Învățați să ademeniți barza!

Redactia
- Deblocarea trompelor uterine pe cale naturală -

- Responsabilă de aproape 40% dintre cazurile de infertilitate feminină, blocarea trompelor uterine poate fi de multe ori reversibilă cu ajutorul remediilor naturale și prin adoptarea unui stil de viață sănătos -

Puține femei se pot împăca cu gândul că nu vor fi niciodată mame, că nu-și vor ține ni­cio­dată în brațe propriul copil. Exis­tă multe cauze pentru care unele femei nu pot rămâne însăr­cinate, iar una dintre ele este un blocaj al trompelor ute­rine, cunoscut sub numele de factor de infertilitate tubară. De fapt, blocarea trompelor uterine cau­zează aproape 40% dintre cazurile de in­fer­tilitate. Structura anatomică a trom­pelor uterine este extrem de fină. O multitu­dine de factori pot contribui la întreru­perea parțială sau totală a acestei căi de întâl­nire a ovulului cu spermato­zoizii, iar pro­cesul de concepere na­tu­rală devine imposibil. Blocajul poate apărea într-una sau în ambele trompe uterine și poate fi cau­zat de endo­metrioză, o boală inflama­torie pel­vină, fibromul uterin, sarcina ecto­pică, ligaturarea trompelor uterine și de com­plicații chirur­gicale abdo-minale infe­rioare, cum ar fi o cezariană.
Blocajele trompelor uterine sunt de obicei asimpto­matice, putând rămâne nediagnosticate până când fe-meia merge la medic pentru a afla de ce nu poate ră­mâne însărcinată. Există însă remedii naturale și fac­tori de stil de viață care pot ajuta la deblocarea trom­pelor uterine.

Uleiul de ricin

Pentru deblocarea trompele uterine, prima op­țiu­ne naturală este uleiul de ricin, bogat în acid rici­noleic, un element cu puternice efecte tera­peu­tice. Acesta ajută la creșterea fluxului sanguin și a circu­lației limfatice în jurul trompelor uterine. De aseme­nea, stimulează sistemul limfatic, lucru important pentru eliminarea celulelor bolnave și a țesutului cica­tricial. Terapia cu ulei de ricin este eficientă în tratarea unor afecțiuni cum ar fi chis­turile ovariene, fibromul uterin și endo­me­trioza - fiecare dintre aceste boli putând pro­voca un blocaj la nivelul trompelor ute­rine.
Cum procedați:
Se înmoaie în ulei de ricin o bucată de pânză moale, curată, și se în­căl­zeș­te în cuptorul cu micro­unde câte­va se­cunde, cât să fie con­­for­tabil de cal­dă. Se aplică com­presa pe abdo­menul inferior, deasupra se pune o folie de plas­tic peste care se așează o buiotă sau o sticlă cu apă fier­bin­te. Se stă așa 30-60 de minute, apoi se scoate com­pre­­sa și se clă­tește uleiul cu apă căl­duță. Pentru re­zul­­tate bune, pro­cedura se face zil­nic, timp de cel puțin 1-2 luni.
Notă: Nu folosiți acest remediu dacă sunteți la menstruație sau sunt șanse să fiți însărcinată.

Yoga

Yoga ajută la canalizarea energiilor corpului în­tr-un mod sistematic, ceea ce este important atât pen­tru repro­ducere, cât și pentru starea generală de sănă­tate. O com­binație unică de posturi, exerciții de res­pirație și medi­tație, yoga crește oxigenarea și cir­cu­lația sângelui în tot corpul. De asemenea, ajută în lupta împotriva infecțiilor și inflamațiilor - prin­cipale cauze în blocarea sau dete­riorarea trompelor uterine.
Practicând în mod regulat yoga, vă puteți îmbu­nătăți fertilitatea și creșteți șansa de a obține o sar­cină. Pentru deblocarea trompelor uterine, unul dintre cele mai bune exerciții este Setu Bandhasana (vezi foto).
Cum procedați:
1. Întindeți-vă pe spate și îndoiți genunchii pen­tru a plasa picioarele cât mai aproape de fese.
2. Inspirați adânc, apoi expirați și ridi­cați pelvisul și fesele de pe podea, men­ținând coap­sele paralele cu podeaua. Stați în această postură timp de câteva se­cunde, timp în care inspirați adânc. Apoi, pe expi­rație, reveniți în­cet în poziția inițială.
O altă postură yoga eficientă este Viparita Karani (stați pe spate, cu picioarele sus, pe perete).
Notă: Femeile care suferă de leziuni la gât și la spate nu ar trebui să facă yoga.

Acupunctura și presopunctura

Acupunctura și presopunctura sunt alte tehnici efi­ciente pentru a îmbunătăți funcționarea trompelor ute­rine. În pre­so­punctură, experții aplică presiune asupra punc­telor specifice, de-a lungul corpului, pen­tru a îmbu­nătăți circulația sângelui, fapt care ajută la descom­punerea țesutului cicatricial și a adeziunilor din jurul trom­pelor uterine. Punctele care trebuie stimulate sunt Ren 14, Ren 12, Ren 6, Ren 4, Ren 3 și St 30.
Notă: Pentru acupunctură, adresați-vă unui spe­cialist.

Masajul abdominal

Masajul abdomenului ajută la deblocarea trom­pelor uterine și îmbunătățește starea gene­rală de sănătate. Un studiu publicat în 2015 a con­statat că masajul abdominal ajută în cazu­rile de infertilitate feminină atribuită trompelor ute­rine blocate, dereglărilor hormonale sau endo­me­trio­zei și crește rata de succes la fertilizarea in vitro. În acest studiu realizat pe 1.392 de fe­mei infer­tile, masajul abdominal a avut o rată de succes de 60% în deblocarea a cel puțin unui tub ute­rin, iar 57% dintre femeile ale căror tu­buri s-au deschis au rămas însărcinate.
Cum procedați:
1. Întindeți-vă pe spate și puneți o pernă mică sub spate.
2. Relaxați-vă și masați ușor abdomenul inferior, folosind puțin ulei de măsline călduț.
3. În timp ce masați, încercați să trageți zona de sub osul pelvian (unde se află uterul) spre ombilic. Stați în această poziție cât numărați până la 10.
Repetați această procedură zilnic, de 10-20 de ori.
Pentru rezultate mai bune, adresați-vă unui terapeut specializat în masaj abdominal.
Notă: Nu folosiți această terapie dacă sunteți la menstruație sau sunt șanse să fiți însărcinată.

Exercițiile de stretching

Exercițiile de stretching sunt cele mai indicate pentru a re­duce țesutul cicatrizat. Făcând zilnic exerciții de în­tindere simple puteți să înlăturați blocajele din trompele ute­rine și să ameliorați durerea pelvină cau­zată de endometrioză.

Ghimbirul

Rădăcina de ghimbir îmbunătățește cir­cu­lația sanguină în tot corpul și ajută la redu­cerea inflamațiilor și a blocajelor. De ase­me­nea, reduce excesul de fluide, des­chizând astfel trompele uterine blocate din cauza acu­mulărilor de lichid sau de sânge.
Cum procedați:
* Se fierbe 1 lingură de rădăcină de ghim­­bir ras în două căni de apă, timp de 10 mi­nute. Se strecoară și se adaugă miere de albine. Se beau 2 sau 3 cești pe zi.
* De asemenea, puteți mesteca feliuțe de ghimbir proaspăt, de mai multe ori pe zi.

Vitamina C

Când blocarea trompelor uterine este cauzată de o infecție, vitamina C poate mări șansele de con­cepție. În plus, fiind și antioxidantă, vitamina C pro­tejează corpul de radicalii liberi - molecule instabile care pot deteriora structurile celulare. Vitamina C este, de asemenea, esențială pentru ab­sorbția de fier și stimulează imunitatea.
* Mân­cați alimente proas­­pete bogate în vitamina C, cum ar fi ardeiul gras roșu, pă­trun­jelul, citricele, broccoli (gă­tit la aburi).
* Dacă optați pentru un tra­tament cu vitamina C, con­sul­tați medicul pentru a vă pre­scrie doza și durata tra­tamentului.

Vitamina D

Vitamina D - un hormon steriod produs la ni­velul pielii ca urmare a expunerii la soare - este nece­sară pentru a ajuta orga­nismul să producă hormonii se­xuali care la rândul lor sprijină ovulația și echilibrul hormonal.
* Expuneți-vă la soare dimineața devreme, timp de aproximativ 10 minute zil­nic, pentru a ajuta organis­mul dumneavoastră să pro­ducă vitamina D.
* Consumați alimente bogate în vitamina D, cum ar fi somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenușul de ou, ficatul de vită, cerea­lele, nucile, merele și lac­tatele.
* Puteți opta și pentru suplimentele alimentare cu vitamina D, dar numai după consultarea medicului.

Renunțați la fumat!

Fumatul afectează sănătatea oricărei per­soane, dar e dăunător mai ales pentru femeile care încearcă să rămână însăr­cinate, deoarece nicotina face ca trompele uterine să se con­tracte. Prin renunțarea la fumat, puteți îmbu­nătăți starea de sănătate a trompelor uterine și, în plus, veți reduce riscul de sarcină ectopică sau avort spon­tan. Pentru a renunța la fumat, nu ezitați să cereți ajutorul medicilor, al familiei și prietenilor.

Limitați consumul de alcool și de cofeină!

Atât consumul de alcool, cât și cofeina în exces vă pot reduce șansele de a rămâne însărcinată.
Conform unui stu­diu din 2011, pu­blicat în British Journal of Phar­­ma­cology, co­fei­na redu­ce activitatea muscu­lară în trom­pe­le ute­rine, co­borârea ovulelor de la ovare la uter fiind astfel mult în­cetinită.
De asemenea, con­­­sumul ridicat de al­cool poate duce la mai multe probleme de fertilitate: a­me­noree, reducerea con­cen­trațiilor hor­mo­nilor, inhibarea ovulației. În același timp, consumul exagerat de alcool în jurul datei ovulației scade semnificativ șansele de concepție.

Sfaturi suplimentare

* Pe timpul nopții, aplicați o cataplasmă cu căr­bune activ pe abdomen. Îndepărtează infecția și reduce inflamația.
* Evitați alimentele ambalate, cum ar fi produsele din carne non-organice, care conțin hormoni sintetici.
* Mâncați alimente bogate în antioxidanți.
* Mențineți o greutate sănătoasă. Femeile supra­ponderale - dar și cele subponderale, în egală măsură - au ade­seori probleme de fertilitate.
* Mâncați mai multe fructe și legume proaspete, precum și alimente bogate în fier, calciu, vitaminele B, seleniu și acid folic.
* Beți multă apă în fiecare zi, pentru a ajuta organismul să elimine toxinele.