BLACK EYED PEAS și THE CHAINSMOKERS la Untold

Dana Ene
Vara aceasta, vremea nu a prea ținut cu organizatorii de festivaluri în aer liber, dar asta nu i-a oprit în loc pe doritorii de distracție și muzică bună.

Mulți dintre ei au înfruntat vântul și ploaia, ca să-și vadă artiștii favoriți. Iar marele festival clujean, Untold, nu se teme de amenințările me­teo. El se va desfășura pe Cluj Arena, unde muzica și jocul de lumini nu pot fi oprite de rafa­lele de ploaie. Timp de 4 zile, pe 10 scene, vor cânta unii din­tre cei mai buni artiști interna­țio­nali ai momentului: Black Eyed Peas, The Chainsmokers, Jason De­rulo, Armin van Buuren, Kygo, Diplo, Afrojack, Tiesto, Don Diablo, Steve Aoki, Dimitri Vegas&Like Mike, So­lomun și Nina Kraviz, The Pro­digy și mulți alții. Pe unii dintre ei ați mai avut ocazia să-i as­cultați în anii precedenți, dar există și multe premiere.

Clujul, fruntea Europei

Marea surpriză de anul acesta de la Untold este, fără îndoială, prezența americanilor de la Black Eyed Peas, care de ceva vreme sunt cam scumpi la vedere. Spectacolul lor de la Cluj va fi unul cu totul și cu to­tul special, căci este singurul festival din Europa căruia îi vor călca anul acesta pragul. "După suc­cesul răsunător al turneelor «The E.N.D» și «The Beginning», trupa americană a luat o pauză pe termen nedeterminat, participând ulterior doar la evenimente foarte speciale, precum finala Ligii campionilor, Premiile Billboard sau concertul ca­ritabil al Arianei Grande, din Manchester. Untold este singurul festival din Euro­pa care a reușit să-i convingă, în acest an, pe americani, să vină și să le ofere un show de excepție fanilor săi", au pre­cizat organizatorii evenimen­tu­lui.
Membrii popularei trupe americane de dance pop Black Eyed Peas au mai cântat o dată în România, în 2007, la Bu­curești, dar la momentul res­pectiv, Fergie (Stacy Fergu­son, 43 ani) făcea încă parte din formație. La finele anului trecut, ea și-a lansat albumul solo cu numărul doi "Double Dutchess" și și-a părăsit co­legii de la Black Eyed Peas, alături de care lansase patru discuri de mare succes, câști­gase numeroase discuri de pla­tină, șase premii Grammy și vânduse peste 75 de milioane de exemplare.
Împreună cu Fergie, for­mația înființată inițial în 1988, de will.i.am (William James Adams Jr.) și apl.de.ap (Allan Pineda Lindo), și căreia i se alăturase opt ani mai târziu și Taboo (Jaime Luis Gomez) a devenit una dintre cele mai faimoase trupe de pop-dance de pe glob și, totodată, una dintre cele mai bine vândute.
Will.i.am, apl.de.ap și Taboo lansaseră două albume în formula de trio: "Be­hind the Front" (1998) și "Brid­ging the Gap" (2000), dar ele nu s-au bucurat de cine știe ce suc­ces. Însă imediat ce li s-a alăturat blonda cea sexi, Fergie, au reușit să cucerească lu­mea. Primul al­bum lansat în variantă de cvartet, "Elephunk" (2003), a ajuns în frun­tea topurilor din 13 țări și le-a adus primul premiu Grammy. De aici înainte, au ținut-o din succes în succes și din pre­miu în premiu. Au acumulat, în total, șase premii Grammy, opt American Music Awards, două premii Billboard și trei World Music, plus o mulțime de distincții mai puțin cunoscute.
Așa că mare le-a fost mirarea fanilor, când au aflat că Fergie a părăsit trupa. Pe 9 ianuarie a.c., Black Eyed Peas au lansat primul single fără ea - "Street Livin'". Atunci când a fost întrebat care este motivul absenței solistei pe noua înregistrare, William Adams (will.i.am) a declarat puțin iritat: "Suntem un trio acum. Nu știu exact să vă spun de ce Fergie nu a mai vrut să participe la noul nos­tru proiect. Va trebui s-o întrebați personal".
Iar în luna mai, au lansat și a doua melodie în trei, "Ring the alarm", semn că pun la cale un nou album. La Cluj, veți putea asculta atât noile me­lodii, cât și toate hiturile care au făcut istorie, pe scena principală a festivalului Untold, în ultima zi a festivalului, adică duminică.

O surpriză uriașă: The Chainsmokers

O noutate absolută la festival o reprezintă duo-ul american - The Chainsmokers. Cei doi mu­zi­cieni, DJ-eii Alex Pall și Andrew Taggart vin pen­tru prima dată în România. Cântă împreună din 2014 și sunt câștigătorii unui premiu Grammy. Me­lodia care i-a făcut celebri în întreaga lume, "Clo­ser", are peste două miliarde de vizualizări pe internet.
Și tot în 2017, The Chainsmokers au lansat, în colaborare cu trupa britanică Coldplay, piesa "Something just like this", care în prima zi de lan­sare a obținut un record mondial, fiind accesată de peste 9 milioane de ori într-o singură zi. Această performanță nu a mai fost reușită de nici un artist, până în acel moment. The Chainsmokers sunt cap de afiș, chiar în ziua deschiderii festivalului, joi pe 2 august.
(Festivalul Untold se va desfășura în perioada 2-5 august, la Cluj-Napoca, pe "Cluj Arena". De­ta­lii suplimentare despre programul festivalului puteți găsi pe pagina de Facebook a acestuia, iar bilete și abonamente găsiți în rețeaua Eventim. Un abonament "General Access", valabil pentru în­trea­ga perioadă, costă 604 lei, iar biletele de o zi, pentru 2, 3, și 5 august, costă 248 lei, diferit fiind cel din 4 august, când pe scenă urcă cele mai multe staruri, acesta costă 303 lei.)