Tratamente rapide cu flori de câmp

Iulia Vlad
- Nu sunt vedete ca trandafirul, dar au forțe vindecătoare absolut fabuloase. În luna Iunie, votați cu sunătoarea, sulfina, mușețelul și sânzienele aurii -

Sunătoarea

* Boli hepatice, boli ale vezicii biliare, colită cronică, gastrită, ulcer gastric
1. Se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură de flori de sunătoare. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi, între mese.
2. Se ia de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, câte o jumătate de linguriță de pulbere obținută din flori de sunătoare uscate și măcinate, cu puțină apă.

* Împotriva depresiei
1. Se pun 3 linguri de sunătoare într-un litru de apă. Se fierb timp de 10 minute la foc scăzut. Lăsați să se răcească, apoi strecurați. Beți trei cești pe zi.
2. Se combină rozmarin, cimbru și sunătoare în părți egale. Luați o lingură din amestec și turnați peste ea o cană cu apă clocotită, lăsați la infu­zat15 minute. Beți 2 cești pe zi.

* Răni, cicatrice, arsuri, vânătăi, eczeme, ulcerații, piele uscată și aspră
1. Într-un recipient de sticlă se introduc flori de sunătoare, fără să fie îndesate, se toar­nă deasupra ulei de măsline, astfel încât să le acopere. Se închide ermetic și se pune 2-3 săptămâni la loc cu lumină și căldură. Uleiul va deveni roșiatic după un timp. La final, fil­trați și stoarceți bine florile, apoi depozitați uleiul rezultat într-o sticlă de culoare închisă, la loc rece. Ca tratament, se aplică ulei, prin masaj ușor, pe zona afectată.
2. Se fierb 300 g sunătoare în 2 litri de apă, vreme de 5 minute. Se lasă o oră la infuzat. Se strecoară decoctul și se adaugă la apa din cadă. Nu stați în ea mai mult de 20 de minute.
3. Peste 3 linguri de flori de sunătoare se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă și se lasă să stea 15 minute, apoi se strecoară. Se fac comprese înmuiate în infuzie, care se aplică pe zonele afectate. Se țin 15 minute.

* Sciatică, nevralgie
Se pun 300 g flori de sunătoare și 200 g flori de gălbenele într-un litru de ulei de măs­line. Se fierb la foc mic, timp de o oră. Se lasă să se răcească, se filtrează și se toarnă într-un borcan etanș. Aplicați o cantitate mică pe zona afectată, prin masaj delicat, o dată pe zi.

Mușețelul

* Gastrită, ulcer gastric și duodenal, colită, infecție urinară
Turnați o cană cu apă clocotită peste o lingură de flori de mușețel. Lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați lichidul. Se beau 3 căni pe zi, între mese.

* Digestie dificilă, balonare
Beți după mesele principale câte o cană cu ceai preparat din o linguriță flori mușețel și o linguriță frunze de mentă. Se infuzează 15 minute.

* Răceală, gripă, sinuzită, bronșită, astm bronșic, traheită, laringită
1. Fierbeți timp de un minut o cană cu apă în care puneți o lingură de flori de mușețel și o lin­gură flori de tei. Lăsați vasul acoperit 10 minute, stre­curați decoctul, apoi adăugați o linguriță de miere de cimbru. Beți 3 căni pe zi.
2. Se pune pe foc o jumătate de litru de apă la care se adaugă 2 mâini de flori de mușețel și o mână de sare. Când apa începe să fiarbă, se ia vasul de pe foc, și se fac inhalații, cu capul acoperit de un prosop. Fața să fie la o distanță de 20-30 cm față de vas. Se inhalează aburii timp de 5-10 minute.

* Reumatism
Puneți la macerat, vreme de 6 zile, 200 g flori de mușețel uscat și mărunțit, într-o jumătate de litru de ulei de măsline. Agitați de 5 ori în fiecare zi. După a șasea zi, strecurați prepa­ratul și puneți-l la rece. Aplicați ulei de mușețel în zonele dureroase, cu masaj blând, de 2-3 ori pe zi.

* Dureri menstruale
Opăriți 100 g de flori de mușețel cu un litru de apă clocotită. Lăsați ceaiul o oră la infuzat, apoi strecurați. Se bea pe parcursul unei zile. Concomitent, aplicați pe abdomen cataplasme călduțe cu flori de mușețel.

* Insomnie, anxietate
Puneți într-un litru de vin alb 4 linguri de flori de mușețel uscate și mărunțite. Se lasă la macerat 10 zile, apoi se filtrează. Se beau 2 pahare pe zi, din care ultimul, înainte de cul­care cu o oră.

* Acnee, piele iritată
Puneți 2 linguri de flori de mușețel într-o cană cu apă care fierbe. Luați vasul de pe foc și lăsați-l acoperit o oră. Filtrați și aplicați com­prese cu infu­zia de mușețel pe zonele afectate, timp de 15 minute zilnic.

Sânziana galbenă

* Hipertiroidie, noduli tiroidieni, afecțiuni ale coardelor vocale, ale laringelui și limbii
Se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lin­gură de flori de sânziene. Se lasă la infuzat 15 mi­nute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi. Pentru gargară, se prepară o infuzie mai con­centrată: trei linguri de flori de sânziene se opăresc cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se face gargară pe parcursul unei zile. În paralel cu tratamentul de mai sus se aplică și cataplasme: o mână de flori de sânziene (de preferat proaspete) se opăresc câteva secunde, se strecoară și, când sunt călduțe, se pun direct pe gât, în dreptul tiroidei. Se acoperă cu un tifon și se lasă o oră. Se repetă de 2-3 ori pe zi.

* Nisip la rinichi, la vezica urinară și la vezica biliară, edem renal, cistită
1. Se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură de flori de sânziene. Se lasă la infu­zat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
2. Se lasă la macerat 150-200 g flori de sânziene mărunțite, într-un litru de apă rece, timp de 8 ore. Se strecoară și se bea lichidul de-a lungul unei zile.

* Eczeme, ulcerații, erupții cutanate, răni, furuncule, cancer de piele
1. Se spală zonele afectate, apoi se aplică pe ele comprese cu infuzie concentrată de sân­ziene (3 linguri de flori se opăresc cu o cană de apă). Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.
2. Florile de sânziene se spală și, cât sunt umede, se dau prin storcător. Sucul obținut se amestecă cu unt proaspăt, aflat la temperatura camerei, până ce se obține o cremă de consistența smântânii. Se păstrează la rece (nu mai mult de o săptămână). Se aplică pe zonele afectate.

Sulfina

* Hipertensiune arterială, ateroscleroză, flebită, tromboză, arterită, varice
Se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură de flori de sulfină. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.

* Răni, furuncule, ulcerații
Se fierb 200 g flori de sulfină în 2 litri de apă timp de 3 minute. Se lasă să stea 2 ore, apoi se strecoară și se adăugă la apa din cadă. Nu stați mai mult de 20 minute.

* Blefarită, conjunctivită, pleoape umflate, mucoasa oculară congestionată
Se toarnă o cană cu apă clocotită peste 2 linguri flori de sulfină. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se țin comprese înmuiate în ceai rece pe ochi, câte 10 minute, de mai multe ori pe zi.