Despre România, doar de bine! - Crama Carastelec din Sălaj

Catalin Manole
- Rafinament și performanță, într-un pahar cu șampanie românească -

- Când te gândești la o băutură bună din Sălaj, imediat îți vine în minte, fie o țuică de prune, fie o palincă de foc. Ei bine, trebuie să știți că în Sălaj se face și cea mai bună șampanie din România! Într-un mic sat din nordul Transilvaniei, Carastelec, unde peisajul îți taie respirația prin frumusețea și sălbăticia lui, cinci prieteni și-au pus ambiția și experiența împreună, pentru a crea o șampanie mai ceva ca a francezilor. Povestea lor cu final fericit ne-a spus-o doamna Edit Leitersdorfer, cea care astăzi are în grijă Cramele Carastelec -

 Cinci pentru eternitate

- E aproape de necrezut, că într-un sătuc din nordul extrem al țării, ați reușit să creați o șampanie care azi cucerește Europa. Ce rețetă misterioasă ați folosit?

- Am reușit să facem vinuri speciale și să reprezentăm România la Campionatul Mondial de Șampanii și vinuri spumante din Londra, un­de am obținut, nu una, ci două medalii de ar­gint, pentru două dintre spumantele noastre: Carassia Blanc de Blancs și Carassia Brut Rose. Sunt spu­mante de cea mai înaltă clasă, obținute ex­clusiv prin metoda tradițională, cu a doua fer­men­tație în sticlă. Ne mândrim foarte mult cu aceste premii. Ele completează palmaresul nos­tru, în care mai avem o medalie de aur obținută la WineUp Selection Cluj, sau o altă medalie de aur, la Concursul Internațional de Vinuri Bucu­rești. Premiul din Londra ne-a bucurat în mod spe­cial, pentru că acolo este o concurență mon­dială foarte mare și, uite, cu toate acestea am ieșit în primii trei, din peste 120 de crame, unele cu tradiție îndelungată.

- România e plină de surprize în cele mai neașteptate locuri! Dar satul dvs. are doar câteva sute de locuitori...

- A fost o întâmplare fericită: mai multe povești s-au întâlnit la un moment dat și s-au transformat în destin, aș zice. Pe de o parte, este povestea acestui loc necunoscut, care însă are o foarte veche tradiție viticolă. În această zonă s-a descoperit un tezaur din care făcea parte un co­lier din aur, datat secolul al IV-lea, ce poartă simbolurile lui Bacchus. Deci, cel mai probabil, din vremuri străvechi oamenii au știut că aceste dealuri răcoroase dau un vin rafinat. Tradiția viticolă a continuat până în 2004, când renumitul creator de vinuri, Gal Tibor, s-a îndrăgostit de aceste dealuri și și-a dat seama că sunt o co­moa­ră pentru Pinot Noir și alte soiuri folosite pentru șampanizare. Așa se face că în 2011, cinci prie­teni și-au unit forțele financiare și cunoștințele într-ale viticulturii și au plantat peste 22 de hectare de viță de vie, pe acest amfiteatru uriaș aflat deasupra satului. A urmat o întreagă aven­tură pentru accesarea fondurilor europene, des­tinate construcției cramei propriu-zise. Cu mult suspans, din cauza birocrației schim­bă­toare de la o lună la alta, cei cinci prieteni au reu­șit, totuși, să cons­tru­ias­că și cra­ma, în care po­vestim acum, o cramă ultra-mo­der­nă, și care a luat pre­miul pentru cea mai ecologică cra­­mă din România. Tot sis­te­mul de răcire și în­călzire se reali­zea­ză cu pompe de aer, fo­rate la mare adâncime în pământ. Nu a fost simplu, au fost și mo­mente în care am cre­zut că proiectul se va prăbuși, dar așa cum v-am spus, probabil acesta era destinul lo­cului.

- Care a fost cel mai dificil obstacol?

- La un moment dat, din cauza legislației care s-a schimbat brusc, a trebuit să arătăm că avem în cont jumătate din valoarea proiectului pe fonduri europene. Adică, aveam la dispoziție 60 de zile, ca să facem rost de aproape un milion și jumătate de euro! Am luat băncile la rând și nimeni nu a vrut să ne dea o scrisoare de garanție sau un credit pe termen lung. Prietenul unuia dintre investitori ne-a împrumutat acești bani pentru o zi, ca să arătăm doar că îi avem în cont. Fără un asemenea gest de mare încredere, prin care cineva îți pune peste un milion de euro în cont, cu promisiunea că a doua zi îi dai la loc, ce făceam? Cine ar fi dat acești bani pentru o zi împrumut cuiva? De-asta zic că Dum­nezeu ne-a iubit și a vrut să fa­cem ceva bun aici.

- Aici faceți doar șampanie sau și alt­fel de vinuri?

- În primul rând, nu putem să îi spu­nem șam­panie, îi spu­nem vin spumant, șampania fiind un nume rezervat doar pen­tru ce se pro­duce în Franța. Dar pe lân­gă "șampania" Ca­rassia, mai avem și altfel de vinuri, toate cu accent pe calitate. Avem și vinuri fri­zzan­te, cum le spun italie­nii, dar și o serie de vinuri clasice, sub nu­mele de Vinca. Vi­nurile acestea cla­sice (sau liniștite), sunt maturate cel puțin o jumătate de an, în butoaie de stejar.

Vinul care se frământă de opt ori

- Cât de greu este să obții un vin spumant ca cel premiat la Londra?

- E destul de com­plicat și e nevoie și de știință și de un dram de noroc. În primul rând, că nu se poate face spumant din orice fel de stru­guri, și întreaga plan­tație, încă de la în­ceput, tre­buie gândită pen­tru spumant. Se recoltează mai de­vre­me, pentru că e nevoie de aciditate mare, și după ce îl punem în sticle, stăm cu mari emoții, pentru că nu știm dacă o să în­ceapă să fermenteze sau nu. Dacă el nu începe să fermenteze în sticlă, este o mare problemă, că nu ai ce să îi faci ca să îl pornești. Este momentul în care ai nevoie și de un dram de noroc sau, ca un înger binevoitor să își înmoaie un deget în vinul tău, ca acesta să pornească noua viață, noua fermentație care să îl transforme în șam­panie. Dacă începe să fer­men­teze și totul este bine, atunci această sticlă nu va avea 3 bari ca pre­siune, ci chiar 4 sau 6. Pes­te 3 bari se consi­deră vin spumant, sub aceas­tă limită este doar vin frizant. Măsurăm această presiune prin dop. Deci, este un proces lung, care necesită multă atenție și, poate de aceea, se spune că un vin se frământă de opt ori înainte de a ajunge un spu­mant bun.

- Oare în România, aceste vinuri rafinate sunt apreciate de consumatori la fel ca în Londra?

- Sigur că o șampanie sau un vin spumant sunt mai scumpe decât un prosecco făcut în tanc de inox, și mulți dintre patronii de magazine și de restaurante care au venit la cramă noastră, ne-au întrebat ce să facă cu astfel de "finețuri". Le-am zis gustați și apoi discutăm. Așa am vân­dut tot ce am făcut în prima ediție, iar acum, cra­ma este goală, pentru că am vândut absolut tot ce am avut. Calitatea și-a găsit singură clientul și ten­dința către produse de calitate este în creș­tere și în România. De altfel, România are un po­ten­țial enorm în viticultură și asta este cunoscut și re­cunoscut și de investitorii europeni. Foarte multe crame de astăzi sunt ale italienilor și ale fran­ce­zilor, pentru că ei nu mai au unde să se extindă în țara lor, iar aici este potențial și sunt cre­atori de vinuri care vin și lucrează, atât pentru pu­bli­cul românesc, tot mai cunoscător și mai pre­­ten­țios, dar și pentru iubitorii de vin din întreaga Europă.