"Există tratament naturist pentru balbism?"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru Maria - Târgu-Secuiesc, F. AS nr. 631)

Stimată doamnă, deși nu sunt medic, sper să vă pot ajuta. Diagnosticul dvs. nu mi se pare clar: spu­neți că fiul dvs. nu vorbește mereu așa. Eu cred că l-ar ajuta foarte mult un tratament homeopatic, mai ales că reușiți să descrieți foarte bine simptomele: " își pierde curajul atunci când trebuie să comunice cu persoane necunoscute". Am și vorbit cu un me­dic homeopat și mi-a spus că, dacă nu e ceva orga­nic, se poate trata foarte bine prin homeopatie. Vă doresc răbdare și încredere că problema fiului dvs. se va rezolva.
ADAM - Cluj

"Sufăr de depresie și dereglări hormonale"
(Răspuns pentru ANDREEA, F. AS nr. 914)


Un tratament naturist care a dat rezultate în cazul depresiei și pe care l-a urmat o cunoștință de-a mea este cel publicat în "Formula AS" nr. 685, de doamna Mariana din Bacău. Acest tratament este alcătuit din regim și masaj. În prezent, cu­noștința mea se simte bine, considerându-se vinde­cată. Aceasta este în vârstă de 60 de ani, iar ultimii ani au fost pentru dânsa un calvar. Pe această cale, vreau să mulțumesc "Formulei AS" pentru ajutorul pe care îl acordă oamenilor bolnavi și deznădăj­duiți. Vă doresc multă sănătate!
TEODORA - Sibiu

"Sufăr de amenoree secundară"
(Răspuns pentru MĂDĂLINA P., F. AS nr. 1002)


Vă sfătuiesc să urmați un tratament cu ceaiuri din plante, cu efect emenagog și de echilibrare a balanței hormonale. În acest sens, faceți un amestec în părți egale, cât mai omogen, din talpa-gâștii, sal­vie, lemn-dulce, coada-șoricelului, urzică, șo­fran. Preparați o lingură de infuzie, la o cană de apă. Se beau zilnic trei căni.
ADRIAN S. - București

"Mama are un epiteliom la a treia recidivă"
(Răspuns pentru REBECA, F. AS nr. 1037)


Am avut și eu un epiteliom canceros pe care mi l-am vindecat singură. Epiteliomul se arde cu latexul (sucul) de la rostopasca verde (proas­pătă), care are o culoare portocalie (e conți­nut în tulpina plantei). Se lasă o zi în repaos, apoi se fac spălături sau se pun comprese, timp de 10-15 minute, cu ceai de rostopască verde, care va fi astfel concentrat încât să aibă o culoare galben-portocalie. Nu se pan­sează, nu se unge cu nimic, se lasă doar să se usuce. Ceaiul trebuie făcut proaspăt, de fie­care dată când se aplică compresa. Operația de spălare sau compresele se aplică de 4-5 ori, la intervale de 3-4 ore, până la vinde­carea completă.
ELENA B. - jud. Mehedinți

"Caut tratament naturist pentru TBC pulmonar"
(Răspuns pentru CORNEL V. - Iași, F. AS nr. 1215)


1. Vă recomand două tratamente natu­riste, care mie mi-au curățat plămânii de no­duli. 1) Tratamen­tul cu rădăcină de tătăneasă (Symphytum offici­nale). Se mestecă circa 5-10 cm de rădăcină (în funcție de diametrul ei) puțin câte puțin și se-nghi­te. (Are un gust neutru, plăcut). Rădăcina să fie proaspătă, recoltată fie în ziua respectivă, fie ținută în tăvița de sub congelator, în pungi de plastic. 2) Tratamentul cu Aloe Vera. Se taie din plantă (să aibă 2-3 ani și să nu se ude timp de 5 zile înainte de recoltare) circa 400 g, se ține la frigider două zile, apoi se dă prin mașina de tocat. Se bagă într-un borcan de 2 litri și se toarnă peste ea 3/4 l vin roșu dulce (poate fi vin de țară, hibrid) și 400 g miere lichidă. Se amestecă totul și se lasă la macerat 10 zile la întuneric. Tratamentul: vreme de o săptămână, se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă. Începând cu a doua săptămână - până la o lună și jumătate, cât trebuie să dureze tratamentul - se iau câte 2 lingurițe, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă. Tratamentul face parte din vechea medicină populară rusească.
MANUELA - București

2. Am stat destul de mult pe gânduri înainte de a vă scrie. N-aș vrea să vă dau speranțe deșarte. V-aș sfătui să încercați, totuși, un tratament cu produse apicole. Lăptișorul de matcă se pare că are efecte miraculoase dacă vi-l puteți procura proaspăt, direct dintr-o stupină. Se amestecă cu miere și se folosește dimineața, câte o linguriță înainte de masă. (Lin­gurița să fie neapărat din plastic sau lemn). Are un gust ușor acrișor. La prânz și seara se poa­te lua propolis amestecat cu miere, tot înainte de masă. Am­bele conțin componente ce nu au putut fi identificate în tota­litate, printre care și antibiotice. Nu neglijați mesele regulate și consistente, deși bănuiesc că nu prea aveți poftă de mâncare. Este foarte important! De ase­me­nea, consumați multă miere amestecată cu hrean ras. Tratamentul durează cel puțin o lună de zile, dar se poate prelungi. Vă doresc sănătate și să nu vă pierdeți speranța. Sunteți tânăr, trebuie să reușiți!
FLORIN M. - Târgu Mureș

3. Rețeta pe care v-o recomand este bună pentru orice TBC pulmonar și, în același timp, revigorează organismul și dă poftă de mâncare. Sunt necesare următoarele: 600 g osânză de porc proaspătă (de pe burtă), 200 g zahăr, 100 g cacao, 12 mere verzi și 12 gălbenușuri de ouă de țară. Preparare: într-un vas emailat se pune la topit osânza (dar să nu facă jumări). Merele se taie în sferturi, se scot cotoarele, dar se lasă coaja, și se pun în grăsimea de pe foc, se amestecă și se fierb până se înmoaie complet. Separat, se freacă zahărul cu gălbenușurile și cacao până se topește zahărul, apoi se toarnă în untura cu mere. Se mai ține pe foc 10 minute, astfel încât să se obțină o pastă groasă. Se ia de pe foc și în această compoziție se adaugă 10 picături de rom sau de vodcă de bună calitate, se amestecă bine, apoi se toarnă totul într-un vas de sticlă, ce se păstrează la frigider. Din această compoziție se mănâncă zilnic trei felii de pâine unse cu un strat gros de circa 1 cm de pastă - câte o felie la interval de șase ore. De fiecare dată, se bea și câte o cană de lapte fierbinte de țară. În plus, vă sfătuiesc să mâncați multe salate de legume crude și fructe, să beți câte un pahar de borș proaspăt câteva zile la rând și multe produse lactate (lapte crud, de la o vacă sănătoasă). Sunt excluse al­coolul, țigările, băuturile dulci acidulate, iar cafea se bea doar o ceașcă pe zi. Băiatul meu a tre­cut și el prin această boală, cu BK negativ la sfârșit. Vă doresc din tot sufletul să vă faceți bine, și să nu vă pierdeți încrederea și speranța în bunul Dumnezeu.
AURELIA M. - Târgoviște

"Cum pot ameliora simptomele reumatismului articular acut?"
(Răspuns pentru CORNEL - București, F. As nr. 1260)


Am suferit și eu de reumatism articular acut, care pornește uneori de la o banală faringită, pro­vocată de streptococul hemolitic A. Am învins boa­la, care poate avea consecințe nebănuit de grave (ca urmare a leziunilor ireversibile pe care le produce asupra inimii) numai datorită unui tratament com­petent, aplicat de un medic reumatolog. Se spune că acest microb "linge încheieturile și mușcă inima", bolnavul acordând atenție mai mult dure­rilor reumatismale, fără a ști că adevăratul pericol îl reprezintă atacarea inimii. În fața acestui pericol, este necesar să vă adresați imediat unui medic specialist reumatolog, care să vă instituie de ur­gență tratamentul indicat. în asemenea cazuri, tra­tamentele naturiste nu pot re­zolva situația, deoarece trebuie învins un microb deosebit de rezistent. În primul rând, va trebui să faceți o analiză a sângelui, denumită Aslo, și în cazul când rezultatul depășește 250 de unități, trebuie instituit un tratament masiv cu Efitard injectabil, timp de circa 4 săp­tămâni, până la scăderea va­lorii Aslo sub 250, după care con­tinuați cu injecții Molda­min, timp de 1-2 ani, pentru a pre­veni revenirea bolii. Trata­mentul se efectuează numai sub un strict control medical. Orice întârziere sau neglijarea tratamentului vă poate costa scump, scurtând durata vieții.
VALERIU - Timișoara

"Sinuzita cronică se poate vindeca naturist?"
(Răspuns pentru MIHAI - Piatra-Neamț, F. AS nr. 1316)


Vă înțeleg suferința, fiindcă am trecut și eu prin ea. Există însă un remediu simplu, în care vă rog să aveți toată încrederea și tăria de a persevera până la vindecarea totală, dacă e nevoie chiar luni în șir. Puneți într-o oală cu apă (1-1,5 l) un pumn de sare grunjoasă și fierbeți apa până ce clocotește. Stingeți focul, acoperiți-vă capul cu un prosop și stați cu fața spre abur (când se mai răcește puțin) 5-7 mi­nute, trăgând aburul fierbinte pe nări. Repetați pro­cedeul de 3-4 ori pe zi. Aveți încredere în cineva care, după 40 de puncții fără reușită, s-a vindecat în trei luni cu apă cu sare.
D. NEGREA - București

"La doar 23 de ani, am monturi dureroase"
(Răspuns pentru DIANA, F. AS nr. 1318)


Stimată doamnă,
Vă sfătuiesc să vă faceți o radiografie a ambelor picioare, labe și glezne; analize de laborator pentru uree, creatinină, acid uric, ASLO, fibrinogen. Nu pur­tați pantofi cu toc înalt și calapod îngust; pan­tofii să aibă puțin toc, circa 3-5 cm, de preferat cu talpă întreagă, gen platformă; există dispozitive foarte variate pentru corecția monturilor. În fiecare seară și dimineața tamponați foarte insistent mon­turile cu tinctură de iod (nu betadină). Faceți acasă umătorul preparat: 20 lame de ras noi se pun într-un recipient etanș, cu 1 l de esență de oțet alimentar (nu oțet de 9°, ci esență). Se macerează 30 de zile. Se decantează soluția obținută, apoi se umezește un tampon cu soluție, și se pune pe mont. Se fixează cu bandă de leucoplast și se trage o șosetă ca să stea fix. o Tratament 10 zile consecutiv, cu 5 zile pauză. Se reia. Pe perioada tratamentului (10 zile), nu vă spălați pe picioare, decât cu o lavetă pe restul dege­telor. Acest leac este foarte cunoscut și apreciat de către balerine. Se știe că, din cauza pozițiilor soli­citante, ele au probleme cu monturile și, în general, cu articulațiile degetului mare.
V-ar fi util să vă achiziționați încălțămintea de la firma "Leon" sau "Medicus".
G. SIBOTEANU