LEUL și sănătatea

Tana Rosca
Leul în vechea astrologie

O energie egală cu a Soarelui

Când ne gândim la regele animalelor, cum este supranumit Leul, în fața ochilor ne apare un ade­vărat rezervor de energie care pare nesecat. Nu prea ni-l putem imagina văicărindu-se sau dând sem­ne vădite de oboseală. Între noi fie vorba, "re­gele" nici nu se ostenește prea mult, că se respectă, stă la soare, are curteni care să-i facă treaba. Dar și când iese la vânătoare - păzea! Simplul lui răget ar putea să-i provoace unei victime mai slabe de înger un infarct. Lăsând gluma la o parte, energia pe care o degajă Leul, fără a face în aparență mare lucru, e si­milară cu cea a Soarelui, astrul care de altfel îl stă­pânește. Este o energie egală, care menține în bună stare de funcționare întreg grupul animat de Leu. Cu toată această forță de necontestat, Leul are și el slăbiciunile sale, din punct de vedere al sănă­tății. Acestea au fost catalogate de vechii astrologi ca­ba­liști după cum urmează:
General: Leul este înzestrat cu un corp frumos, pe pi­cioare subțiratice, un aer dramatic și ochi ase­mă­nători celor de pisică. Predominant va fi părul roș­­cat, dar de orice culoare va fi, se va asemui în bo­­găția sa de coamă cu o coroană regală. Leul va fi bine educat, is­teț, generos, și se va baza pe pro­priile puteri în situa­țiile periculoase. În același timp, Leul va fi înclinat către stări de melancolie, va fi repezit în vorbire, încă­pățânat, senzual, pasional și lacom. Femeile din Leu înclină însă să fie mai de­grabă modeste.
Leii născuți în primele zece zile ale lunii (primul decan): Își vor păstra, odată cu vârsta, părul bogat și roșcat, vor avea un trup și un chip frumos și ținuta dreaptă, dar pot avea probleme cu focalizarea pri­vi­rii. Partea superioară a stomacului devine cu ușu­rință sediul unor boli. Pe măsură ce ajunge să fie cunoscut, Leul născut în primul decan va da dovadă de modestie doar în prezența celor care îi întrec de departe faima.
Leii născuți la mijlocul zodiei (al doilea decan): Nu vor putea trece neobservați nici să vrea, po­se­dând și un corp frumos. Afecțiunile lor vizează în pri­mul rând zona diafragmei. Leii născuți în al doilea decan vor avea inima largă și vor fi respectați de cei din jurul lor.
Leii născuți în ultimele zece zile ale lunii (al treilea decan): Aceștia sunt mai degrabă scunzi și vor avea pete pe față. Vor fi pasionați de sexul opus și vor fi înzestrați cu voci puternice. Leii născuți în cel de-al treilea decan vor fi însoțiți de mulți prie­teni și de mulți dușmani, dar și de multe boli.
Leul controlează: toracele, inima, acele părți ale sto­macului care se află în proximitatea inimii, dia­frag­ma, spatele, șoldurile, coastele și ceafa.

Leul în astrologia modernă

În vremurile moderne, cei care folosesc teoria arhetipurilor pentru a explica structura psiho­lo­gică a unor zodii consideră că există două tipuri de Lei. Leul herculean constituie unul dintre aceste prototipuri, având o constituție atletică masivă. Conformația poate aduce aminte de cea a unei feline mari, emanând o forță instinctivă.
Cel de-al doilea tip este Leul apolonic, care ex­primă mai degrabă armonia fizică atribuită zeului grec Apollon, caracterizată tot printr-o tipologie atletică, dar cu o structură alungită, zveltă, ase­mă­nătoare cu cea a atleților care participau la clasicele olimpiade ale lumii elene.
Evident, este greu de găsit o tipologie pură, cei mai mulți nativi ai zodiei Leului reprezentând o com­binație dintre cele două arhetipuri. Poate cel mai aproape de constituția herculeană dintre actorii cunoscuți se situează Arnold Schwarzenegger, care și-a împlinit și aspirația către puterea politică, ajun­gând guvernatorul statului California.
La capitolul Leu apolinic, îl putem aminti pe Ben Affleck, a cărui constituție fizică este atletică, dar prea elegantă ca să ne inspire sala de forță.

Tipul de vitalitate și comportament

Din punct de vedere al morfologiei, am schițat deja mai sus cele două tipuri predominante care pot fi întâlnite în zodia fixă de foc a Leului. De re­mar­cat este faptul că ambelor categorii li se potrivește atributul "atletic", deși el se manifestă diferit la herculeni și apolinici. Ceea ce au însă în comun - după cum știu toți cei care au practicat vreun sport de performanță - este faptul că atleții nu își irosesc energia. Ei știu că aceasta trebuie gestionată cu grijă și condusă către momentul de explozie, pe care îl reprezintă proba din compe­tiție sau confruntarea decisivă. În afa­ra mo­men­telor în care este cu adevărat ne­ce­sar să-și demonstreze virtuțile atle­tice, Leii de ambele tipuri fac eco­no­mie în mișcare, pot părea de-a drep­tul lenevoși. Când Leul trece prin sa­vană, nu o face țopăind în pas vioi, ci cu ges­turi măsurate, solemne. În mo­mentul în care se încălzește pentru a intra în com­petiție, o face tot cu gesturi stă­pânite, consumând un nivel mediu de energie. Dar în momentul în care un Leu (precum Usain Bolt) sare din bloc-starturi, recordurile mon­dia­le în­sele încep să tremure de frică. Con­clu­zionând, energia leonină este una mă­surată, când nu există so­licitări mari, dar care devine explozivă în mo­­men­tul decisiv.
Există o anumită particularitate legată de ținuta Leului, particulariate care ar putea explica de ce numeroși reprezentanți ai acestei zodii regale ajung să sufere de probleme de deformare a coloanei vertebrale. Iată în ce constă ea: în momentul în care stă în pi­cioare sau merge, ținuta Leului este dreaptă și no­bilă, cu capul ținut semeț, dar în momentul în care se așează, partea de sus a trupului se înmoaie parcă, și postura sa devine neglijentă. Poate de aceea erau atât de drepte spătarele tronurilor, ca să îi oblige să-și păstreze atitudinea.
Când se deplasează, Leul face de regulă pași mari, preciși și rapizi. Unul dintre motivele pentru care actoria este o vocație asociată cu această zodie este expresivitatea gesturilor, pe care o regăsim la ambele tipuri de Lei. Mai ales când sunt pasionați de ceva (de actorie, de pildă, care îi atrage ca un magnet), reușesc să transmită emoții și idei prin intermediul celor mai adecvate gesturi. Un gest care ar putea fi perceput ca fiind excesiv de dramatic, dacă l-ar face orice alt semn zodiacal, este cum nu se poate mai firesc dacă îl face un Leu. Mai ales pe scenă sau pe ecran.

Predispoziții legate de sănătate la cei cu ascendentul în Leu

Ascendentul este un element astrologic care ne furnizează informații deosebit de valoroase cu pri­vire la sănătate. Dacă acesta se găsește în Leu, o atenție deosebită ar trebui să fie acordată bunei funcționări a inimii. Acesta este principalul organ gu­vernat de Leu. La fel cum Soarele ("inima" sistemului nostru solar) determină ordinea și buna stare a corpurilor cerești ce-i formează suita, așa și buna funcționare a inimii determină în mare măsură buna stare a întregului organism. Problema e că Leul pune totul la inimă, ceea ce, în timp, poate afecta sănătatea acesteia și, prin urmare, a întregului sistem circulator pe care îl susține. Acesta este mo­tivul pentru care eforturile mari, pe o perioadă pre­lungită, ar trebui evitate. Munca în asalt nu consti­tuie un pericol atâta timp cât nu se prelun­gește excesiv și este urmată de o perioadă de repaus. Da­că ne gândim la ritmul inimii - o di­la­tare - o con­tractare - ne dăm seama că, dacă va fi respectat și în viața de zi cu zi, inima va rămâne sănătoasă.
Deficiențele legate de statul în poziție așezată duc, mai ales pentru cei prinși în activități cu carac­ter sedentar, la deformări ale coloanei. Deși întreaga coloană vertebrală este asociată, în astrologia me­dicală, cu Leul, partea cea mai sen­sibilă este cea dorsală.
În astrologia tradițională, tensiu­nea intraoculară sau anumite defecte ale vederii erau legate de asemenea de semnul Leului. Este vorba despre ochiul stâng la femei și ochiul drept la bărbați.

Bolile cele mai frecvente

Putem spune, glumind numai pe jumătate, că încăpățânarea pe care o menționau deja astrologii cabalei e sursa multor afecțiuni de care ajung să sufere Leii. De exemplu, mulți dintre ei nu vor nici să audă de ali­mentația sănătoasă, pentru că "ei știu mai bine". Cealaltă problemă vine din mândrie: Leului nu-i place să admită că e "defect", căci asta con­si­deră el că în­seamnă boala: slă­bi­ciu­ne, stricăciune.
Inima mare a generosului Leu devine adesea mare, la propriu, circulația arterială lasă de multe ori de dorit, palpitațiile nu trebuie trecute cu ve­derea, căci pot indica ceva mai serios, cum ar fi an­gina pectorală sau chiar stări de preinfarct la cei cu boli cardiace cronice.
Adesea apar dureri musculare, pricinuite de tasarea sau deformarea vertebrelor dorsale. Și mă­duva din interiorul coloanei poate fi afectată de di­verse maladii, inflamatoare sau degenerative, mo­tiv pentru care Leul nu ar trebui, în ciuda forței sale, să ridice obiecte grele.
Circulația sângelui la nivelul ochilor poate fi de­fectuoasă, motiv pentru care Leul se poate îmbol­năvi de purpură retiniană. Pentru a-și menține sănă­tatea vederii, Leul ar trebui să nu-și obosească ochii mai ales după apusul Soarelui, când oricum energia tinde să-i scadă.
Baia, mai ales dacă e fierbinte și mai ales făcută seara, ar trebui evi­ta­tă, pentru că îl poate seca de ener­gie. Copiii născuți sub semnul Leului n-ar tre­bui să fie îmbăiați, dacă nu vor, și nici duși la pis­cină. Dacă protestează, e foarte posibil să simtă că imer­siunea în apă le face rău.
Strălucitor și darnic cu energia sa din care se hră­nește întreaga viață de pe Terra, Soarele are însă și crize tem­peramentale care în cazul său se numesc ex­plo­zii solare, pete solare sau vânt solar. Acestea se pot recunoaște și la copiii săi, Leii, în viața coti­dia­nă, printr-un risc cres­cut de infarct mio­cardic. Creș­­terea ratei de infarct mio­car­dic în perioada de activitate solară in­ten­să a fost documentată știin­țific. Func­țiile organismului pe care as­trologia le pune în legă­tură cu Soa­rele sunt cele ale sistemului nervos cardiac și prin această interfață, influen­țează muș­chiul cardiac.
"Hiper" este cuvântul ce descrie cele mai multe dintre bolile puse pe seama Soarelui, și care îi vi­zează pe Lei: activitatea excesivă a tiroidei, a su­­­pra­re­nalelor și a hipofizei, hipertensiune, hiper­ter­­mie, hiper­combustie. Pentru că Soarele guver­nea­ză și func­ția vizuală, afecțiuni precum glau­co­mul, ke­ra­tita și cataracta se regăsesc adesea în pa­tologia Le­ului.
În fine, coloana vertebrală și măduva din ea co­respund în corp energiilor solare și pot fi afectate de o postură fizică necorespunzătoare.
Remediile homeopatice asociate cu Soarele sunt: Aurum, Phosphorus, Raze de soare, Sangui­na­­­ria, Ruta, Ailanthus, Helianthus, Chamomilla, La­­chesis, Lycopus și Kalmia.
Metalul care exprimă nobila energie solară este aurul.

Sănătatea mentală

Soarele corespunde în astrologie începutului vârstei adulte, când omul pornește să înțeleagă struc­­turile sociale și rolul pe care îl poate juca în cadrul acestora. Nevoia tânărului adult este de a se afirma în lume, de a atinge un statut care să îi confere responsabilitate, dacă nu chiar un renume care să trezească admirația celorlalți și să îl facă să devină un exemplu demn de urmat. Această preo­cu­pare este dominantă în viața fiecărui Leu. Dar, evident, nu toți se descurcă la fel. Diferența o face creativitatea. Nu există Leu care să nu aibă un talent, iar măsura în care acesta este descoperit și cultivat face ca Leul respectiv să fie împlinit și fe­ricit. Natura generoasă a semnului îl face să se bucure, realmente, dacă vede că talentul său îi bucu­ră și îi inspiră pe cei din jur, iar acest tip de Leu va deveni mai bogat sufletește și mai profund, pe măsură ce înaintează în vârstă.
Leii care nu-și depistează vâna creativă se mul­țu­mesc să ajungă importanți, prin asocierea cu per­soane cunoscute care să cultive o viață mondenă superficială. Aceștia ajung să se plafoneze, pentru că nu s-au preocupat de explorarea propriului po­ten­­țial. La această din urmă tipologie leonină pot să apară depresii cu debut brusc, care ar trebui tra­tate cu toată seriozitatea, de îndată ce încep să se manifeste.

Remediile din fitoterapie

Heliotropul (Heliotropis europaeum), supra­nu­mit și vanilia sălbatică, este o plantă cunoscută în primul rând pentru calitățile sale aromatice, dar cea­iul are, pe lângă un miros plăcut, și proprietăți diu­retice, permițând eliminarea lichidelor reținute în țesut. Planta stimulează de asemenea circulația, aju­tând astfel la eliminarea toxinelor din corp.
Angelica (Angelica archangelica), supranumită și planta îngerilor, era adesea plantată în curțile mânăstirilor. Legendele spun că însuși arhanghelul Mihail i s-ar fi arătat unui om evla­vios, în perioada Evului Mediu, în tim­­pul unei epidemii de ciumă, iar planta i-ar fi indicat-o ca remediu. În Ardeal cir­culă o legendă asemă­nă­toare, potrivit căreia Pin­tea haiducul obiș­nuia să bea pălincă amestecată cu angelică, pentru a fi ferit de ciumă și holeră. Prin­tre multiplele efecte ale plantei, cel de tonic car­diac și calmant al aritmiilor cardiace face ca an­gelica să fie un bun pro­tec­tor al inimii Leului. Sunt de notat, de asemenea, multiplele efecte po­zitive pe care angelica le are asu­pra sistemului nervos.
Dafinul (Laurus nobilis) poa­te fi folosit de asemenea pen­tru tratarea stărilor de de­pre­sie sau nervozitate, sub formă de infuzie. Și în afecțiunile gastrice, infuzia de dafin este recomandată. Pentru durerile reumatismale de care Leul su­feră adesea, este indicată crema pe bază de ulei esențial de dafin.
Lavanda (Lavandula) este cunoscută în primul rând pentru puternicul sau efect calmant, care duce la un somn profund. Durerile puternice de cap pot trece dacă masăm tâmplele cu puțin ulei esențial de lavandă. Durerile musculare pot ceda la masajul cu unguente pe bază de levănțică.

Regimul alimentar

Evident că uleiul de floarea-soarelui nu ar trebui să lipsească din alimentația Leului. Semințele, cru­de sau prăjite, contribuie și ele la menținerea stării sale de sănătate, fiind un binevenit lubrifiant gene­ral, capabil să contracareze uscăciunea provocată în or­ganism de căldura solară, specifică zodiei. Ver­de­țurile cu un înalt conținut în fier, cum ar fi, de exem­plu, urzica, previn problemele legate de cir­culația sângelui și de anemie. Mierea cea aurie ar fi bine să fie principalul îndulcitor (dar nu adăugată în băuturi când acestea sunt fierbinți, altfel devine toxică). Pentru majoritatea zodiilor, o die­tă lacto-vegetariană este de preferat uneia ce con­ține carne, dar "supremul prădător" nu se prea sim­te sătul fără o bucată de carne în farfurie. Ore­zul, aliment com­plet, îi face bine atunci când do­reș­te să se deto­xi­fieze, în urma ocazionalelor excese.
Dintre condimente, îi recomandăm șofranul cel scump (că Leului nu-i priesc, prin definiție, lucru­rile ieftine) precum și rozmarinul. Produsele din grâu, considerat un produs alimentar solar, nu ar tre­bui să fie excluse nici măcar din dieta foto­mo­delelor născute în zodia Leu. Fructele care-i priesc Leului sunt cele pârguite direct de lumina Soarelui, nu cele ce se dezvoltă în lumina artificială a sola­rii­lor.

Pietre prețioase și semiprețioase

Istoric vorbind, egiptenii și grecii asociau sma­ral­dul și granatul cu energia solară, în timp ce bi­zan­tinii au păstrat smaraldul și au înlăturat granatul, înlocuindu-l cu olivina. În cultura ebraică, Leului îi era alăturat carneolul. În Evul Mediu, onixul și sar­donixul erau considerate pietrele potrivite pentru nativii din Leu, în timp ce astrologia modernă asi­milează topazul cel translucid și diamantul (împărțit cu Capricornul) cu energia solară a Leului.
Și acum, că le știți pe toate, noi vă urăm "Să­nătate!".