Pacea casei

Cititor Formula AS
Prea multă neliniște în casa mea ca s-o mai pot suporta!

Doi bătrâni morocănoși, plic­ti­siți de dureri de șale și oase obosite, cu ve­derea slăbită, cu nopți lungi, lipsite de somn. Și în­cărcate de agitație. Toate ne dădeau de furcă: fie că foșneam prea mult, fie că scăpam o ceașcă ce se spăr­gea cu zgo­mot, fie că uitam lumina aprinsă, în ziua următoare, toate erau subiecte de conflict in­ter­minabile. Gândul că liniștea, pacea casei ne lip­sea și nu o vom mai afla ni­ciodată punea stăpânire pe sufletele noastre. Dar iată că necazurile s-au dus, iar fericirea noastră apăru pe neaștep­tate. Am găsit-o la Timiș, în stațiune, într-o vară, când cu doi din cei patru nepoți ne întorceam dintr-o plim­bare în pădure. Era un pui necăjit de pisică, chinuit de copii răutăcioși, care-l aruncau în sus, să vadă dacă batista legată în patru colțuri de trupul ei se des­face ca o pa­rașută. La ultima cădere a aterizat în­tr-o gar­niță cu ulei de mașină. Când am scos-o de acolo, năclăită toată, se îneca, neputând res­pira, zbă­tându-se să-și îndepărteze din urechi și din ochi uleiul negru și gros. Am luat-o sus, am spălat-o, am hră­nit-o și, înfă­șurată într-un prosop, a dormit pâ­nă a doua zi, când am văzut că avea o blăniță albă și pu­­foasă, stropită pe cap cu câteva pete cafe­nii. Deși eram hotărâtă s-o duc jos, în preajma sălii de mese, la rugămințile copii­lor am cedat și am luat-o acasă. Ne-am sfă­tuit, i-am dat numele de Lissa (ceva mai sâsâit și mai apropiat de pis-pis) și ca să-mi facă hatârul, fiindcă locuim la parter, tataie i-a făcut o scăriță pe care urcă și coboară de câte ori are nevoie. Doarme vara în grădinița din față, între tufele de trandafiri, cu burta pe iarba verde și ră­co­roa­să, uitându-și cu desăvârșire copilăria necăjită. Ju­căușă și grațioasă, ne oferă momente de des­fă­tare și dis­tracție. Orice fir de iarbă mișcat de vânt o face să sară, închipuindu-și că prinde pra­da. Pân­deș­te noaptea și dimineața și chiar vânează șoricei și biete vrăbiuțe neatente, pe care ni le aduce, tro­fee de vânătoare, chiar în bucătărie. Mi-am jurat în gând că n-o s-o mai las la televizor; unele secvențe din Ani­mal Planet, cu feline care se hârjonesc sau vâ­nează în junglă o înfioară și-i ridică părul pe spinare, simțind prin fibra neamului oare­ce mesaj.
Este al treilea membru în familie, cu drepturi de­pline, pe care și le cunoaște foarte bine. Își crăn­ță­ne hrana uscată - pâinea ei de toate zilele -, dar savurează, lipăind cu zgo­mot, și iaurt din cel mai bun, cărniță de pasăre și chiar ciocolată, acestea din urmă ceva mai rar, căci prețurile lor rânjesc dia­bolic neputincioaselor noastre pensii.
Are momente de mare tandrețe când toarce, ur­când pe speteaza fotoliului, și te mângâie cu botul ei cald și catifelat pe ceafă sau pe mână. Dacă-i atingi blana moale, se prăvale pe spate, se întinde cât e de lungă, savu­rând mângâierea. Caută locuri cu­rate și calde pentru dormit, de preferință ple­durile pufoase sau fotoliul cel mai apropiat de calo­rifer. Aici doarme ore întregi, într-o totală relaxare, în poziții din cele mai neobișnuite, cum ar fi pe spa­te, cu burta în sus. Lăbuțele din față îndoite fru­mos, capul puțin într-o parte, iar labele din spate acoperite pudic cu coada. Uneori, doarme sus, pe și­fonier, în scobitura unei valize cu miros de vacanță, vârându-ne în suflet un ghimpe de spaimă, că a dis­părut.
Doamne, dar ce fericită sunt când, obo­sită, mă așez puțin la odihnă și ea vine moale și caldă în poa­la mea, pășind cu pre­cauție, până se asigură că-i acceptată, așe­zându-se apoi colac pufos de li­niș­te și pace, pentru casa și sufletul meu.
Mâinile obosite se odihnesc și se încăl­zesc în bla­na ei curată și catifelată, gândurile zburdă în voie la copii, la nepoții prinși în vâltoarea și exu­be­ranța adolescenței. Atunci le acord înțelegere pen­tru graba cu care comunică cu noi, din ce în ce mai telegrafic, găsesc toleranță pentru ceașca spartă, pentru lumina uitată aprinsă, pentru ușa trântită cu zgomot.

JEANA H. - București