Răspuns pentru SILVIA din Craiova, F. AS nr. 1277 - "Am fost diagnosticată cu edem Quincke"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă, edemul Quincke, cunoscut și sub numele de angioedem, este o tulburare prin care țesuturile subcutanate și țesuturile din alte părți ale corpului se umflă din cauza acu­mu­lării de lichid. Acumulările sunt consecințele unei scurgeri din vasele sangvine, cauzate de reacțiile biochi­mice din corp.
Există două mari grupe de angio­edem - grupul celor moștenite și gru­pul celor dobândite. Se mai pot îm­părți în cele legate de urticarie și cele nelegate de urticarie. Pot fi alergice și nealergice.
Semne și simptome: * Umflarea țesuturilor periferice, inclusiv buze, pleoape, limbă, mâini, picioare și scrot, neînsoțită de mâncărimi. * Ră­gușeală provocată de umflarea laringelui, precum și dificultatea în a respira, care poate amenința viața. * Durere abdominală, din cauza umflării pereților intesti­nelor.
Posibile abordări naturiste:
* Identificarea și îndepăr­tarea - pe cât posibil a factorilor declanșatori cunoscuți.
* Mișcarea fizică poate redu­ce impactul stresului asupra orga­nismului. Se recomandă alergare, exerciții în sala de fitness, înot.
* Comprese răcoritoare.
* Băile răcoritoare, folosind pudră de ovăz, sau pudră de bicar­bonat de sodiu, pot calma inflamația.
* Îmbrăcămintea să nu fie strânsă pe corp și să nu aibă textură aspră, pentru a nu provoca reacții.
* De adăugat câteva pahare de lapte, la o baie răcoritoare. Poate duce la calmarea pielii.
* Consumul ananasului, care conține brome­laină, un antiinflamator. Există suplimente com­puse din această substanță. De asemenea, există și creme, conținând această substanță. Atenție la cei care folosesc anumite medicamente - cele de subțiat sângele, antibiotice și antiinflamatorii.
* Uleiuri esențiale de lavandă, mușețel, mentă, tea tree, aplicate direct pe piele, în amestec cu ulei de cocos sau de jojoba. Calmează reacția cutanată.
* Plante medicinale - Aloe vera este un foarte bun antiinflamator; Zerdiceaful (Curcuma longa), conține curcumină, care este un puternic antiin­flamator, util și pentru angioedem.
* Acupunctura - ajută la reechilibrarea orga­nismului, la mișcarea apei din organism, prin întări­rea splinei. Are acțiune antiinflamatoare prin acțiu­nea asupra plămânilor și a intestinului gros.
* Homeopatia - ajută atât în stadiul acut, cât și în stadiul cronic. În stadiul acut, Apis mellifica ar fi de mare folos. Ideal este însă un medicament in­di­vidualizat care oferă posibilitatea unei rezolvări per­manente. Vă urez succes!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72, e-mail: sanmedsb@gmail.com

"Ce pot face? Băiețelul meu răcește întruna"
(Răspuns pentru LAVINIA - Brașov, F. AS nr. 1325)


În cazul băiețelului dvs., medicul specialist O.R.L. și medicul pediatru vor investiga un even­tual deficit imunitar fiziologic, o dischinezie ciliară primitivă, prezența vegetațiilor adenoide ("polipi") sau a unei malformații velo-palatine a sugarului. Infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare ale sugarului și copilului mic induc un sindrom de obstrucție nazală, cu respirație bucală de supleere, la care se adau­gă dispneea (res­pi­rație difi­cilă), fiind asociate sau urmate frec­vent de apariția unor compli­cații bronhopul­mo­nare, otice, di­gestive sau chiar stări toxico-sep­tice. Agen­ții pa­to­geni sunt grupați frecvent în colonii la nivelul crip­telor amig­daliene, ve­getațiilor ade­noidiene hipertro­fiate, consti­tuind un fac­tor de obstrucție na­zală și o sursă de in­fec­ție. Pro­fila­xia și trata­mentul in­fecțiilor de căi respira­torii la sugar și copilul mic con­stau în:
* Instilații nazale (câte 2-3 pi­cături, rețetă magistrală pro­prie). Administrarea instilațiilor nazale se va face în poziția cul­cat, cu ca­pul în hiperextensie, la marginea patului.
* Pulverizați 20-30 pufuri de Ocnasept (aero­sol salin natural cu extract din plan­te medi­cinale) dea­supra patu­lui și în camera copi­lu­lui, în vede­rea optimizării mi­cro­climatului ambiental și îndepăr­tării alerge­nilor. Menținerea unei igiene nor­male a aerului respirat și a permea­bilității fose­lor nazale, cu o respira­ție nazală corectă sunt con­diții obligatorii în vede­rea succesului terapeutic.
* 10 zile de aerosoli, cu câte o fiolă hidro­cor­tizon 25 mg sau flixotide nebules 0,5 mg, diluată în 10 ml ser fiziologic.
* Administrarea de antiinflamatoare, anti­aler­gice, mucolitice, bronhodilatatoare, polivita­mine și preparate de calciu, la recoman­darea medicului.
* Tratamentul cu antibiotice este indicat numai în pusee acute, la recomandarea medicului și după efectuarea examenului bacteriologic din exudatul faringian/ secreția nazală/ sau spută.
* Este benefică cura cu aerosoli naturali salini, în stațiunea balneoclimaterică: Ocna-Si­biului.


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Teama de moarte mă macină zi și noapte"
(Răspuns pentru RALUCA, F. AS nr. 1323)


Fiecare persoană se confruntă pe parcursul vieții cu diverse frici, temeri, angoase, cu unele dintre ele ne naștem, iar pe altele le dobândim în funcție de contextul social, unele evenimente la care partici­păm voluntar sau involuntar. Unele frici pot fi induse printr-o anumită formă de educație primită în familie, la școală, etc. Cea mai mare frică a oamenilor este cea legată de moarte, în special de pierderea celor dragi. Este normal, natural și firesc să fim atașați de cei dragi sau să suferim o perioadă de timp după pierderea unui membru al familiei, această perioadă fiind diferită în funcție de numeroși factori și variind de la o persoană la alta. O teamă permanentă legată de moarte, nejustificată de exem­plu din punct de vedere medi­cal, ne poate produce numeroase dez­echilibre în viața de zi cu zi, afec­tându-ne capacitatea de muncă, dura­ta și calitatea somnului și nu în ulti­mul rând, starea de sănătate. Există diferite metode de a ne înfrunta și vindeca aceste temeri, iar în acest sens, pe lângă medicația de sinteză pe care o poate prescrie un medic specialist, dacă este cazul, ne putem ajuta de numeroase terapii alternative sau suplimente naturale. Discuția cu un psiholog, în­tr-un mediu confortabil, ne poate ajuta să identi­ficăm și să depășim aceste stări. De mare ajutor sunt plantele cu efect de calmare, liniștire, pe care le găsim sub formă de ceaiuri, tincturi, comprimate și dintre acestea putem folosi: sunătoare, tei, la­vandă. Aromaterapia induce de asemenea efecte de relaxare, ajutând în procesul de reechilibrare al organismului, în cazul dvs fiind recomandate uleiul de salvie, despre care se mai spune că este și "planta salvării", uleiul de santal, pachouli, citrice etc. Extractul din proteine din lapte pe care îl găsim în Stress Manager este îmbogățit cu vitamina C și ajută organismul în stări de epuizare fizică și psihică, stres, anxietate, depresie, având un efect ușor anxiolitic. Acest supliment îl puteți administra în deplină siguranță, deoarece nu induce de­pen­dență, nu produce moleșeală sau somnolență și, în general, nu are efectele secundare ale produselor de sinteză.
Multă sănătate!