Vară în ritm de rock - JOE SATRIANI

Dana Ene
- Aflat în plin turneu de promovare a celui mai nou disc al său, "What Happens Next", rockerul american ajunge și-n România, spre delirul fanilor săi -

Joe se numără printre cei mai mari chitariști ai lumii și domină de ani buni topurile de profil. Cântă de mai bine de patru decenii și a lansat până astăzi 16 discuri de studio, vândute în peste 10 milioane de exemplare. Multe dintre albu­mele lui i-au adus premii importante, prin­tre care șase discuri de aur și platină și nu mai puțin de 15 nominalizări la prestigioa­sele premii Grammy. Dar Satriani se mai poate lăuda cu ceva: pe lângă o carieră mu­zicală de invidiat, a reușit să școlească o mulțime de alți chi­tariști cunoscuți, pre­cum: Steve Vai, Kirk Hammett (de la Me­tallica), Larry LaLonde (Primus), Rick Hunolt (Exodus), Andy Timmons sau Alex Skolnick (Testament).

Dom' profesor de chitară

Joseph Satriani s-a născut pe 15 iulie 1956 în Westbury, New York, și este des­cen­dentul unor imigranți italieni. De mic a fost atras de muzică și a cochetat cu pianul și tobele, dar nu a reușit să exceleze la nici unul dintre ele. "Am petrecut ore întregi pe lângă mama care, chiar dacă nu era pro­fesionistă, cânta fantastic la pian. Eram fascinat de talentul ei, căci ținea ritmul me­lodic cu mare ușurință, iar citirea parti­turilor era pentru ea doar o joacă. Ei bine, eu unul n-am avut niciodată talentul ăsta!", se confesa ar­tis­tul într-un interviu.
Dar deși nu a reușit să exceleze la niciunul din­tre cele două instrumente, Joseph nu a renunțat la dragostea lui pentru muzică. La 14 ani a des­coperit, în sfârșit, instrumentul care i se potrivea cel mai bine - chitara. I-a venit ideea s-o încerce după ce l-a ascultat, vrăjit, pe Jimi Hendrix. "Când am pus mâ­na pe chitară am desco­perit pe loc că era un in­strument ale cărui miste­re pot să le descifrez. Mi-au trebuit doar două zile ca să învăț toate acor­durile. Nu mi-a opus rezistență ca pia­nul sau tobele. Am început să cânt la chitară, pen­tru că eram mare fan Hendrix, dar am îmbrățișat-o cu ade­vă­rat pentru că m-a lăsat ea. Am simțit ade­sea că nu m-am «năs­cut» chitarist, și cu toate astea, iată unde am ajuns azi!", povestea el.
Cu toate că în liceu era considerat o stea în deve­nire a fotbalului american, Joe a renun­țat fără nici o urmă de regret la acest sport, imediat ce a aflat că Jimi Hendrix a murit. A plecat de la antre­nament brusc, hotărât să se dedice chitarei. "Când le-am spus părinților mei că am renunțat la sport și că vreau să mă fac chitarist, s-a făcut brusc liniște la masă. Tata, care avea un frate muzician nu s-a spe­riat așa de tare, dar mama era șocată, căci eroul meu, Hendrix, pe care îmi propuneam să-l imit, murise în urma unei supradoze". Spre marea bucu­rie a mamei, el a reușit să se țină departe de droguri. Cu mai multă voință și perseverență decât talent înnăscut, a studiat sârguincios, iar după ce a ter­minat facultatea, pentru a se întreține, s-a apu­cat să predea lecții de chitară. Unul dintre pri­mii lui elevi a fost chiar Steve Vai, urmat mai apoi de Larry LaLonde (Primus) și de Kirk Hammett (Metallica). "Cred că am fost cel mai norocos pro­fesor de chi­tară din lume, căci am nimerit numai elevi gro­zavi!", spunea el cu mândrie.
Învățându-i pe alții, Joe și-a neglijat o bună bucată de timp propriile-i vise. Așa se face că mai toți elevii lui, mai tineri decât el, și-au lansat discuri înaintea lui. Abia în 1986, după opt ani de profe­sorat și de cântat într-o trupă obscură, numită "Squares", Joe și-a luat, în sfârșit, inima în dinți și și-a lansat albumul de debut, intitulat "Not of This Earth". "Nu am găsit un producător, așa că mi-am folosit toți banii de pe cardul de credit. Privind în urmă, realizez că nu a fost chiar cea mai strălucită idee a mea, căci am ră­mas și falit, și dator. Din fericire însă, albumul nu a fost un fiasco total", își amintește el. Dar al­bumul lui instrumental nu a avut parte nici de vreun succes nebun. L-a adus însă în atenția unor producători mai cura­joși, care i-au oferit șan­sa să înregistreze un nou album. "Când am înre­gis­trat discul cu numă­rul doi, «Surfing With the Alien» (1987 n.r.), atât eu, cât și co-pro­du­că­torul meu am crezut că ăsta o să fie și ulti­mul, căci melodiile nu erau foarte comerciale. Am ră­mas amândoi cu gura căscată când, imediat du­pă lansare, el a ajuns în topul Billboard și chiar a surclasat primul disc solo al lui Mick Jagger", spu­nea Joe. Albumul a primit două nominalizări la Grammy și însuși Mick Jagger l-a invitat să cânte cu el în turneu. În 1993, a fost în turneu cu altă trupă mare, Deep Purple, înlocuindu-l pe chitaristul Ritchie Blackmore.
De aici înainte, succesul s-a ținut scai de Joe Sa­triani. De peste 30 de ani, este o figură predomi­nan­tă pe scena muzicală rock, cel mai nou disc al său, "What Happens Next", lansat în urmă cu cinci luni, fiind, și el, bine primit de iubitorii muzicii rock instrumentale.
(Pentru concertul de la Arenele Romane de pe 25 iulie a.c., biletele se găsesc în rețeaua Iabilet. Până pe 24 iulie acestea vor costa între 89 și 249 lei, iar în ziua concertului vor costa între 100 și 260 de lei.)