Dezlegare la festivaluri

Dana Ene
- Folk Fest Remember Costinești și Brukenthal Fest -

În ciuda invaziei de soliști și formații străi­ne care concertează vara asta în România, muzicienii autohtoni se bucură, și ei, de atenție. Iubiți de un public pregătit să-și urmeze idolii pe plajă sau în vârf de munte, ei nu vor lipsi de pe scenele aflate în majoritate în aer liber. Dintre evenimentele care-i au în centrul atenției pe artiștii români, am selectat două festivaluri ce se desfășoară în zone geografice diferite: unul la mare - Folk Fest Remember Costinești și unul la Avrig, în jud. Sibiu - Brukenthal Fest.

Folk Fest Remember Costinești

Pentru al doilea an consecutiv, nostalgicii va­can­țelor studențești de la Costinești se pot "plim­ba" printre amintiri, însoțiți de "grei" ai folk-ului românesc, chiar pe plaja unde s-au îndrăgostit, poate pentru prima oară, de acest gen muzical. Ce dacă anii au trecut?! Epava de fier ruginit a vapo­rului eșuat e încă prezentă, iar folk-ul - nemuritor.
Numele artiștilor sunt unul și unul: Mircea Vin­tilă și Trupa Brambura, Alexandru Andrieș, Emeric Imre & Jimi El Laco, Daniel Iancu & Costel Pătrășcan, Marius Matache, Nicu Alifantis & ZAN, Florin Chilian, Mike Godoroja & Blue Spirit, Magda Pușcaș & Sorina Bloj și Dinu Olă­rașu. Timp de două zile, în perioada 10-11 august, la White Horse Rock'n Roll (ampla­sat vizavi de Teatrul de Vară) - ei vor veni să cânte la concurență cu glasul mării, sperând să reînvie serile de-altădată cu frenezia lor. Amfitrionul evenimentului va fi Andrei Partoș - jurnalist și excepțional om de radio, personalitate em­blematică a Costi­neștiului de altădată.
Și chiar dacă toți invitații vin cu tolba pli­nă de amintiri, unii dintre ei vor încerca ma­rea cu degetul, oferind și ceva noutăți.
* Mike Godoroja & Blue Spirit au lan­sat de curând albumul "Născut în Româ­nia", în care blues-ul, rock-ul, folk-ul, country-ul și motivele românești tradiționale fuzionează per­fect. Tot ei au lansat pe 29 ianuarie și un videoclip pen­tru una dintre melodiile de pe ultimul lor disc "Amin­tiri din Vama Veche" - "un cântec nostalgic al unei veri perfecte", după cum se confesau chiar ei pe pa­gina de facebook.
* Florin Chilian a lansat, și el, anul trecut un album nou - "Plânsurâsu". Un album cu melodii dulci-amare care îl caracterizează: "Nu poți scrie despre durere dacă niciodată nu ai simțit cum îți zvâc­nesc ochii sub loviturile lacrimilor dinlăuntrul tău. Nu poți scrie despre iubire dacă, izbit de atâta alb, n-ai rătăcit printre nori. Nu poți scrie despre disperare, dacă nu ai simțit-o. Rare au fost momen­tele pe care inima asta a mea le-a notat în jurnalul ei. Rare, importante, de neuitat. Le voi așterne într-o zi pe toate. Până atunci, pot scrie acum des­pre un astfel de moment", se confesa cantautorul într-un interviu.
Florin Chilian este câștigătorul a numeroase festivaluri, printre care și "Om bun", iar de la albu­mul lui de debut din 2001, "Iubi - Interfață la rea­li­tate", până azi, a mai lansat patru discuri. Muzi­cianul urăște compromisurile, mai ales pe cele făcute de dragul publicității.

Brukenthal Fest

Tot în data de 10 august, dar de data aceasta la poalele Munților Făgăraș, la fosta resedință de vară a baronului Samuel von Brukenthal, un alt îndrăgit muzician român își va serba cincizeci de ani de carieră, Ricky Dandel. El are și un invitat la fel de special și îndrăgit, care vă va fermeca de­sigur cu poveștile lui, Florin Piersic.
Ricky Dandel este solist vocal, compozitor, textier, prezentator, moderator și show-man. S-a născut la Sibiu, pe 30 septembrie 1952, și tot acolo s-a și lansat în mu­zică. În 1967, a înființat în orașul natal trupa So­laris, alături de care plea­că în turnee și debutează la televiziune, în 1971. În anii '80, făcea furori pe scena românească dar, în același timp, își făcea încet loc și pe scena in­ter­națională, căci a obți­nut un premiu de creație la "Cavan International Song Con­test", în Irlanda, în 1982. Este anul în care și-a lansat și primul disc la Electrecord - "Yes this is me", urmat mai apoi de "Cu tine" (1988). Un an mai târziu, după lansarea celui de-al doilea disc, lua drumul pribegiei și se stabilea în Ger­mania. În 1990, Ricky Dandel devine membru al Uniunii Compozitorilor din Germania și mem­bru GEMA, în calitate de com­pozitor și textier. Chiar dacă a lucrat ca profesor de engleză și germană, marea lui dragoste a rămas tot mu­zica: "Atunci când cânt, nu am vârstă, mă simt exact ca la 15 ani. Pentru mine muzica este chiar un elixir, cred că niciun drog nu și-ar face efectul mai tare asupra mea așa cum acționează mu­zica. Îmi dă niște trăiri deosebite și oamenii simt imediat acest lu­cru, publicul nu poate fi înșelat cu povești, simte imediat dacă tu ești sincer sau nu", declara ar­tistul.
La festivalul de la Avrig, veți avea ocazia să-l ascultați pe Ricky Dandel cântând într-un cadru cu totul și cu totul special, la Palatului Bru­kenthal, "Micul Schönbrunn" românesc.
(Pentru ambele festivaluri mai găsiți bilete în rețeaua Iabilet. Pentru Festivalul de la Costinești, un bilet costa 50 de lei, în timp ce pentru cel de la Brukenthal, un bilet costă 99 lei.)