Salate de vară

Redactia
Salată Margherita

Ingrediente (pentru 6 persoane): 450 g macaroane scurte (penne), 18 roșii-cireașă (sau 9 mai măricele), 12 fileuri de an­șoa în ulei, o bulă mozzarella tăiată cubulețe, 3 linguri ca­pe­re, 2 lin­guri maghiran, 6 linguri ulei de măsline, 2 linguri oțet normal, 1 lingură oțet bal­sa­mic, sare, piper alb proaspăt măcinat.
Mod de preparare: Sosul * Ames­tecați sarea, piperul, cele două feluri de oțet și ule­iul, bateți-le bine cu furculița și pu­neți sosul astfel obținut deoparte. Fier­beți maca­roa­nele în apă multă, cu sare, circa 10-12 minute, având grijă să fie fier­te bine, nu "al dente" (la salate se fo­lo­sesc pastele bine fierte), lăsați-le să se scurgă, vărsați-le într-un castron, ames­tecați-le imediat cu sosul pre­parat anterior și lăsați-le să se răcească. Între timp, opă­riți roșiile, decojiți-le și adăugați-le la macaroanele cu sos, împreună cu fileurile de anșoa bine scur­se, cu caperele și cu cubulețele de mozzarella (dacă roșiile sunt mai mari, tăiați-le feliuțe subțiri). Presărați dea­supra maghi­ranul, amestecați ușor și serviți salata ime­diat. Dacă vreți s-o serviți mai târ­ziu, țineți-o la rece, dar scoa­teți-o din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de-a o pune pe masă. Un sfat util: pentru ca pastele să nu se li­peas­că, amestecați-le întot­dea­una cu sos (vinegretă, de ro­șii, cu iaurt etc.) înainte de-a se răci.

Salată Nicoise cu pește proaspăt și lipie

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g pește dezosat (alb sau roșu), 3 ouă, 6 roșii coapte, 1 ardei gras verde, 100 g boa­be cru­de de fasole, 1 castravete, 100 g măsline, 10 fileuri de an­șoa în ulei, 1 lipie mică tăiată cubulețe, 2 cepe verzi, 1 le­gătură bu­su­ioc, 1 cățel de usturoi, 8 linguri ulei de măs­li­ne, sare, piper.
Mod de preparare: * Fierbeți ouăle tari (10 minute), băgați-le sub un jet de apă rece și lăsați-le să se răcească. * Încingeți într-o cratiță 2 linguri de ulei și prăjiți peș­tele - pe ambele părți - circa 10 mi­nute, la foc iute, pe urmă faceți focul mai mic, adăugați sare și piper, aco­­periți cra­tița cu un capac și lăsați peștele să se duns­tuiască încă un sfert de oră. Când s-a ră­cit, înde­păr­tați pielea și oasele și rupeți-l fâșii cu fur­cu­lița. * Spălați roșiile și ardeiul, tăiați roșiile în patru, iar ar­de­iul, curățat de se­min­țe și nervuri, cubulețe. Cu­rățați cas­tra­vetele (lăsând și puțină coajă), tăiați-l în patru (pe lung) și apoi bucăți, după ce ați eli­minat se­min­țe­le. * Opăriți boa­bele crude de fasole, în­­mu­indu-le circa 2-4 minute în apă clo­cotită și ți­ne­ți-le apoi sub jetul de apă rece. Scurgeți fileurile de anșoa, cu­rățați și tă­iați ceapa (mă­runt), tăiați ouăle fierte în patru și fre­cați in­teriorul cas­tro­nului pentru salată cu cățelul de us­turoi cu­rățat. * Spălați bu­suiocul, zvântați-l și tăiați-l fâșii cu foar­feca. Puneți în cas­tron fâșiile de pește, ro­șiile, ardeiul, cas­­tra­vetele, ceapa, fileurile de anșoa tă­iate în trei, măs­linele, boabele de fa­­sole, busuiocul și cu­bu­le­țele de lipie, să­rați, pi­perați, turnați dea­­supra uleiul de măs­line și ames­tecați ușor. În ultimul mo­ment, adăugați și ouă­le fierte și serviți sa­lata cât e proas­pătă. Aten­ție! Con­form tradiției, nici o le­gumă din salata Nicoise nu tre­buie fiartă sau prăjită.


Dulciuri de sezon

Clafoutis cu caise

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g caise fără sâm­buri, 150 g zahăr pudră + 20 g pentru formă, 2 ouă întregi + 2 găl­be­nușuri, 60 g maizenă, 250 ml lapte, 250 ml frișcă nebătută, 2 vâr­furi de cuțit scorțișoară pisată, 50 g fistic (nesărat), 40 g unt + 20 g pentru uns forma.
Mod de preparare: Tăiați caisele în patru și prăjiți-le 5 mi­nute, la foc iute, în untul to­pit, împreună cu 50 g de za­hăr, amestecând întruna. În­cin­geți cup­torul la 210°C, ungeți for­ma cu unt, presărați-o cu cele 20 g de za­hăr pudră și așezați în ea sferturile de caise. Diluați mai­zena cu laptele rece și, se­parat, ba­teți ouăle întregi și găl­be­nu­șurile cu zahărul rămas. Adă­­­ugați frișca și scorțișoara, ba­teți bine cu telul și încor­po­rați apoi puțin câte puțin laptele cu mai­zenă. Turnați alua­tul peste caise, dați prăjitura la cup­tor și lăsați-o să se ru­me­nească frumos 30-35 de minute. Du­pă ce-o scoateți, pre­sărați peste ea fisticul mărunțit și ser­viți-o fierbinte, călduță sau rece. Un sfat util: pentru ca alu­atul să nu se lipească de pereții formei, ungeți-o cu ulei (dacă aluatul este sărat) sau cu unt (dacă aluatul e dulce).