Farmacia mării

Redactia
Algele.

Practicanții acestei metode te­ra­peutice includ în tratamentele lor și alte leacuri minunate, scoase din adâncurile fa­buloase ale mării. Utilizate sub formă de măști sau cataplasme, algele combat infla­mațiile și calmează pielea - în așa măsură, încât substanțele extrase din ele, alginatele, se pot folosi și la îngrijirea rănilor. Totodată, reprezintă o sursă bogată de vita­mi­ne și minerale, aminoacizi și oligoelemente, iar unele, cum ar fi spirulina, sunt cunoscute și pen­tru calitatea lor de a întări ca­pacitatea de autoapărare a orga­nis­mului și de a încetini îmbătrânirea, ba chiar de a preveni apariția can­cerului. Motiv pentru care se bucură de mare atenție din partea celebrităților. Cuplul Gisele Bündchen și Tom Brady, de exemplu, îi cer, din când în când, bucătarului lor, să le in­cludă în meniul zilei. Însă, deși nutiționiștii afirmă la unison că este foarte sănătos să consumăm alge, ei nu reușesc deocamdată să ne spună care ar fi exact avantajele. Dintr-un studiu realizat nu demult în Japonia aflăm, de pildă, că alga de apă dulce chlorella ajută la eliminarea metalelor grele și a poluanților chimici și poate reduce conținutul de sub­stanțe toxice din lap­tele matern.

Peștele de mare întărește nervii, inima și sistemul imunitar și aprovizionează or­ganismul cu proteine ușor digerabile, vitamine, iod și acizi grași Omega-3.

Extractul de scoici. Despre el se afirmă că ar stopa inflamațiile articulare. Scoica cu co­chilie verde, care trăiește pe țăr­murile Noii Zeelande, conține substanțe cu efect antiin­flamator, întrebuințate pentru producerea unor suplimente (ex. Lyprinol), prescrise pacienților cu artroză și inflamații ale arti­culațiilor.

Nămolul marin. El e alcătuit din ar­gilă și acid sili­cic, este bogat în aerosoli, ac­ti­vea­ză mi­cro­cir­culația, sti­mu­lează me­ta­bo­lismul, re­la­xea­ză mus­cu­latura și în­gri­jește pielea. Împachetările calde cu nămol se recomandă în special la bolile reumatice și la afecțiunile degenerative ale aparatului loco­motor.

Bureții le vin de hac tumorilor și viru­șilor. De la ei provine substanța activă Aci­clovir, folosită la tratarea herpesului. În pre­zent, cercetătorii caută soluții pentru punerea în practică a unei idei deosebit de interesante: ei ar dori să obțină din scheletul de siliciu al spongierilor fibrosilicoși un material din care ar putea fi confecționate coroanele dentare. Însă până acolo mai e cale lungă.