9 sugestii pentru combaterea durerii

Gilda Fildan
- Adesea, câteva reglaje fine sunt de ajuns. Relaxarea, odihna și aceste sfaturi ale noastre vor contribui din plin la o îndepărtare blândă și rapidă a suferințelor minore -

1. Căldură locală
Tulburările spastice, cum sunt durerile de sto­mac sau cele menstrua­le, pot fi atenuate cu aplicații calde. Săculeții cu flori de fân activează circulația locală: scufun­dați săculețul timp de 10 minute în apă fierbinte, apoi stoarceți-l și așe­za­ți-l pentru circa 45 de minute pe zona dureroasă.

2. O mică binefacere: baia la picioare
Este una dintre pro­cedurile Kneipp clasice, care elimină indurațiile țesutului muscular, apă­rute în urma durerilor de cap și de spate. Intro­duceți picioarele într-un lighean în care ați pus apă încălzită la 35oC, până la nivelul glezne­lor. Apoi, timp de 20 de minute, turnați mereu câte o cantitate mică de apă fierbinte, astfel în­cât temperatura din li­ghean să crească treptat, până când în final va ajunge la 42oC. După aceea, ștergeți-vă picioarele cu un prosop și odihniți-vă cam jumătate de oră.

3. Mentă contra durerilor de cap
Câteva picături puse pe frunte și tâmple pot alina repede o cefalee ușoară. Cerce­tătorii de la Clinica universitară de neurologie din Kiel (Ger­mania) au demonstrat că mentolul conținut în frunzele de mentă are o ac­țiune de anesteziere ușoară a pielii dar, pe lângă aceasta, provoacă și bloca­rea unor neurotransmițători, împie­di­când astfel senzația de durere să mai ajungă la creier.

4. Ceapa și inflamațiile
Substanțele iuți din sucul cepei sti­mulează irigarea cu sânge a țesutu­rilor. Procedură cu efica­citate veri­ficată la bronșită, ca și la durerile de gât și de urechi: tăiați ceapa în ron­dele, puneți-o în­tr-un șervet de bum­bac, în­călziți-o la aburi și stri­viți-o, până vedeți că iese sucul. Aplicați șer­vetul pe zona afectată și lăsați cata­plasma să acționeze 10 mi­nute.

5. Alungați durerea prin apăsare
Presopunctura elimină blocajele. Dacă vă doare capul, masați 2-3 minute cu degetele arătătoare imediat deasupra locului central dintre sprâncene. Apoi apăsați blând cu arătătoarele și degetele mij­locii adânciturile din spatele urechilor. Se re­petă de mai multe ori.

6. Efect ultrarapid
La răceală, ca și la dureri de cap sau de dinți, vă recomandăm o combinație specială, care face să dispară suferința aproape instantaneu. Amino­acidul numit lizină determină o trecere accelerată a ibuprofenului în sânge. Deseori, durerile se cal­mează în decurs de numai 15 minute.

7. Ghimbirul ameliorează
Rădăcina de ghimbir conține gingerol, o sub­stanță care calmează durerea și reduce inflamația. Când sunteți răciți și aveți febră: luați de 3 ori pe zi câte jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt ras, amestecat cu jumătate de lin­guriță de miere. Con­tra durerilor de cap: presați câteva bucățele de ghimbir, ames­tecați sucul cu ulei de migdale și un­geți-vă fruntea. Contra durerilor de stomac: mes­tecați o bucată de ghimbir de mărimea unei alune de pădure.

8. Un condiment prietenos cu dinții
Uleiul eteric de cuișoare constă în proporție de 90% din eugenol, care inhibă infla­mația și reali­zează o mică anestezie locală. Când aveți o durere de dinți, luați câteva picături de ulei de cui­șoare pe un bețișor pentru urechi și tam­ponați-vă zona afec­tată.

9. Argila calmează - printre multe altele
Acest praf de rocă bogat în mi­nerale are pro­prie­tăți antiin­fla­ma­torii și vă calmează intern, atunci când aveți probleme cu stomacul și arsuri gastrice: dizolvați 1-2 lin­gurițe de argilă într-un pahar cu apă și beți. La contracturi musculare vă ajută o cataplasmă: preparați o pastă groasă din argilă amestecată cu puțină apă, întindeți-o pe locul dureros, acoperiți-o cu o fașă de tifon și lă­sați-o să acționeze 2 ore.