Ultimii ani ai lui A.D. XENOPOL

Dumitru Badita
Se află pe str. Eremia Grigorescu nr. 3 și e imposibil să nu o remarci: masivă, cu arhitectură de epocă veche, vegheată de un arbore uriaș, atrage imediat privirea. O în­vă­luie un aer straniu, de parcă în saloanele ei s-ar decide ceva foarte important pentru mersul lumii sau un savant năstrușnic ar face cine știe ce ex­pe­rimente între pereții ei. Undeva, sub balcon, într-un mic medalion abia observabil, au fost suprapuse două inițiale: T și E, dar acest mic semn grafic nu limpezește nicidecum lucrurile.

Fiul străinului

Abia consultând planul cadastral al Bucu­reș­tiului, realizat în 1911, dezleg misterul. Proprietar al acestei case era în acel an un oarecare Eugeniu Teohari. Omul deținea aici o mare suprafață de teren, un veritabil domeniu bucureștean. Potrivit Anua­rului Bucurescilor din 1906, E. Teohari a fost președinte al Societății de Gimnastică "Turn-Verein", care își avea sediul pe str. Ion Brezoianu, la nr. 35. Interesant cu adevărat este, însă, că în această clădire și-a trăit ultimii ani ai vieții marele istoric A.D.Xenopol, greu încercat de boală și de lip­suri materiale. Până să cunoască declinul și suferința, avusese parte de un destin glorios, ca pro­­fesor, savant și om de cultură, fiind autorul primei mari lucrări de istorie a românilor.
Alexandru a venit pe lume în 23 martie 1847, în Iași, "...în mahalaua Păcurari, în niște case de zestre ale mamei mele", după cum va nota el mai târziu. Mama sa, Maria Xenopol, născută Vasiliu, avea și origini grecești, iar despre tatăl său, Di­mi­trie Xenopol, va susține (în "Istoria ideilor mele") că avea obârșie anglo-saxonă, "...după tată Bruns­wick, după mamă Smith. El a rătăcit în tinerețe, în urma unei dureri sufletești, prin Suedia, pe mare, până la Constantinopole, de unde venise la Galați. Aici fu botezat de colonelul Schelety, tatăl ge­ne­ralului Carol Scheleti, care îi dădu nu­mele de Di­mitrie și-i schimbă totodată familia, din Brunswick în Xenopol, adică fiul străinului". Aventurierul acela care înconjurase Europa ca să-și risipească în călătorii marine tenebrele sufletești, s-a stabilit în cele din urmă în Moldova, unde s-a însurat și și-a câștigat traiul mai întâi ca dragoman (traducător) la Consulatul Prusiei, apoi ca pro­prie­tar de pension, ca preceptor al copiilor marelui ban Iordache Ruset din Bacău, apoi, timp de aproape douăzeci de ani, ca director al penitenciarului din Iași. Cu Maria a avut șase copii, primul născut fiind Alexandru, cel care a dat de mic semne că este înzestrat cu o minte strălucită, fiind unul dintre elevii eminenți ai Iașului. În 1867, tânărul Alexan­dru D. Xenopol a fost pe primul loc la examenul de bacalaureat.

Cuvântarea de la Putna

Nu-i de mirare, așadar, că Alexandru s-a dus în Germania să studieze dreptul și filozofia, studiile fiindu-i finanțate de societatea Junimea și de Pri­măria municipiului Iași. În 1871, a devenit doctor în drept, la Berlin, și în filozofie, la Giessen. Întors în țară, a ocupat un post de procuror de secție, apoi de prim-procuror. A fost și avocat, și profesor la Ins­­titutul Academic, până în 1883, când s-a înfiin­țat la Universitatea din Iași o catedră de istorie na­țională. Xenopol a câștigat concursul și a devenit profesor titular. Istoria românilor a fost pentru el mai mult decât o disciplină universitară predată stu­denților săi. A fost un obiect de cercetare și me­ditație proprie, susținute de o veritabilă pasiune. Xenopol a fost și un promotor al unității tuturor românilor, ideal devenit accesibil după ce, în 1859, muntenii și moldovenii se uniseră sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Bucovinenii, basarabenii și transilvănenii trăiau încă între alte granițe, la fel și dobrogenii. În 1871, cu ocazia sărbătoririi a patru secole de la ctitorirea mânăstirii Putna, tânărul Xenopol, încă student în Germania, a câștigat concursul organizat pentru selectarea celui mai bun discurs care urma să fie citit la mormântul lui Ștefan cel Mare. Serbările ar fi trebuit să aibă loc în august, 1870, dar au fost amânate din cauza iz­bucnirii războiului franco-prusac. Im­periul austro-ungar, stăpân încă peste Bu­covina, unde se afla Putna, era în aler­tă și nu permitea organi­za­rea unor ma­ni­fes­tări de am­ploa­re cu ca­rac­ter na­țional. Anul ur­mător, re­insta­­lân­du-se pa­cea pe con­ti­­nent, auto­ri­tățile de la Viena au ac­ceptat serbările din Bu­covina. Discursul lui Xenopol, ales ca să fie citit la Put­na, a fost cen­zurat pe alocuri de Maio­res­cu, Alec­sandri și Ko­găl­ni­ceanu, gri­ju­lii să nu su­pe­re au­toritățile im­pe­riale, dar tâ­nă­rul Xe­­nopol nu a ținut cont de mo­dificările adu­se textului și a ci­tit și pasajele ex­cluse. Își va a­min­ti peste ani cum au decurs lucrurile: "În por­nirea mea de tâ­năr student, de­pă­șisem în cu­vân­ta­re marginile pe care le putea învoi stăpâ­nirea străină, cu în­voi­rea că­reia se ținea serbarea, și cei trei mari cenzori ai cuvântării mele tăiară din ea locurile ace­lea în care ideea unității neamului răsărea prea cu putere din vorbele mele. Când a fost însă să o ros­tesc - sub imboldul înflă­că­rării, am uitat și cen­zură și oprire, și am spus tot ce aveam pe sufletul meu, în apla­uzele nesfârșite ale unei mări de ca­pete ce umpleau frumoasa mâ­năs­tire a Putnei".

O noapte pe Ceahlău

În adolescență, când învăța încă la Iași, Ale­xandru și-a dorit să urce pe "cel mai înalt munte al Moldovei", împreună cu un grup de colegi: "Eram cu mai mulți tovarăși de școală, toți tineri, cu puternic dor de viață și mari iubitori ai naturii frumoase". Unul dintre colegi, Nicu Albu, a făcut rost de cai de munte și a angajat și câțiva plăieși, care au adus blănuri de animale sălbatice, să le țină de cald noaptea, în vârful mun­telui. Călare pe cai, tinerii excur­sioniști au pornit în zori spre coastele abrupte ale Ceahlăului. Traversând, muți de încântare, o pădure, băieții au făcut cu­noștință cu un animal sado­venian: "Un jder fru­mos, cu pene la urechi, țintea asu­pra noastră ochii lui sticloși și lu­ci­tori...". După câteva ore de urcuș, au ajuns pe vârful Ceahlăului și s-au cățărat pe stânca Panaghia, de unde și-au lăsat privirea să zburde peste întinderile vaste: "De o parte se în­tindeau gră­mezile de munți ai Transilvaniei, îngustând ori­zontul prin bogata lor oștire; de alta se lățea o câm­pie ne­sfârșită, care se atingea, de­parte, sub Ră­sărit, cu valurile Mării Negre. Închi­puirea noas­tră, ajutată și de jocul razelor solare pe alburiul în­depărtărei, ne dădu înșelarea că, într-adevăr, miș­cătoarea singu­rătate strălucea la marginile ne­văzute ale pământului". Ca istoric, mai târ­ziu, va privi trecutul milenar cu aceeași privire înal­tă, în­drep­tată pe ori­zon­turi largi, avu­tă și în ado­les­cență, pe stân­ca Panaghiei.

O pensie inutilă!

În 1915, la vârs­ta de 65 de ani, după ce a trăit și ac­tivat în Iași, un­de și-a clădit ope­ra istorică, Xe­no­pol s-a mu­­tat la București și a lo­cuit în casa din stra­da Eremia Grigo­rescu, nr. 3, casă aflată în 1911 în proprietatea lui E. Te­ohari, fostul președinte al so­cietății de gimnastică "Turn-Verein". Xenopol era suferind, iar din munca lui intelectuală nu agonisise avere. Era sărac, fără șansa de a mai obține venituri prin efort propriu. Făcea solici­tări, împreună cu soția, către mai marii zilei, pentru acordarea unor aju­toare din partea statului român. Când Bucureș­tiul a fost sub ocupația trupelor germane, în timpul primului război mon­dial, a reușit să se refugieze la Iași, orașul vieții sale, dar după încetarea răz­bo­iului, a revenit în casa din strada Eremia Grigo­rescu (fostă Armașului). Când a avut loc Marea Unire din 1918, era atât de bolnav, încât probabil nu a conștientizat momentul, deși nu-și pierduse niciodată speranța că ardelenii, bucovinenii și ba­sarabenii vor trăi împreună cu regățenii, între ace­leași granițe. A murit în 27 februarie 1920. Cu nu­mai câteva ore înainte ca Xeno­pol să închidă ochii pentru totdeauna, Parlamentul votase acordarea unei pensii! În amintirea marelui istoric, edilii au numit o stradă din apropiere, str. A.D.Xenopol. Casa unde și-a dat obștescul sfârșit a reușit să su­praviețuiască tuturor vicisitudinilor. Cu câțiva ani în urmă, fațada a fost restaurată, astfel încât clă­direa a căpătat o nouă viață. Un plop viguros își la­să umbra peste zidurile renovate. Casa are, cu si­guranță, un proprietar inspirat, care a investit mulți bani ca să o salveze de la ruinare. E, după toate aparențele, o reședință de familie și nu sediu de fir­mă. E o casă salvată, prin care Bucureștiul de altă­dată își perpetuează strălucirea și tainele.