Caisele și frumusețea

Iulia Vlad
Când vrei să lauzi frumusețea unui obraz, spui că e catifelat ca o caisă dată în pârg. Nu e întâm­plător! Puține alte fructe au o acțiune așa de profundă aupra obrazului, ca fructele minunat de dulci și de parfu­mate.

Mască pentru tonifiere
Are darul de a reda tonusul pielii, de a catifela și a revitaliza.
Ingrediente: două sau trei caise coapte.
Rupeți caisele în două, scoateți sâmburii și treceți-le miezul, cu ma­saj ușor, peste tenul, gâtul și decol­teul proaspăt spălate. Lăsați să acțio­neze 20 de minute, apoi clătiți cu apă rece. Aplicați de patru ori pe săptămână.

Mască împotriva ridurilor
Caisele sunt o alegere excelentă pentru a lupta îm­potriva ridurilor. Efectul lor crește mult când sunt combinate cu ingrediente cum ar fi mierea sau uleiul de măs­line.
Ingrediente: două sau trei caise coapte, o lingură cu miere, o lingură cu ulei de măsline.
Îndepărtați sâmburii caiselor și puneți miezul în blender, unde adău­gați și uleiul de măsline și mierea. Bateți până când se formează o cremă omogenă. Întindeți-o pe față și pe zone în care ridurile sunt mai proe­minente. Se lasă timp de apro­ximativ 15-20 minute și apoi se îndepărtează cu apă rece. Repetați aplicația de două-trei ori pe săptă­mână.

Mască pentru pielea grasă sau mixtă
Ingrediente: două caise bi­ne coapte, două linguri cu iaurt, o lingură cu argilă.
Zdrobiți caisele și amestecați-le cu celelalte ingrediente până la omo­genizare. Aplicați pe față preparatul obținut și lăsați-l timp de 20 de mi­nute. Clătiți cu apă caldă. Repetați procedeul de două ori pe săptămână.

Scrub cu caise
Ingrediente: o lingură cu piure de caise (obținut prin zdrobirea pulpei de caise), o lingură cu ceai de mușe­țel concentrat, două linguri cu fulgi de ovăz măcinați.
Amestecați bine toate ingredien­tele până se formează o pastă pe care o întindeți uniform pe fa­ță, masând cu mișcări cir­culare. Se lasă 15 mi­nute, apoi se clătește cu apă călduță. Aplicați mas­ca o dată pe săptămână.

Tonic cu caise
Ingrediente: suc proas­păt de caise, com­binat în cantitate ega­lă, cu oțet de mere (pentru ten gras sau mixt) sau lapte (pentru ten uscat sau normal).
Amestecați sucul de caise cu oțe­tul de mere sau laptele și aplicați-l pe față cu ajutorul unei bucăți de vată. După 20 de minute, se clătește cu apă călduță. Se poate aplica și sub formă de comprese, care se țin 15 minute.