Regimul minune al părintelui Leontie Gazea

Cititor Formula AS
Părintele Gazea s-a născut pe 18 iunie 1897, dincolo de Nistru.

Atras din tinerețe de viața duhovnicească a creștinilor orto­docși, el parcurge toate treptele inițiatice. Copil de ajutor prin curțile mânăstirilor la început, ajunge în cele din urmă elev la Școala de Cântăreți Biseri­cești din Chișinău și paralel dă examene la un liceu din Odesa. După un timp, ajunge la Praga, unde obține licența în teologie și este hirotonisit preot. Trei ani lucrează exemplar în Cehoslovacia, unde i se acordă distincția "Crucea de Aur" și titlul de econom stavrofor. Se transferă apoi în România, lu­crează în județul Maramureș (unde primește rangul de vicar), la Arad, în Transilvania, din nou în Arad, iar din 1951 la Ceple­nița - Iași.
Umblatul mult pe jos, ali­men­tația bogată în carne, grăsi­me etc. (pe vremea aceea era foarte răspândit TBC-ul, și doc­torii recomandau această ali­men­tație) l-au făcut să aibă pro­bleme cu picioarele, îmbolnă­vindu-se de varice, apoi de trom­boflebită.
În 1962, când părintele avea 65 de ani, doctorii, constatând gravitatea extremă a bolii, i-au prezentat verdictul: ambele picioare trebuie am­pu­tate de la gleznă. După un zbucium de neînchipuit și o rugăciune rostită din adâncul sufletului, părintele simte în­demnul să treacă la un regim alimentar sănătos. O alimentație strict vegetariană, bazată pe vegetale crude. A consumat și sucuri din legume, fructe, plante medicinale (păpădie, urzică etc.), dar baza au fost cruditățile. Un alt aliment de prim plan a fost grâul încolțit. Nimic fiert, nimic copt. A scos complet din alimentația sa: zahărul, pâinea de orice fel, sarea, carnea, grăsimile animale, uleiul, brân­zeturile, untul, smântâna, ouăle.
Treptat, a obținut următoarele rezultate: boala (tromboflebita - extrem de gravă) a stagnat, s-a îmbunătățit circulația sângelui; la 70 de ani (deci după 5 ani de regim alimentar cu grâu încolțit și alte vegetale crude), starea picioarelor era mult îmbu­nătățită; i-a crescut o unghie la degetul mare de la picior, pe care o pierduse în copilărie, ca ur­mare a unui accident; barba și părul de pe cap au început să i se înnegrească; la vârsta de 75 de ani (deci după 10 ani de regim alimentar cu grâu în­colțit și alte vegetale crude), părintele, împreună cu cei doi fii ai săi, a trecut Dunărea înot la Brăila, dus și întors (căpătase o vigoare deosebită!); aparatul digestiv funcționa excelent; nu acuza niciun fel de dureri; după 90 de ani (deci după 25 de ani de re­gim alimentar cu grâu încolțit și alte vegetale cru­de) i s-au produs următoarele rege­nerări: la ambele picioare i s-a jupuit pielea veche și a apărut piele nouă; unghiile de la ambele picioa­re au căzut și au crescut altele noi. Subliniem că părintele făcea și exerciții fizice, multă mișcare, și zilnic se frecționa pe întreg corpul (în fiecare dimineață) cu un prosop de cânepă înmuiat în apă și stors, apoi cu altul uscat. În permanență a manifestat credință, voință și răbdare deosebite.
Părintele a apreciat foarte mult rolul grâului încolțit. Spunea - nu de puține ori - că acestui ali­ment ar trebui să i se ridice o statuie, și că el n-ar trebui să lipsească de pe masa nimănui. Părintele, în unison cu literatura de specialitate, apreciază că folosirea curei de grâu încolțit sau introducerea în alimentația permanentă a acestui produs contribuie la întărirea sănătății și la redobândirea ei de către cei ce au pierdut-o.
Grâul încolțit - un aliment viu și un me­dica­ment viu - prezintă o importanță deosebită în com­baterea celor mai diferite boli, practic, aproape a tuturor bolilor, inclusiv a cancerului. Doctorul Vir­gil T. Geiculescu, în cartea "Bioterapia" (Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1987), scrie, referitor la cura de grâu germinat: "Grâul încolțit este un stimulator extrem de important al activității vitale a organismului uman, da­torită conținutului bogat în com­plexul de vitamina B și în mul­te alte vitamine, cât și a diferiților fermenți (enzime) necesari pentru reglarea proceselor intime din organism. În multe boli, după o săptămână-două de consum al boabelor încolțite de grâu, la oa­menii de orice vârstă se constată o vizibilă îmbunătățire a stării de sănătate și apoi o însănătoșire completă... Folosirea acestei me­tode nu este periculoasă și este foarte eficientă". Iar doctorul francez Jean Valnet, în lucrarea sa, "Tratamentul bolilor prin legume, fructe și cereale" (Editura Ceres, București, 1991), scrie: "(...) excepționala bogăție a constituenților lui (a grâului - n.r.) autorizează cercetătorii care s-au aplecat asupra problemelor sănătății să afirme că ar da o grea lovitură dezvol­tării tot mai accentuate a diabetului, a asteniilor, a nevrozelor, a nevritelor, a bolilor cardiovascu­lare, a cazurilor de cancer".
Părintele pregătea grâu încolțit zilnic și îl con­su­ma umed sau sub forma unor turtițe făcute de dumnealui. Dar acest mod de folosire a grâului în­colțit îngreuna și limita posibilitatea utilizării lui pe timpul călătoriilor sau deplasărilor în alte loca­lități. Pentru a înlătura aceste pierderi și a veni în ajutorul consumatorilor, fiul său - ing. Nicolae Gazea - împreună cu feciorul său, Constantin, și dl Cristea Marin au făcut o inven­ție: fulgi de grâu încolțit. Produsul este brevetat și premiat la Salonul Interna­țional de Invenții din Iași, octombrie 1996, obținând Medalia de Aur. De asemenea, în noiembrie 1998, la Sa­lonul Internațional de Inventică de la Bruxelles, a obținut încă o Medalie de Aur. Acest pro­dus se găsește în co­merț sub nu­mele de "Granovit" - fulgi de grâu germinat și se poate cumpăra la mai toate magazinele alimentare. "Granovitul" păstrează însușirile și întreaga valoare nutritivă și medi­cinală a grâului încolțit umed. Aceiași cercetători au scos încă un sortiment: "Musli-granovit", care se găsește și el în comerț.
Părintele Leontie Gazea, care ne-a oferit nouă, tuturor, o experiență de viață extraordinară privind importanța uriașă a grâului încolțit și a dietei cu vegetale crude ca regim de alimentație și de medi­cație, s-a stins din viață la 24 septembrie 1997 - printr-o banală întâmplare - la vârsta de 100 de ani, trei luni și șase zile. Este înmormântat în cimitirul din Hârlău (jud. Iași), alături de devotata sa soție.
Experiența părintelui privind alimentația vege­ta­riană reliefează pregnant rolul regimului alimen­tar nu numai în combaterea unor boli, ci și în revi­gorare (întinerire) și asigurarea unei longevități pre­lungite.

Ioan D. Matei