimentar nepotrivit în primii ani ai vieții. La asta ne gândim mai ales dacă aceste persoane se plâng de gastrite, crampe sto­ma­cale sau dureri de stomac cu cauze greu de depistat. Bo­lile de stomac sunt mult mai ușor de prevenit decât de tratat. Sunt două reguli de aur care îi feresc de complicații pe cei cu acest tip de predispoziți. Pri­ma regulă este ca fiecare dintre îmbucături să fie mestecată până când devine pastă, deoa­re­ce, lucru astăzi rar men­ționat, jumătate din digestie se produce în cavitatea bu­cală, cu ajutorul glandelor salivare. Regula numărul doi se referă la mâncatul stând jos. Poziția așezat permite sto­macului să fie relaxat, să primească și să prelucreze mân­ca­rea ingerată. Respectarea lor ga­ran­tează că aceste afecțiuni nu se vor manifesta, cel puțin nu în forma lor gravă.

Bolile cele mai frecvente

În copilărie, mai ales, mulți Raci pot suferi de anemie dacă regimul alimentar nu este suficient de bogat în fier. De altfel, carențele de mi­ne­rale sau vitamine apar des nu nu­mai la copii, motiv pentru care ar trebui să aibă grijă să le prevină. Afecțiunile sto­ma­cului, începând cu dispepsia și terminând cu ulcerul, ar trebui pre­ve­nite, iar dacă totuși apar, ar trebui tra­tate cu răbdare, până la eradicarea cauzei. Retenția de lichide în țesuturi, care se produce cel mai adesea înainte de Luna plină, poate duce la o serie de com­plicații, de la banala celulită, care nu e o boală pro­priu-zisă, și până la umflarea membrelor și a ab­domenului, ca urmare a unei vezici slabe. In­conti­nența urinară este, de asemenea, o afecțiune des întâlnită. Multe dintre femeile zodiei suferă de sin­dromul tensiunii premenstruale, când sânii se în­tăresc peste măsură și devin dureroși. Ochiul stâng este considerat a fi guvernat de Rac, în astrologia tradițională, deci vederea ar trebui protejată. Partea inferioară a plămânilor este o altă zonă sensibilă pen­tru Rac, motiv pentru care ar trebui să se fe­reas­că cu strictețe de frigul umed.

Influența Lunii

Magica Lună, cea care dirijează forțele ce ope­rează în natură, deci și cele corporale, ale omu­lui, își lasă cel mai apăsat amprenta asupra Ra­cului. Funcțiile organismului influențate cu prio­ritate de Lună sunt în general cele însoțite de pre­fixul "hi­po". Luna determină deci funcționarea înce­tinită ("hipo") a tiroidei, hipofizei și ti­mu­sului, mai ales a acestei din urmă glande, care joacă un rol esențial atât în procesul de creștere, cât și în men­ți­nerea imunității. Luna determină pro­ce­sele de se­cre­ție și de asimilare ale organis­mului, dar și fenomenul re­pro­ducerii și fe­cunditatea, proce­sul fecundării, are influență asu­pra uterului și, în par­te, a ovarelor.

Remediile homeopatice asociate cu Luna

În cazul Lunii, există trei tipuri de remedii ho­meopatice de bază. Se­le­nium, Bellis Perennis, Bovista, Kali Car­bo­nicum, Sepia, Natrium Sulfuricum, Thuya, Ara­nea, Diadema, Folliculinul și Raze de Lună sunt remedii de tip general.
Fenomenul Lunii noi este pus în legătură cu Cuprum, Cina Causticum și Silicea.
Luna plină se consideră a intra în rezonanță cu Antimonium Crudum și Calcarea Carbonica.
Metalul care corespunde energiilor lunare este argintul, cel ale cărui proprietăți liniștitoare îl ajută pe Rac să-și depășească mai ușor emoțiile.

Sănătatea mentală

Timp de aproape 28 de zile, Luna ne prezintă câte un alt chip în fiecare seară. La fel se întâmplă și cu Racul, care în fiecare zi ne poate întâmpina cu o stare distinctă. De unde și reputația sa, de a fi un semn capricios. Dar după 27 de zile și 7 ore, ciclul se repetă și, dacă observăm acest ritm, reușim să ve­­dem că Racul este, de fapt... constant. Luna, stă­pâna Racului, reprezintă feminitatea, maternitatea, iar statistic vorbind, femeile trăiesc mai mult decât bărbații. S-a găsit și o explicație a acestui fenomen: femeilor le vine mai ușor să-și manifeste emoțiile, pe când bărbații, prin natura lor și prin educație, sunt îndemnați să-și controleze ieșirile senti­men­ta­le. Concluzia? E bine ca noi, toți, femei sau bărbați deopotrivă, să învățăm să ne descărcăm periodic emo­țional. Despre Racul cel sensibil, ancorat în tre­cut și legat de familie, de tradiții, de țară, se spune că "își visează viața și își trăiește visul". Echilibrul și forța și le trage din trăirile mereu reînnoite, cons­tanța în atașamente și plăcerea reală de a socializa.

Remediile din fitoterapie

Pelinul negru (Artemisia vulgaris) poate fi uti­lizat nu doar în combaterea anemiei, de care pot fi afectați micuții Raci, ci și pentru rezolvarea unor probleme digestive, cum ar fi gastritele hipoacide, enterite, stări de greață sau balonare.
Murul sălbatic (Murus fructicosus), sub formă de suc sau infuzie din frunze, coajă sau rădăcină, le poate fi de folos Racilor atunci când suferă de dia­ree, dizenterie, anumite probleme pulmonare și in­flamație. În plus, este un tonic general.
Irisul multicolor (Iris versicolor), folosit și ca plantă ornamentală dar și în homeopatie, are o serie de proprietăți diuretice și antiseptice. Amerindienii foloseau sucul de plantă pentru tratarea rănilor. Rădăcinile plantei constituie un remediu natural împotriva constipației.
Nufărul galben (Nufar luteus) are remar­cabile efecte astringente și cicatrizante. Din rizomi se face o pulbere, un fel de făină, care acționează efi­cient în tratarea unor afecțiuni ale pielii. Infuzia ob­ți­nută din petalele de nufăr galben reglează ac­ti­vi­tatea intes­tinală. Proprietățile antibacteriene ale plan­tei sunt remarcabile, reușind să inhibe până și creș­te­rea bacteriilor rezistente la antibiotice și spori, pre­cum și a fungilor patogeni, ca, de exem­plu, Candida.

Regimul alimentar

Cele două semne zodiacale strâns legate de hra­nă și cu talent înnăscut la gătit sunt Taurul și Racul. Pen­tru a face o distincție, să spunem că Racul are gus­turi mai... franțuzite. Îi plac mâncărurile sofisti­ca­te, sosurile fine, gusturile elaborate. Gur­man­dului Rac îi face plăcere să gătească pentru cei dragi, iar dacă se decide să treacă la pro­fesionism, s-ar putea să ajungă pro­prietarul unui res­taurant cu stele Michelin. Cum ma­jo­ritatea Racilor au și o slăbiciune pen­tru dulciuri, e nevoie să-și supra­ve­ghe­ze dieta. O metodă efi­cientă de a nu mânca de foame, ci de plăcere, ar fi să bea un ceai verde sau de ia­so­mie, cam la o ju­mătate de oră înainte de o masă con­sistentă, să nu bea ni­mic în timpul mesei și să bea un al doi­lea ceai, digestiv, la o ju­mă­tate de oră cel puțin după masă. Un ceai digestiv parfumat și eficient este cel din petale de flori portocal, numit, pentru efectul său și "cafea albă".
Fiecare zodie are o serie de alimente care îi pri­esc în mod deosebit. În cazul Racului, din regimul alimentar n-ar trebui să lipsească laptele și lactatele. În copilărie, sucul din urzică opărită, nu fiartă, cu câteva picături de lămâie, previne anemia. Sfecla roșie are un efect similar. Legumele cu un înalt con­ținut de apă, cum ar fi varza și napul, le fac de ase­me­nea bine. Tarhonul, cel doldora de mi­ne­rale și oli­go­ele­mente, este o plantă-condiment pe ca­re ar fi bine să o folosească des. Peștele îi face de ase­me­nea bine și, într-o măsură mai mică, fructele de mare. Pentru că arțarul este un arbore asociat cu Ra­cul, mierea sau siropul de arțar le face mai bine de­cât convenționalul zahăr, de care ar face bine să se fe­­rească, pentru că Racii care se lasă în voia pof­­tei de dulciuri nu sunt scutiți de riscul dia­be­tului.

Aromoterapia

Nufărul nu este o plantă utilă Racului doar în fito­­terapie, ci are un efect bun asupra sa și în aro­moterapie, cu aroma sa delicată, dar persistentă. Albul fiind culoarea Racului, e ușor de ghicit că florile albe sunt cele ale căror miresme îi plac și îl remontează. Este vorba în primul rând de crinul alb, simbol al purității, dar și despre trandafirul alb. Narcisele albe au un efect tonic și fortifiant asupra nativilor zodiei, la fel ca și verbena. Salvia albă îl ajută să se concentreze și să depășească momentele de mare solicitare emoțională.

Pietre prețioase și semiprețioase

Pornind probabil de la culoarea albă, asociată cu Luna și Racul, egiptenii și grecii recomandau nati­vilor zodiei să poarte calcedonie, o varietate de cuarț care se găsește cel mai des în nuanțe de alb- albăstrui, gri, rar în alte nuanțe.
Bizantinii credeau că prețiosul diamant ar ex­prima mai bine însușirile semnului zodiacal, în timp ce evreii atribuiau onixul acestei zodii, alegere pe care puțini astrologi ar valida-o azi, deoarece onixul se găsește adesea în varianta nea­gră, culoare ne­potrivită Racului. Există însă și sub for­mă incoloră sau albă, și poate fi purtat de Racii care îl simt ca fiind potrivit pentru ei.
Astrologia medievală făcea legătura dintre rubin și carneol și însușirile Racului. În astrologia modernă, majoritatea autorilor sunt de acord că pia­tra lunii dar mai ales perla cea gri-argintie, năs­cută în sânul mării (marea e guvernată de Rac), exprimă energia acestui semn sensibil de apă.
Și acum, că le știți pe toate, noi vă urăm: "Sănă­tate!"