ELECTRIC CASTEL - Festivalul de la Bonțida se laudă anul ăsta cu nume mari: DAMIAN MARLEY

Dana Ene
"Să fiu băiatul lui Bob Marley n-a fost o povară pentru mine"

Festivalul "Electric Castle", ce se desfă­șoa­ră de șase ani pe domeniul Castelului Banffy din satul Bonțida, de lângă Cluj, este pregătit să-și primească și vara aceasta oaspeții și să-i încânte cu muzică scăpărătoare și antrenantă. Timp de cinci zile, se va putea asculta rock, jazz, hip-hop, reggae sau muzică electronică, în inter­pretarea unor artiști și trupe la modă, precum: Da­mian Marley, Jessie J, London Gram­mar, Mura Masa, Excision, Icona Pop, The Bloody Beetroots, Nothing but Thieves, Richie Hawtin, Vița de Vie, Sub Carpați, Groove Armada, Wolf Alice, Tchami, Hungarian Opera Or­chestra și-ncă mulți alții.
Cap de afiș al festivalului de anul acesta este Da­mian Marley, fiul cel mic al faimosului și regre­ta­tului cântă­reț jamaican Bob Marley. Damian are muzica reggae în sânge și reușește s-o promoveze cu succes, menținând-o și pe ringul de dans, căci a găsit o rețetă magică prin combinarea acesteia cu un strop de hip-hop. El a reușit să se des­prindă din umbra celebrului lui tată și să-și onoreze numele de familie, câști­gând în cei peste douăzeci de ani de carieră nu mai puțin de patru premii Grammy.
Damian Robert Nesta Marley s-a născut pe 21 iulie 1978, în urma unei aven­turi extraconjugale a regelui muzi­cii reggae, Bob Marley, cu fosta Miss Univers din 1976, Cindy Breakspeare. Excentricul tată, un adevărat Casa­nova, a avut numeroase povești de iubire, din care au apărut și o mulțime de copii din flori, dintre care a recunoscut, însă, doar patru. Damian avea doi ani când tatăl lui biologic a murit, așa că nu a reușit să-l cunoască prea bine. "L-am desco­perit pe tata prin muzica lui. Cu toate că surorile mele mai mari și mama mi-au povestit o mulțime de lucruri despre el, cel mai bine și mai bine cred eu că am reușit să-l cunosc prin muzică", se confesa el într-un interviu.
Damian a fost crescut de mama lui și de tatăl vitreg, un avocat și senator de succes, dar a avut relații familiale stânse și cu cei cinci frați și două surori mai mari - toți copii ai lui Bob Marley. Și pen­tru că s-a născut și el cu muzica în sânge, s-a ho­tărât de mic să urmeze o carieră muzicală. La nu­mai 13 ani își alcătuia pri­ma lui trupă - Shephards (Păstorii), alături de care a cântat pe la petreceri și festivaluri, până în 1992. Imediat ce formația s-a destrămat, Damian s-a apucat să-și clădească o carieră solo. A fost spri­jinit de la bun început chiar de compania de discuri creată de tatăl lui vitreg, Tuff Gong, și de unul dintre frați, Ste­phen Marley. Așa a luat naștere, în 1996, albumul lui de debut, intitulat "Mr. Marley". Dis­cul a fost primit cu o oarecare reticență de critici și chiar de public, căci se gă­seau deja pe piața muzicală mai mulți membri ai familiei Marley. Practic, mai toți copiii Marley (patru dintre frații lui Damian și ambele surori) sunt muzicieni. Cu toate acestea, nu s-a lăsat intimidat nici de faima tatălui și nici nu s-a simțit complexat pentru că frații lui îi făceau concurență. "Să fiu băiatul lui Bob Mar­ley nu a fost o povară pentru mine. A fost mai degrabă o mană cereas­că, căci nu­mele lui mi-a deschis o mulțime de uși", avea să declare artistul.
În 2001, a lansat un nou album - "Half­way Tree", iar coproducător i-a fost chiar fratele său, Stephen. Discul a ajuns repede în topuri și, în 2002, Damian primea Pre­miul Grammy pentru "Cel mai bun album reggae". A fost un premiu care l-a încu­ra­jat peste măsură. Nu și-a dezamăgit fanii nici cu dis­cul numărul trei - "Welcome to Jamrock" (2005), care s-a vândut ca pâinea caldă și i-a adus artistului un Disc de Aur în SUA și încă două pre­mii Grammy pentru "Cel mai bun album reggae" și "Cea mai bună in­terpretare de muzică urbană/ alterna­ti­vă". Coproducătorul discului, ați ghicit deja!, a fost din nou fratele lui.
Norocul i-a surâs în continuare lui Damian, și discul lui de studio cu numărul patru - "Stony Hill", lansat în vara lui 2017, i-a adăugat în pal­mares un al treilea Premiu Grammy pentru "Cel mai bun album reggae".
Damian a preluat de la tatăl lui nu nu­mai talen­tul și stilul muzical, ci și cre­dința, căci după termi­narea liceului, a ade­rat imediat la Mișcarea Rasta­fari, o miș­care religioasă jamaicană. Și tot pe atunci a început să-și lase părul să crească lung și să-l modeleze în celebrele "dread­locks" (codițe învârtite), exact cum le purta și celebrul său tată, Bob Marley. Iar părul i-a crescut atât de mare, încât e nevoit să mai taie din când în când câte puțin din el, ca să nu se împiedice sau să-l calce în picioare. Cum este un mare amator de fotbal, atunci când se joacă cu balonul rotund, își prinde codițele într-un rucsac, ca să poată alerga nestin­gherit.
Singurul domeniu în care nu și-a imitat tatăl este cel amoros. Damian trăiește de o bună bucată de vre­me o poveste de dragoste cu o creatoare de mo­dă, Cristal Chaitram. Nu sunt căsă­toriți, dar au îm­preună un băiețel de opt ani, Elijah Marley.
("Electric Castle" 2018 se va desfășura între 18 și 22 iulie, la Castelul "Bánffy" din localitatea clujeană Bonțida, iar pe Damian Marley îl puteți asculta chiar în prima zi a festivalului. Biletele costă între 149 și 189 lei/ zi. Detalii suplimentare puteți găsi chiar pe pagina de web a festivalului: electriccastle.com.)