PSD și liniștea

Ciprian Rus
De când a apărut pe scena politică românească, PSD și-a dorit, mai mult ca orice, liniștea.

"Pacea socială", după slo­ganul decupat din cărțile vechi de partid, de tovarășul devenit domn peste noapte, Ion Iliescu. Când au ieșit oa­menii în Piața Univer­si­tății, la începutul anilor '90, Ion Iliescu își dorea să fie pace. Până la urmă, a impus pacea cu bâtele minerilor. Urmașul lui Ion Iliescu, Adrian Năstase, nu doar că și-a dorit pacea, a reușit să o înstăpâ­neas­că peste România, de nu mai auzeai nici "pâs", atât era de apăsătoare. E drept că, spre deosebire de "tătucul" lui politic, Năs­tase nu a impus liniștea cu ciomagul, ci a cumpărat-o cu bănuți. Nu-i mai puțin adevărat că, pe acest fond de pace, Ro­mânia a făcut câțiva pași uriași spre NATO și UE - nu chiar atât de mari, to­tuși, cât să fie și decisivi, ne dăm seama acum, în 2018. După Năstase, epoca liniș­tii a cam apus. Un zdrăngănit asurzitor de cătușe a acoperit totul. Iar obsesia liniștii a cuprins, din nou, elita PSD-istă. Victor Ponta nu a avut parte de ea: focul de la Co­lectiv a explodat zgomotos în Piața Vic­­toriei. Acum, regimul Dragnea ne vor­bește din nou despre liniște, după ce tot el a bubuit cu petarde lacrimogene în fața Guvernului. E doar ultimul gest - și cel mai violent - dintr-o serie de forțări ale legii care a devenit "marca PSD" în man­datul președintelui Liviu Dragnea.
Și cu cât "nefăcutele" guvernanților sunt mai mari și înfioară mai tare socie­tatea civilă românească și partenerii ex­terni ai României, cu atât liniștea e mai apăsătoare în PSD. O voce importantă - mai veche sau mai nouă - nu s-a ridicat împotriva unei politici care, în definitiv, brutalizează nu doar opoziția aflată în stradă sau pe rețelele de socializare, ci și viitorul unui partid care, la un moment dat, se dorea a fi o construcție modernă de stânga. Sunt mulțumiți foștii miniștri PSD - unii dintre ei, pe bună dreptate apre­­ciați la vremea lor, măcar ca spe­cia­liști pe domeniile pe care erau numiți să le conducă - de performanțele cole­gilor lor din "Grupul de la Videle"? Sunt mul­țumiți foștii și actualii primari și parla­mentari PSD care se consideră onești și fără muște pe căciuli, de toată obsesia fu­ribundă împotriva Justiției, doar pentru a scăpa pielea câtorva lideri? Sunt mulțu­miți intelectualii de stânga din partid - oameni, nu ne îndoim, mânați în luptă de nobile idealuri - de felul în care sunt calificați și tratați cei din diaspora de către înalți funcționari ai statului român? Dar de felul în care efectivele Jandar­meriei au acționat împotriva femeilor și copiilor ca­re se întâmplau să se afle - la protest sau nu, dar cu gânduri pașnice - vineri, 10 august, în Piața Victoriei? Tăcere totală! Partidul vrea liniște...

*

Nu-i vorbă, în stilul deja consacrat de mazilirile lui Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta, și Liviu Dragnea va cădea, la un moment dat, din vârful PSD. Mulți din partid vor ridica atunci vocea, încercând să se delimiteze de "epoca Dragnea" și să legitimeze noul le­gat. Dar ce preț vor mai avea atunci cu­vintele celor care azi tac mâlc, precum mistreții infestați cu pestă în lanurile de porumb ale bieților oameni de la țară?