MEDICINA VIITORULUI - Pădurea vă așteaptă!

Gilda Fildan
- Omul are o nevoie adânc înrădăcinată de a stabili o relație cu natura. Pădurea este un balsam pentru trupul și sufletul nostru. O plimbare pe cărările ei ne vindecă și, într-o zi nu prea îndepărtată, va fi chiar un leac prescris de medici -

Pădurea a fost dintotdeauna un loc fasci­nant și plin de mister. A inspirat poeme și cân­tece, iar basmele au populat-o cu per­sonaje fantastice. Medicina populară a găsit în ea, de milenii, plante cu virtuți tămăduitoare. O plim­bare prin desișul umbros și popasul pe un trunchi de co­pac întremează și trupul, și sufletul. În 1984, cerce­tă­torii au constatat că sim­pla pre­zență a unor copaci, pe care bolnavii îi puteau privi prin fereastra unui spital, grăbea vindecarea leziunilor. Și că acei pa­cienți care aveau ac­ces la priveliștea verde nece­sitau mai puține medica­men­te pentru calmarea durerilor. În prezent, interesul spe­cia­liștilor pentru proprie­tățile terapeutice ale pă­durii și mo­dalitățile de valorificare a lor în lupta cu bolile civilizației mo­der­ne pare să se fi revigo­rat. Oamenii secolului di­gital XXI redescoperă for­ța arbo­rilor.
Biologul austriac și autor de mare succes Clemens Ar­vay cercetează pădurea de ani de zile și crede că știe care este originea acestei nostalgii redeșteptate: "Noi, oamenii, nu venim dintr-un univers artificial, ci suntem o parte a naturii. De aceea simțim că o plim­bare prin pădure face bine, pur și simplu, con­diției noastre fizice și psihice. Explicația: absorbim numeroase substanțe bioactive prin plămâni, dar și prin piele și mucoase." Aerul de pădure contribuie la prevenirea infarctului, favorizând formarea hor­monului DHEA (cu rol de protecție a inimii), secre­tat de glanda corticosuprarenală. Totodată, pădurea micșorează tensiunea arterială, reduce nivelul hor­monilor stresului în sânge și scade glicemia.

Un trio benefic

Pe o suprafață mai mare, acoperită de arbori, ia naștere un organism uriaș, în cadrul căruia toți co­pacii comunică între ei. Miracolul verde deține și anumite substanțe folositoare sănătății noastre, numite de Arvay "trioul benefic". Să le luăm pe rând.
Terpenele - Acestea sunt hidrocarburi naturale lichide, prezente în uleiurile volatile din frunze și din alte părți ale arborilor, prin intermediul cărora ei își trimit reciproc semnale. Studiile realizate la Nippon Medical School din Tokio, unde a luat ființă medicina modernă a pădurilor, au demonstrat că terpenele inspirate inhibă inflamațiile și măresc numărul celulelor ucigașe ale siste­mu­lui imunitar, care astfel devine mai activ în combaterea virușilor și a bac­teriilor. Terpenele au și o acțiune anti­oxidantă, captând moleculele agresive de oxigen, care ar putea provoca dete­rio­rarea vaselor de sânge. "Totodată, aceste substanțe activează proteinele anticancerigene, care ne protejează organismul împotriva degenerării ce­lulare ce ar putea duce la apariția unor tumori, dar combat și tumorile deja existente", spune Arvay.
Ionii negativi - Este vorba de particule cu în­cărcătură electrică negativă, așa cum apar, prin fre­care, îndeosebi în preajma căderilor de apă. "In­halarea lor stimulează cilii vibratili de pe căile respira­torii, astfel încât ei își înde­plinesc mai bine funcția de curățare, împiedicând sub­stan­țele nocive să pătrundă în organism." Ionii negativi îm­bunătățesc starea de spirit și facilitează concentrarea, du­pă cum au observat cerce­tătorii de la Universitatea din Viena.
Bacteriile din humus - Solul din pădure are viață, este un microcosmos bioac­tiv în sine. Bacteriile care trăiesc în humus antrenează sistemul imunitar, ne feresc de alergii și, în același timp, consolidează confortul nos­tru psihic. "Acesta ar putea fi unul din motivele pentru care copiii crescuți la țară suferă mai puțin de astm și alergii decât cei de la oraș", subliniază Clemens Arvay.
Să mergi în adâncul pădurii, pentru a primi o porție de sănătate - dovezile sunt atât de nume­roase, încât nu e de mirare că medicina pădurii în­cepe să ia amploare în toată lumea, inclusiv în Eu­ropa, cu terapeuți spe­cial calificați în aceas­tă direc­ție. Profesia se exercită deja în țări ca Japonia, SUA și Aus­tria. "Este necesară însușirea u­nor cunoș­tințe de bază, pentru a valorifica în scopuri medicale po­ten­țialul cu­rativ al pă­du­rii. Deci: cum acțio­nează pădurea și cli­ma­tul ei? Ce se poate face, pen­tru a ampli­fica efectele de conso­lidare a sănă­tății? Vor­bim de un me­diu cu totul special. Puritatea deosebită a aerului de aici cal­mează căile res­piratorii. Dacă ești tensionat sau stresat, îți regăsești pacea. Liniștea și întreaga arhi­tectură a pădurii te izolează de agitația din exterior. Este un spațiu ideal pentru yoga sau pentru exerciții de atenție."

Regenerarea celulară

O formă de recuperare este și "baia de pădure". Provine din Japonia, unde poartă numele Shinrin-yoku și e testată încă din anii '80. Dar ce deosebește baia de pădure de o plimbare clasică? Ea se desfă­șoară cu participarea unui îndrumător și presupune o instruire a organelor de simț, în vederea unei rafinări a percepțiilor. Bineînțeles că oamenii pot face aceasta și singuri, numai că mulți s-au dezobiș­nuit să trăiască fără o conexiune permanentă la smartphone și internet, deci au nevoie de cineva care să-i sensibilizeze pentru lumina, sonoritățile și aromele pădurii. Și nu e vorba de ezoterism sau promisiuni iluzorii, ci de un câștig pentru sănătate, pe care s-a dovedit că un contact cu pădurea îl poate aduce efectiv.
În unele țări, se ia foarte serios în considerare posibilitatea de însănătoșire a bolnavilor cu ajutorul silvoterapiei, în contextul unui plan de recuperare medicală. Oamenii de știință sunt atât de hotărâți să acționeze în acest sens, încât pe insula Usedom din Germania crește în prezent cea dintâi pădure tera­peutică din Europa. Altele se află în stadiul de proiect.
"Pentru mine, orice pădure ecologic intactă este una terapeutică", ține să precizeze Clemens Arvay. "Nu trebuie să întreprinzi nimic la scară mare, doar să ai grijă să nu exagerezi cu organizarea și gos­podărirea, să lași trunchiurile uscate acolo unde au căzut - iar natura va face de la sine lucrarea ei de vindecare." Între timp, s-a obișnuit și el să între­buințeze denumirea "medicina pădurii" în loc de "baia de pădure". "Sunt biolog și mă ocup cu bio­medicina de ani de zile, iar medicina pădurii face parte din ea, căci acolo asistăm la efecte incon­tes­tabile. Chiar și o simplă plimbare prin pădure sti­mulează funcționarea mecanismelor imunitare. Însă atunci când o experimentezi conștient, se ob­ține o liniștire a sistemului nervos, care declanșează pro­cese de regenerare până la nivel celular. Prin acti­varea parasimpaticului, nervul calmului și al rege­nerării."

De câtă pădure are nevoie un om?

În opinia biologului Arvay, avem multe de învățat din experiența și cercetările specialiștilor japonezi: "Omul nu poate supraviețui fără spațiul lui vital creat de natură. Acesta este și motivul, pentru care medicina pădurii s-a afirmat și a do­bândit recunoaștere oficială tocmai în Japonia. În Tokio, cea mai mare aglomerare urbană de pe planeta noastră, locuitorii aproape că nu ies pe stradă fără mască de protecție pe figură. Ceea ce indică o lipsă dra­ma­tică de aer res­pirabil, sănătos. În­să împrejurul orașu­lui Tokio există mul­te păduri, situa­te la distanțe accesi­bile. De aceea, me­dicina pădurii s-a dezvoltat acolo foar­te de timpuriu."
Și de câtă pă­dure avem nevoie? Recomandarea con­cretă a medicilor ja­ponezi sună astfel: petreceți minimum două zile pe lună într-o zonă împădurită. Clemens Arvay ne sfătuiește să integrăm în programul zilnic scurte ieșiri în natură și pauze de odihnă "verzi".
Un lucru e sigur: dacă petreceți mult timp între arbori, vă îngrijiți de fapt sănătatea. Și nu trebuie să transpirați făcând drumeții, ori să puneți la care cine știe ce acțiuni spectaculoase, ci doar să vă aflați acolo - și să vă bucurați de liniștea naturii. Este de ajuns să vă odihniți, șezând pe un trunchi de copac.

Puterea vindecătoare din rămurișul verde

Respirați liber - Arborii (și în special coni­ferele) emană uleiuri eterice, care au proprietatea do­vedită de a omorî germenii patogeni. Acele de brad constituie un remediu întrebuințat în mod tradițional pentru combaterea inflamației de pe căile respiratorii. Principiile lor active sunt incluse și în prezent în compoziția unor alifii, sau utilizate pen­tru băi ori inhalații, sub formă de uleiuri pure.
Frecția alcoolică ar trebui să fie nelipsită din farmacia casei. Soluția alcoolică cu extracte de molid sau pin calmează durerile musculare și arti­culare.
Atotputernica urzică - Este una dintre plan­tele cunoscute încă din vechime. După ce grădinarii au îndepărtat-o cu înverșunare multă vreme, soco­tind-o o buruiană inutilă și supărătoare, ea a fost reconsiderată de terapeuții naturiști, care o folosesc frecvent astăzi, ca infuzie sau smoothie, în curele de detoxifiere. Urzica e prețioasă prin conți­nutul ei bogat de aminoacizi, săruri de calciu, fier, magne­ziu, siliciu, ca și de vitamine (A, B2, C, K).
Mergeți desculți - Să pipăi cu tălpile pămân­tul moale al pădurii sau pietrele unui pârâu în­seamnă mai mult decât un masaj reflexogen natural. Solicitarea mușchilor, a tendoanelor și ligamentelor reprezintă un minunat antrenament, care face pi­cioarele mai viguroase.