Leacuri rapide pentru piele, ochi și păr

Gilda Fildan
Leacuri pentru ten

* Banane pentru frumusețea te­nului - Frecați miezul unei banane cu o lingură cu brânză de vaci și o linguriță cu ulei de jojoba. Aplicați pasta ca pe o mas­că facială și lăsați-o să acționeze 20 de minute.
* Lapte pentru o piele catifelată - Ungeți-vă pielea cu lapte bătut. Sau amestecați brânză de vaci cu puțin zer și întindeți-o pe față. După 20 de minute, spălați-vă cu apă călduță.
* Avocado contra tenului ofilit - Pre­parați o pastă din pulpa unui avo­cado, o linguriță cu ulei de floarea-soa­relui și una cu iaurt. Aplicați compoziția pe față și lăsați-o să acționeze un sfert de oră, după care o puteți în­depărta prin clătire cu apă căl­duță.
* Castraveți contra pie­lii uscate - Procurați-vă un castravete foarte copt. Dați-l pe răzătoarea fină și apoi fră­mân­tați-l energic, ca să lase cât mai multă zeamă. Aplica­ți-l pe față, apoi rămâneți 20 de minute în repaus, după care nu vă spă­lați, ci doar vă tam­po­nați cu un șer­vețel, pentru a lua de pe piele resturile de cas­­travete și excesul de lichid.
* Protecție în zilele ploioase - Com­binați șase lingurițe cu ulei de mig­dale, două lin­gurițe cu ulei de germeni de grâu, o linguriță cu ulei de mușețel, trei picături de ulei de santal, două picături de ulei de rozmarin și două picături de ulei de anason. Masați ușor până când ames­tecul intră în piele cu 30 de minute înainte de a ieși din casă și veți avea o armură impenetrabilă contra aerului umed și rece.
* Alifie de gălbenele pentru pie­lea iri­tată - Topiți în bain-marie 60 grame de cea­ră de albine și 90 grame de untură de porc, adău­gând și puțin ulei de gălbe­nele. După aceea arun­cați înăuntru un pumn de flori de gălbe­nele, dați to­tul într-un clocot și stre­curați. Apoi turnați 90 mililitri de ulei de mig­dale și amestecați mereu, până când mixtura se răcește. Se păstrează într-un loc răcoros și ferit de lumină, în bor­cănele din sticlă de culoare închisă, cu capac.
* Lapte cu hrean contra impurităților tenului - Dați într-un clocot 100 grame de hrean cu jumătate de litru de lap­te, după care strecurați și aștep­tați să se răcească. Apoi vă un­geți fața cu acest lapte, masând ușor.
* Usturoi împo­triva ne­gilor - Negii sunt deosebit de neplă­cuți, însă usturoiul vă poate ajuta să scăpați de ei. Tăiați un cățel de usturoi în felii sub­țiri, puneți-le peste neg și lipiți deasupra un plasture. Se schimbă zilnic.

Leacuri pentru buze

* Usturoi contra fisurilor de pe buze - Tăiați un cățel de usturoi în felii subțiri și frecați cu ele porțiunile afectate. Ar trebui să executați această procedură când sunteți singuri acasă, pen­tru a nu vă agresa familia cu mirosul pătrunzător al usturoiului.
* Castraveți în ajutorul bu­zelor uscate - Buzele uscate se împrospătează minunat dacă tăiați în rondele un castravete de salată și vă masați cu ele pielea buzelor.
* Unt de cacao la buzele aspre - Când buzele au devenit foarte aspre, problema se poate rezolva aplicând pe ele, printr-un masaj ușor, unt de cacao, smântână proaspătă sau unt.
* Miere pentru buzele crăpate - Dacă pielea buzelor și-a pierdut suplețea și ați dori să i-o redați, ungeți-le în fiecare seară, înainte de culcare, cu puțină miere și lăsați-o să acționeze până dimi­neața.
* Brânză de vaci pentru buzele aspre - Tăiați un cartof crud în rondele și neteziți-vă cu ele buzele de mai multe ori. Pe urmă întindeți pe toată suprafața buzelor un strat subțire de brânză de vaci fără sare, lăsați-o să acționeze 20 de mi­nute, iar apoi spălați-o cu apă călduță.
* Suc de aloe contra herpesului febril - Dacă, după ce ați făcut băi de soare prelungite, aveți o senzație de mân­cărime și arsură la buze, fiindcă se anunță un herpes febril, tamponați locurile afectate cu suc de aloe.
* Ulei de ar­bore de ceai contra herpesului - La primele semne ale apariției unui herpes simplu sau febril, tamponați porțiunile respective cu ulei de arbore de ceai. Este un remediu natural cu puternice pro­prietăți antibacteriene și antivirale.

Leacuri pentru ochi

* Comprese cu silur la ochii uscați - Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste 3 lingurițe cu silur mărunțit, se infuzează 10-15 minute, apoi se fierbe 1-2 minute, după care se strecoară. Se îm­bibă un tampon de vată cu acest lichid și se spală ochii, iar peste noapte se pun comprese.
* Salvie pentru ochii iritați - Dacă vă interesează în primul rând calmarea ochilor iritați, puteți utiliza cu încredere și compresele cu ceai călduț de salvie ori scoarță de stejar.
* Mere coapte la ochii înroșiți - Aveți ochii umflați și înroșiți din cauza fumului de țigară sau a unei nopți nedormite? Atunci puneți pe pleoa­pele închise pulpa caldă a unui măr copt. (Atenție! După ce l-ați scos din cuptor, lăsați-l o vre­me să se mai răcească, fiindcă merele se în­fierbântă foarte tare.) Țineți-o pe ochi până se răcește, apoi vă puteți spăla.
* Albuș de ou pentru ochii obosiți - Tă­iați în bucățele albușul încă foarte cald al unui ou fiert tare sau preparat ochi în tigaie. Țineți bucățile de albuș apăsat pe ochii închiși timp de 15 minute. Pe urmă, mâncați doi morcovi rași, amestecați cu zece picături de ulei de germeni de grâu.
* Decoct din frunze de nuc contra se­crețiilor oculare lipicioase - Fierbeți 30 gra­me de frunze de nuc într-un litru de apă, timp de opt până la zece minute, apoi strecurați. Înmuiați o pânză de in în lichidul călduț, stoarceți-o și așe­zați-o pe ochii închiși pentru alte zece minute.
* Mască din brânză de vaci contra pungilor de sub ochi - Frecați două linguri cu brânză de vaci cu o lingură cu iaurt, una cu miere și o linguriță cu zeamă de lămâie. Întindeți această compoziție pe zonele din jurul ochilor, pe frunte și obraji. Permiteți-i să acționeze 20 de minute, după care în­depărtați-o, spă­lând cu o infuzie călduță de mu­șețel.
* Ceai de mușețel pen­tru ochii obosiți de privit la televizor - Opăriți patru lin­guri cu flori de mușețel cu un litru de apă clocotită. Mai întâi infuzați 10 mi­nute, iar apoi lăsați aburii care urcă din vas să acționeze 15 minute asupra ochilor închiși.

Leacuri pentru păr

* Miere pentru părul afectat de stres - Amestecați o linguriță cu miere, două gălbenușuri, un albuș, câteva picături de ulei de măsline și sucul stors dintr-o lămâie. Masați-vă ușor pielea capului cu acest amestec și lăsați-l să acționeze cinci mi­nute, după care vă puteți spăla cu apă căl­duță.
* Urzici contra căderii părului - Fric­țio­nați-vă frecvent scalpul cu infuzie de urzici.
* Ulei de măsline pentru com­ba­terea că­derii părului - Bateți un gălbenuș de ou cu cinci linguri cu ulei de măsline și zece linguri cu rom (cu 40% al­cool). Fricționați-vă seara pielea capului cu această com­binație și spălați-vă abia în dimineața urmă­toare.
* Ulei de rădăcină de brusture contra mătreții - Frecați un gălbenuș cu 25 ml de ulei de rădăcină de brusture și o linguriță cu zeamă de lă­mâie. Aplicați amestecul pe tot scalpul, printr-un masaj ușor. Lăsați-l să acționeze peste noapte, iar dimineața spălați-vă cu apă călduță.
* Coniac pentru părul degradat - Pare o glumă, totuși funcționează: amestecați un gălbe­nuș cu un coniac dublu și întindeți acest mix pe toată lungimea firelor de păr. Lăsați să ac­ționeze 20 de minute, după care vă puteți clă­ti cu apă căl­duță, în care ați pus zeama unei lămâi.