Brașovul în festival

Dana Ene
"Cerbul de Aur", primul și cel mai mare festival internațional de interpretare din România, se întoarce pe scena muzicală din Piața Sfatului din Brașov, după o pauză de aproape 10 ani.

TVR marchează prin organizarea celei de-a 18-a ediții a festivalului de sub Tâmpa, o dublă aniversare: Centenarul României și Semi­centenarul Cerbului de Aur. Două evenimente ma­jore, pentru care au fost pregătite o serie de eveni­mente speciale, culminând cu o Gală Aniversară, două zile de concurs, Gala Festivalului și o Gală Centenară.
Festivalul Cerbul de Aur a debutat în anul 1968, a fost întrerupt după patru ediții, a revenit în '92, pentru încă alți 7 ani. Ultima cortină s-a lăsat în 2009, deși manifestarea a adus la Brașov nume mari ale muzicii mondiale: Diana Ross, Amália Ro­drigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Chris­tina Aguilera, Cliff Richard, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Bécaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Ma­cias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink și mulți alții.
După 50 de ani de la primele acorduri, fes­tivalul brașovean își poftește invitații și publi­cul în vechea Piață a Sfatului, unde timp de 4 zile, printre porumbei și arteziene, pe scenă vor urca artiști importanți de la noi și de peste hotare. Iată, pe scurt, programul pregătit de organizatori:

29 august - Gala Aniversară

Prima seară a evenimentului este dedicată cântăreților care de-a lungul timpului au fost lau­reați ai Festivalului Cerbul de Aur. Vor urca pe scenă Luminița Dobrescu - primul artist român care a câștigat Marele Trofeu, Corina Chiriac, Paula Seling, Monica Anghel, Silvia Dumitrescu, Laurențiu Cazan, Nico, Doru Tufiș, Proconsul, Ovi, Lu­minița Anghel, Narcisa Suciu și Răz­van Krivach. În piața de la poa­lele Tâm­pei vor răsuna acordurile unor pie­se celebre, care le-au adus artiștilor premii la Festival: "Say something", "Dau viața mea pentru o iubire", "Ce­rul", "Of, inimioară", "Spune-mi", "Inimă, nu fi de piatră", "Je t'aime", "Noapte caldă" ș.a.m.d.
Tot în seara deschiderii urcă pe sce­nă și Gigliola Cinquetti, una din ma­rile voci ale Italiei anilor '60. Gi­glio­la a fost invitată pe scena de la Bra­șov și la a doua ediție a Cerbului de Aur, în anul 1969. Pe atunci era deja laureată la două ediții ale Festivalului de la Sanremo, ca și a Trofeului Eurovision. Legenda muzicii italiene va deschide seria recita­lurilor din prima seară a Cerbului.
În seara inaugurală vor mai sus­ține recitaluri Andra, laureată a edi­ției din 2005 a Cerbului și interpretul portughez de fado Paulo Bragança. Artistul por­tu­ghez va încânta audito­riul nu doar cu duioase ritmuri lusi­tane, ci a pre­gătit și un moment ine­dit, în care va interpreta câteva piese din reperto­riul Mariei Tănase, în re­gis­trul unic al muzicii fado. Trupa bu­cureșteană The Humans va cânta, în premieră, două piese proaspăt în­re­gistrate în studio, dar și câteva me­lodii care au rămas în memoria edi­țiilor anteri­oare ale Cerbului de Aur.

29-30 august - Concurs

Cele două seri de concurs vor a­du­na pe scenă 18 concurenți din Ro­mânia și alte 14 țări, toți aspiranți la Marele Trofeu al Festivalului Cerbul de Aur. Aceștia sunt: Inis Neziri (Albania), Amaliya Margaryan (Armenia), Kaye Olivier Fabian C (Belgia), John Karayiannis (Cipru), Kelly-Joyce Bale (Franța), Ryan O'Shaug­hnessy (Irlanda), Omer Netzer (Is­rael), Damiano Borgi (Ita­lia), Ti­zia­na Camelin (Italia), Dinara Kai­rova (Kazakhstan), Antonia Gigovs­ka (Macedonia), Karl William Lund (Marea Britanie), Lidia Isac (Republica Moldova), Dora Gaita­novici (România), Ovidiu Anton (Ro­mânia), Raluca Blejusca (Ro­mâ­nia), Sebastian Schmidt (San Marino) și Jorge Gonzalez (Spa­nia). Fiecare dintre ei va inter­preta două piese la alegere, cea de-a doua fiind o piesă româ­neas­că. Alaturi de cei 18 concu­renți, vor urca pe scenă, în serile de concurs, Big Bandul Ra­dio­­difuziunii Române și Orchestra Operei din Brașov, ambele conduse de Ionel și Andrei Tudor.
Iar când cerul orașului va fi pe de-a-ntre­gul spu­zit cu stele, adâncul lui va răsuna de recita­lurile susținute de Horia Brenciu, Lore­dana, Delia, Linda și Flavius Teodosiu, James Blunt și Amy Macdonald.

1 septembrie - Gala Cerbul de Aur

Este seara în care vor fi decernate pre­miile și vor susține recitaluri Edvin Marton, The Motans, Eleni Foureira, Carla's Dreams și Nicole Scherzinger, solista principală a celebrei trupe americane Pussycat Dolls - tru­pa de fete cu cele mai mari vânzări din lume din toate timpurile.

2 septembrie - România Centenar

Ultima seară a festivalului este dedi­cată, prin tradiție folclorului românesc. Vă vor oferi momente speciale: Cornelia și Lupu Rednic, Ionuț Fulea, Niculina Stoican, Viorica Macovei, Orchestra Lău­tarii, condusă de maestrul Nicolae Bot­gros, și maestrul Grigore Leșe. ?n pre­mie­ră la Cerbul de Aur din acest an, fol­co­rul va fi prezentat și în formulă mo­dernă, de Damian Drăghici și Alex Calancea.
Cerbul de Aur va fi transmis în direct și în exclusivitate de Televiziunea Româ­nă, iar biletele pentru Festival sunt dis­po­nibile în rețeaua Eventim. Prețul unui abonament valabil pentru toate serile festivalului variază între 180 și 510 lei, dar se pot procura și bilete pentru o zi.