Statul "paralel"

Cristian Curte
Noi trăim în două Românii.

Sigur, nu sunt doar două, sunt mai multe, poate trei, poate patru, poate douăzeci de milioane. Simplific, pentru că altfel nu se poate, pentru că altfel nu aș mai scrie articole, ci enci­clo­pedii.
Așadar, avem o Românie a auto­stră­zi­lor care lipsesc, a spitalelor care sunt foarte departe de cele "de afară", a școlilor fără toalete, a canalizărilor care nu există etc. E țara de care ne plângem mereu și care a ajuns așa pentru că politicienii noștri nici măcar nu vor să fure subtil. Vor pe față, cu legea în mână și pro­tecție pe viață. Mă opresc aici, pentru că de România aceasta urâtă auzim atât de des zilnic, încât am ajuns obsedați de ea. Și nu e bine, pentru că, în paralel, mai avem o țară, de care ne amintim prea puțin și datorită căreia mergem înainte. Vă dau doar două exemple, care îi creionează un portret.
Banca Națională a României a dat publicității o cifră, comentată apoi pe larg de "Ziarul Financiar": în doar primele patru luni ale acestui an, transportatorii din țara noastră au adus în România două miliarde de euro. Ce înseamnă asta? Că au cărat marfă, cu tirurile lor, prin toată Europa, iar pentru asta, au încasat două miliarde de euro. Sigur, țara noastră are granițe des­chise, așa că și străinii au cărat marfă pentru noi, însă de doar 885 de milioane de euro, bani care au ieșit din țară. Dacă faci diferența, îți rezultă 1,1 miliarde de euro, bani care i-au rămas României, ca excedent co­mercial în industria transporturilor. Iar asta, în doar primele patru luni din acest an!
Despre furnicuțele acestea, care cară peste tot în lume mărfurile altora, nimeni nu știe nimic. Ei nu sunt atât de spectaculoși ca Dacia și Ford, despre care vorbește toată lumea, dar sunt la fel de eficienți. Și nu sunt singurii! Producătorii de mobilă exportă, pe an, în valoare de peste două miliarde de euro. Nici despre ei nu se vorbește. Dar își fac treaba excelent, dovadă faptul că numai Germania cumpără de la noi mo­bilier în valoare de aproape jumătate de miliard. Încet, fără să știm, în țara noastră crește o altă țară. O face fără trâmbițe și fără presă și, din păcate, fără ajutorul politicienilor. De la ei așteaptă doar să nu pună bețe în roate.
Liviu Dragnea are dreptate. Statul paralel există, pe el stă România. Am dat doar două exemple, dar lista e foarte lungă. În statul paralel sunt toți cei care mun­cesc, care nu fac afaceri cu puterea politică și care s-au impus și pe piețele externe, pentru că produsele lor sunt mai bune decât ale celorlalte țări. Fără statul paralel, președintele PSD nici nu ar avea de unde să își ia salariul de parlamentar. Probabil, de aceea îi și poartă pică...