Formula AS în Sălaj: Lelea Iulica și casa din Răstoci

Otilia Teposu
- Ea are aproape 100 de ani, casa - cam două sute. Trăiesc împreună, în singurătatea care n-are putere asupra lor -

Neamul morarului

O cheamă Iulica, Câmpeanu Iulica, și în curând va împlini nouăzeci și cinci de ani, dacă "Dum­ne­zău Alduitul" îi va îngădui zile. Pentru ca povestea să meargă mai departe, trebuie să vă spun că mătușa Iulica este cea mai bătrână femeie din satul Răstoci de Sălaj și trăiește în casa cea mai veche din acest ținut. Casa are aproape două veacuri, ori poate a și trecut de atâta, n-are cine să ne spună azi cum anu­me și când a fost dimineața în care străbunicul Iuli­căi a început să așeze primele pietre la temelie. Din aproape în aproape, sărind de la o generație la alta, nu greșim dacă zicem că această casă are de mai bine de două ori viața stăpânei de acum. Câte po­vești mai sunt prinse oare în zidurile ei? Câte șoapte mai păstrează grinzile înnegrite de vreme? Câte dureri și speranțe mai tremură odată cu perdeluțele de cipcă în bătaia vântului? Câtă viață mai e ascunsă în spatele ușii grele de lemn?, m-am întrebat înainte să mă aplec, ca să pot intra în tinda joasă, în care de mai bine de o jumătate de veac femeia aceasta, care nu mai are pe nimeni, trăiește singură. Cu ea se stin­ge neamul morarului din Răstoci. "Io m-am născut în casa asta, și tatăl meu tot aici s-a născut, și bunica Ma­rișca, mama lui, la fel. Casa a făcut-o tata bu­nicii, străbunicul meu, care a fost morar, ca bunicul și ca tata. Mo­răritul s-a oprit la noi în anii șaptezeci, când a fost po­topul cel mare, care-a luat și-a înecat toate mo­rile de pe Someș. Eu am crescut cu bunica Marișca. Mama și tata erau toată ziua la moară, că era mult de lucru. Bunica m-a învățat tot ce știu, să țâu casa, să fac curat, ea m-a dus la sapă, la fân, la cartofi. Ea m-a în­vățat să grijesc de animale, să mulg va­cile, să hrănesc porcii, să cresc găini. Toate muncile le-am făcut așa cum am văzut că făcea bunica și ea era tare vrednică. Dimineața umblam la școală și apoi lucram pe lângă casă. Când am crescut, am pretenit cu un băiat patru ani, dar la tata, Dumnezău să-l ierte, nu i-o plăcut și m-o măritat cu altul, care nu mi-o plăcut mie. Și părinții mai greșesc uneori. Am fo' prea frumoasă, de-aceea îs amu sângură, io așe cred. Că el era gelos tare, credea că mă duc la pretenul meu când mă duceam la moară, la părinți. A durat măritișul mai puțin decât a ținut divorțul. M-am măritat în iunie și în no­iembrie ne-am despărțit. Și-am rămas nici­cum, nu eram nici într-o parte, nici în alta, nici măritată, nici nemăritată. Bărbat văduv cu copii nu mi-o trăbuit, cum aș fi vrut io nu s-o mai putut, așa că m-am lăsat sângură și io cred că m-am descurcat, dacă am ajuns până la aproape o sută de ani. Îs ultima din neam".

Casa fără cuie

N-am crezut, atunci când am ajuns în satul Răstoci, că-mi va fi dat să întâlnesc o casă de două sute de ani, vie încă, o casă care, în ciuda anilor care au trecut de când a fost ridicată, respiră ca și cum ar avea în ea o inimă. Casa Iu­licăi e așezată la marginea unui pâlc de co­paci bătrâni, pe-o coastă domoală ce se ridică în spatele ei ca s-o apere de rău. Cu fața către soare și cu dosul către miază­noapte, pare cres­cută din dealul înierbat. Prispa lată de piatră și lut înconjoară tinda și camera, ferestrele au ochiuri mici, despărțite de vergele subțiri de brad, acope­ri­șul de paie pare o cușmă trasă peste zidurile văruite, ca să le țină de cald, să le apere și să le înalțe în ochiul celui care le privește.
"Casa asta n-are niciun cui de fier în ea, îs puse grinzile așa, în cruce, la capete, pe deasupra lor îi lipitură de lut cu paie. Să fac amu căși mari, cu etaje, dar nu țân cât casa asta, numai ce-auzi că le-o crepat păreții, ori că le iese mucegai. M-am străduit să fac înainte de sărbătorile de primăvară un pic de curățe­nie și-am lipit-o pe jos cu lut, așa cum se face la case de-astea și cum se făcea pe vremuri. Nu tare am avut pu­tere, am lipit-o cât cu mâna, cât cu mătura, cum am putut am făcut, măcar să fie curat și să miroasă a primăvară, a lut proas­păt. De-abia am găsit un pic de bălegar ca să-l ames­tec în lut, cum se face, nu mai sunt în sat decât opt vaci. Am lipit și cuptorul cu băbătie, și lavița cuptorului, și soba, ca să nu iasă fum. Îs ple­cați acuma toți oamenii la lucru prin stră­ini și Doamne feri de ceva, nu mai are cine să te ajute dacă ai nevoie. Satu-i pustiu. De-aici și până-n centru, la biserică, îs casele goale. Mi-i dor să văd câte un om pe drum, să văd trecând un bărbat".

Cu vaca, la plug

Mă uit la urmele pe care mâinile mătușii Iulica le-au lăsat în lutul întins pe jos. Se văd și semnele uscate ale măturii cu care a trecut pe deasupra gră­măjoarelor de lut moale. Pare o joacă de copii, înde­let­nicire din vremuri imemoriale, dar cât de greu trebuie să-i fi fost să aducă acasă lutul galben, untos, din cine știe ce loc din sat, unde se găsește, să-l a­mes­tece cu bălegar și cu paie mărunțite și-apoi să-l frământe cu picioarele bine, bine, ca să se înfră­țeas­că toate cele amestecate și să nu se mai despăr­țeas­că! "Mie mi-o plăcut lucru' întătdeauna. Și de aceea, n-am dus lipsă. Când m-o chemat ca­reva la muncă, cu ziua, nu mi-o fost rușine să mă duc. M-am dus și am lucrat din toate puterile mele, ca și cum aș fi lucrat pentru mine, nu pentru străin. Și or fost mulțumiți de mine și m-o chemat iară. Am să­mă­nat cânepă, am topit-o la Someș, am us­cat-o și am melițat-o și-apoi toată iar­na am lucrat cu ea, am țesut tot ce o trăbuit în casă, pânză subțire și mai groasă. Uite, io și acuma port cămașă de câ­nepă cu cipcă, lucrată de mine. Kilometări de cipcă am lucrat la viața mea, am împletit lână, am făcut cio­rapi și haine și m-am descurcat să am un bănuț al meu, să mă pot țâne între oameni. Dacă am avut, m-am folosit, n-am avut, nu m-o știut nimeni, până iară am avut. Așa am trăit până la anii ăștia și nu mi-i rușine de nimica, ies cu capul sus pe uliță. Cu­ra­joasă am fost la orișice. Mi-aduc aminte nu­ma' câte lemne am făcut sângură în pădure, pentru iar­nă, și cum le-am cărat cu spatele acasă. Nu erau druj­­be, le-am tăiat cu sirisăul, că nu erau bani să plă­tesc pe alții. Cel mai greu o fost după ce mi-o murit părinții și-am rămas sângură, sângură. Cât a mai trăit mama, după moartea tatii, aram amân­do­uă, cu vacile înhămate la plug. Dar după ce s-o stins și ea, prea grea viață mi-o rămas. Singura bucu­rie a fost că aveam casa asta care să-mi țină de cald iarna și ră­coare vara. De-aceea io-s tare legată de ea".

Bătrânețele nu vin cu flori

Mătușa Iulica nu se mai oprește din povestit. Așe­zată în fața mea îmi spune senină că și-a asigu­rat "drumul de plecare", că a făcut mormintele pă­rinților ei și că a lăsat în grija vecinilor ca atunci când "va pleca", să o puie "în brațele lor, că n-am avut pe nimeni altcineva decât pe ei". Nu-i plac mă­tușii timpurile pe care le-a ajuns. "Astăzi nici-s vecinii vecini, nici prietenii prieteni, nici frații frați, nici oamenii oameni. O intrat avariția în lume, fie­care numa' pentru el și pentru ai lui. Și ăla de are copii tot nu-i are, că să ieu și se duc în lume, da-s străini pe când se întorc, dacă se mai în­torc. Io m-am învățat sângură. Doamne, bine-i până poate omu' mere pe picioarele lui! Mul­țam lui Dumne­zău că mă pot coborî sângură din pat. Amu-s vreo doi ani, am picat și mi-am rupt o mână, de-atunci umblu tăt cu bota lângă mine. Bătrânețele nu vin cu flori! Io mă străduiesc să trăiesc cât mai curat, nu mănânc din prăvălie, am găinuțele mele, îmi cum­păr în tăt anul câte un purcel mai mic, îl tai, fac câr­nați și costiță și le pui bine la fum, numai pâi­nea mi-o cumpăr, că nu mai am putere să fră­mânt aluatul. Doamne feri de mai rău".
Mătușa Iulica îmi spune că au venit la ea "niște domni" care i-au spus că în 2020 vor trece căsuța ei pe lista monumentelor istorice. "Io n-oi mai prinde zilele alea, poate, dar nu-i rău dacă s-or îngriji și alții de casă. Până am putut, am făcut eu, dar acuma-i greu tare. De n-o grijeam, se ducea de multă vreme, dar pot să-ți spun că nimeni n-a griji-o ca mine, ori­câte ar face, că am cotat de ea, ca de sufletul meu!".


P.S. Mătușa Iulica a plătit unor meșteri care i-au acoperit casa cu paie, acum zece ani, 50 de mili­oane, "bani strânși din sărăcie, dintr-o pensie amă­râtă". Meșterii au lucrat cum s-au priceput, dar "nu mai sunt nici paiele, nici meșterii de altădată". Aco­perișul făcut de ei n-a oprit ploile și zăpezile topite care se pre­ling în casă. Poate că cea mai ma­re și ultima bucurie a acestei femei ar putea fi aceea de a-și vedea casa acoperită cum se cade, păs­trând tradiția acoperitului cu paie, pentru a fi pre­gătită de iernile care vor veni. Dacă s-ar întâm­pla ca printre cititorii noștri să existe oameni care s-o ajute, cu si­guranță că niciun frig de pe lume nu va putea în­gheța sufletul adăpostit între pereții celei mai bătrâne case din ținutul Săla­jului.