FECIOARA și sănătatea

Tana Rosca
În trecut

Zodia Fecioarei a fost dintotdeauna legată sub o formă sau alta de sănătate. Fecioara reprezintă tânărul adult, în deplinătatea forțelor sale fizice și mentale. E, deci, de înțeles, de ce dorește să le păs­treze și de ce nu neglijează nicio tulburare a corpu­lui său, de care se ocupă fără întârziere, cu minu­țiozitate. Aceeași atitudine explică și de ce Fecioara are uneori tendințe către ipohondrie (dă importanță și celor mai neînsemnate simptome), dar și de ce atâtea Fecioare excelează în medicină. Putem spune că Fecioara însăși este cel mai adesea un model al sănătății. În primul rând, pentru că acordă atenție cu precădere prevenirii bolilor. În al doilea rând, pentru că nu trage cu tunul în vrăbii, respectiv nu recurge imediat la tratamente drastice, ci o ia treptat cu medicația. În plus, majoritatea Fecioarelor aplică în viața lor ceea ce predică altora, cu rezultatul că arată bine, fiind mereu îngrijite. Acest aspect nu a scăpat astrologiei cabalistice, care le descrie, după cum urmează:
Aspect general: Fecioara va fi înzestrată cu un corp frumos, va avea o ținută dreaptă și părul lins; va fi instruită și inteligentă.
- Primul decan (primele zece zile ale lunii): O voce puternică și plăcută, un chip armonios la vedere și un suflet bun. Există riscul de impotență; va fi scriitor sau expert în matematică.
- Al doilea decan (următoarele zece zile): Va avea ochi mici și nas bine proporționat. Va avea farmec, nativul va fi bine crescut, cu inimă largă, candid și dornic de a primi complimente.
- Al treilea decan (ultimele zece zile): Va dispune de frumusețe fizică, dar și de o educație bună, va fi cu adevărat inteligent, smerit și înțelept.
- Controlează: Stomacul, intestinele și dia­frag­ma.
- Boli: Cele de stomac plus stări de melancolie, probleme legate de intestine și diafragmă.

Fecioara în astrologia modernă

După cum am văzut, buna stare fizică spre care as­piră orice nativ din Fecioară care se respectă este mo­tivul pentru care această zodie mutabilă, fe­minină, de Pământ, este atât de preocupată de ce în­seam­nă sănătatea (pe toate planurile) și menținerea ei. Din acest motiv, o găsim adesea activă în me­dicina de nutriție, în diferite discipline care presu­pun prescrierea unor diete complexe, în homeo­patie, fitness, wellness. Găsim, de asemenea, un număr semnificativ de Fecioare printre instructorii de sport, dar nu în acele ramuri care presupun forță brută, ci acolo unde este nevoie de gândire rapidă, reflexe bine puse la punct, flexibilitate și adapta­bilitate. Chi qung, aikido, tenis, gimnastică sportivă sau artistică, toate ramurile sportive care duc la dezvoltarea armonioasă a întregului corp și care consolidează sănătatea sunt, de asemenea, do­menii în care Fecioara poate să se facă re­mar­cată. Pentru că o bună stare de sănătate depinde în mare măsură de o dantură sănătoasă, o vom găsi și printre dentiști sau ortodonți. Își face ade­sea un nume în profesii legate de igienă și me­dicina muncii, deoarece Fecioara este asociată, în me­dicina modernă, și cu situația la locul de muncă. Iată cum preocupările Fecioarei în pri­vința sănătății se regăsesc într-o largă paletă de pro­fesii legate, în primul rând, de menținerea să­nă­tății și de profilaxie, dar și în medicina alopată.
Pentru că zodia este guvernată de Mercur, pla­neta tinereții și a copiilor, un număr semnificativ de medici pediatri își găsesc împlinirea în aceast domeniu, în care, îngrijindu-se de sănătatea celor mici, își pun, în același timp, baza sănătății lor ca adulți.

Tipul de vitalitate și morfologia

În înfățișarea multora dintre nativii unor zodii se regăsesc unele trăsături ale animalului-simbol pentru zodia respectivă, cum e cazul Leilor, de exemplu, care au părul ca o coamă, capul proiectat înainte al Berbecului ș.a.m.d. Fecioara este repre­zen­tată în cercul zodiacului sub formă de om, așa încât tipologia este destul de variată. Trăsătura co­mună o constituie senzația de îngrijire, de curățenie, de parcă tocmai a ieșit de sub duș (ceea ce e pro­babil adevărat). Temperamentul său nervos, care o face să aibă o permanentă nevoie de mișcare, face ca majoritatea nativilor zodiei să fie supli, cu o siluetă fină și armonioasă. Trăsă­turile feței sunt la rândul lor desenate cu precizie, iar chipul are o osatură bine proporționată, care permite men­ți­nerea, mult timp, a unui aspect tine­resc - un exem­plu ilustrativ în acest sens sunt Salma Hayek și Cameron Diaz, prin­tre actrițe, iar dintre ac­torii care se țin bine nu pot să lipsească Richard Gere și Keanu Reeves.
Trăsăturile majorității Fecioa­relor sunt plăcute, însă nu neapărat spec­taculoase, poate și pentru că tenul lor este în general palid, așa încât ele cuceresc mai degrabă la a doua vedere. Ceea ce impresio­nează de la început este privirea lu­cidă, inteligentă. Mai putem depista o Fecioară tipică și după ticurile ner­voase, de exemplu, dă tot timpul din picior sau bate darabana cu de­getele pe masă. Își folosește mult mâinile, atunci când explică ceva.
Există o particularitate în pri­vința mersului Fecioarei. Deși are un pas elastic, așezat, dacă ne uităm cu atenție, putem să observăm fie că un picior "cosește", fie calcă mai mult către interior etc. Aceste mici imperfecțiuni ale mersului, de cele mai multe ori aproape inse­si­zabile, sunt pecetea lăsată de Vulcan/Hefais­tos, ta­lentatul meșter făurar, rămas șchiop când mama lui, Hera, l-a aruncat din Olimp (un arhetip mitologic asociat îndeaproape cu zodia).
N-am putea spune că Fecioara are un chip foarte mobil, căci expresia sa este una controlată. Cum se face atunci că găsim atâtea Fecioare printre actori? Secretul este combinația între privirea inteligentă, mimica discretă și gestul precis măsurat. Mesajul îi este clar celui care o privește. Aceeași claritate se desprinde și din voce, intonația este clară, vocea este proiectată cât să se facă auzită, dar nu să ofen­seze auzul.

Predispoziții legate de sănătate

La fel ca verii lor buni, Gemenii, guvernați de aceeași planetă Mercur a sprintenelii și a vitezei, și Fecioarele funcționează mai degrabă pe bază de energie nervoasă decât fizică. Diferența este totuși în favoarea Fecioarei, deoarece ea este un semn de pământ. Și, ca toate semnele de pământ, este bine ancorată în lumea fizică, deci și în corp. Continuând paralela cu Geamănul, Fecioara învață de mică să își înțeleagă și să își controleze corpul. Îi simte și îi înțelege oscilațiile, deci, le poate gestiona mai eficient decât Geamănul, care trăind mai mult în capul lui, uită adesea de corporalitate.
Pentru multe zodii, iubirea trece prin stomac. Pentru cei definiți de energia Fecioarei, sănătatea trece prin intestin. Este mai limpede efectul unei ali­mentații sănătoase asupra sa decât asupra altcuiva. Cei cu aceste accente pe zodia Fecioarei au nevoie și de o anumită disciplină în privința meselor. Cu toate că sunt firi sociabile și preferă să ia masa cu prietenii în oraș, de dragul menținerii unei digestii bune, ar fi mai bine să mănânce într-un loc liniștit, fără grabă și sub nicio formă în picioare. În felul acesta, vor evita atât tulburările digestive ciudate, greu de diagnosticat, de care suferă adesea, cât și problemele legate de tranzitul intestinal, care duc la stări de constipație. În rarele cazuri în care apar tendințe de îngrășare, nu este vorba despre un metabolism lent sau excese alimentare, ci despre încetinirea peristaltismului (mișcările de contracție pe care le fac intestinele pentru a propulsa bolul alimentar). Sensibilitatea digestivă a celor ampren­tați de Fecioară poate fi atât de mare încât, dacă, să spunem, zece oameni consumă același aliment care a intrat în cea mai ușoară stare de alterare, nouă nu au nimic, dar Fecioarele pot face o toxiinfecție ali­mentară severă.

Bolile cele mai frecvente

La Fecioară, nervii se duc la sto­mac. Se produce, pur și simplu, o contracție, pe bază nervoasă, în zona capului stomacului, iar aceas­ta poate să îi taie pofta de mâncare, să îi producă dureri abdominale sau gastrite. O problemă tipică e legată de aciditatea stomacală, care poate genera anumite tipuri de fermen­tație, ce duc la spasme dureroase acute. Intestinul subțire, pe care-l guvernează Fecioara, este deosebit de sensibil. Și circulația limfatică în abdomen este legată de această zodie, de aceea îi priesc atât de mult câteva minute de plimbare, cu pas măsurat, mai ales după o masă consistentă. Un alt beneficiu al acestei plimbări (plimbare, nu altă formă de mișcare) este că mersul pe jos ajută ca organele noastre interne să se așeze acolo unde le este locul. Unul dintre organele interne guvernat (în parte) de Fecioară este pancreasul, care se pare că are nevoie de minimum 150 de pași pentru a se poziționa corect în corp și pentru a fi stimulat în mod cores­punzător, în urma unei mese principale. Dacă nu este respectat un regim alimentar adecvat, pot să apară afecțiuni de nutriție, ca de pildă diabetul insipid, pancreatita, în cazuri mai rare apendicita și peritonita. Din fericire, Fecioara nu are nici cea mai mică problemă să respecte vreun regim dacă știe că îi face bine.

Mercur

Planeta guvernatoare a Fecioarei îi conferă o mare mobilitate și îi permite o excelentă coor­donare a reflexelor, mai ales a reflexelor fine. Sub influența sa, organele de simț sunt ascuțite, în special simțul vederii. Pentru că Mercur este asociat cu apa­ratul respirator superior, Fecioarele ar trebui să ia cu­venitele măsuri de pre­cauție pentru a evita larin­gite, traheite sau bronșite. Tot sub influența lui Mercur se găsește în mare parte siste­mul nervos periferic. Atunci când Mercur nu este bine aspectat în astro­grama unei Fecioare, pot apărea probleme legate de tensiunea necesară pentru ca persoana respectivă să se poziționeze corect față de un stimul exterior. Asta înseamnă că tensiunea psihologică poate da peste cap acordul fin existent în structura nervoasă per­formantă, dar delicată, a mercuria­nului.
Remediile homeopatice asociate cu Mercur sunt Argentum nitric, Mercu­ri­us solubilitis, Ignatia, Cuprum, So­lanum nigrum, Magneziu phos., Kali bro­matum, Cina Iodum, Cyclamen.
Metalul în afinitate cu Mercur este, desigur, Mercurul, la fel de am­bivalent ca și planeta, fiind un fel de 2 în 1, un metal lichid și volatil.

Sănătatea mentală

Este normal ca Fecioara să aibă o fire agitată, fiind guvernată de Mercur cel fără de astâmpăr. Mintea nu poate să i se odihnească, străduindu-se în permanență să rezolve diverse probleme. Vor­bește mult, se agită, insistă. În acest scop își folo­sește cu precădere capacitatea de ana­liză, încercând să disece subiectele, adesea în cele mai mici amănunte. Pentru ca simțul analitic să nu ajungă la cote prea înalte, Fecioara are nevoie să facă un pas înapoi, care să o ajute să vadă și pădu­rea, nu numai copacii.
Un calmant natural și cât se poate de sănătos este sportul, de preferință acele ramuri sportive care necesită agilitate, dexteritate și abilitate. O altă formă de relaxare binevenită pentru Fecioară este jocul. Îi plac jocurile de societate care îi dezvoltă și spiritul de echipă, deci o fac să se simtă mai puțin sin­gură cu problemele ei. Îi plac de asemenea jocu­rile care presupun dezvoltarea unor tactici inteli­gente.
La un anumit tip de Fecioară apare însă nevoia de a se refugia de tirania minții raționale și de a se arunca în jocurile de noroc. Acestea acționează ca o supapă pentru senzația de neajutorare pe care o trăiește Fecioara când își dă seama că e imposibil să ordoneze întreaga viață în tipare inteligibile. În măsura în care Fecioara ajunge să adopte o atitu­dine puțin mai jucăușă față de probleme, se poate bucura de ascuțimea minții sale, fără a mai ajunge în fundătura marcată de anxietate și de depresie.
Capacitatea care ajută Fecioarele să păstreze un tonus mental bun până la adânci bătrâneți este luciditatea. Ce ar trebui controlat este spiritul critic, care poate ajunge, cu vârsta, să devină greu de suportat pentru cei din jur, devenind cicăleală. Odată cu spiritul critic bine temperat și cu discernă­mântul fin al lucidității, Fecioara ajunsă la vârsta senectuții poate fi un ghid valoros pentru copii, nepoți și nu numai.

Remediile din fitoterapie

Scânteiuța (Anagallis arvensis) e planta care, prin efectul ei puternic depurativ, poate combate tendința de constipație la Fecioare. În plus, ceaiul sau tinctura de scânteiuță stimulează secreția gas­trică. Un alt efect pozitiv este cel pe care planta îl exer­cită în cazul afecțiunilor căilor respiratorii supe­rioare.
Lemnul-dulce (Glycyrrhiza gla­bra) este de ase­menea un remediu in­dicat pentru o su­medenie de afec­țiuni care vizează gâ­tul, faringele și bronhiile. Are efect și asupra unor afecțiuni pulmo­na­re, în mă­sura în care acestea din urmă nu sunt cronicizate. Lem­nul-dulce mai are și capacitatea de a calma mucozitățile iritate sau chiar ul­cerate, cum se întâmplă, de exem­plu, în cazul amigdalitelor pultacee.
Socul-negru (Sambucus nigra) cumulează ca­litățile unui tonic general cu cele ale unui bun detoxifiant. Ceaiul de soc are un efect diuretic. Infuzia poate fi folosită sub forma unor băi de șezut, pentru tratarea hemoroizilor. Ceaiul din fructe de soc negru are proprietăți anti­gripale și antivirale.
Floarea de colț (Leontopodium alpinum) este ocrotită de lege, însă nu e vorba de specia sălbatică, cea care crește printre stânci, la mare înălțime. Planta din care se obțin diverse extracte sau tincturi este o plantă de cultură, cu proprietăți apropiate celei sălbatice. Efectele sale de combatere a tulbu­rărilor stomacale sunt atât de puternice, încât, în unele zone ale Alpilor, floarea de colț se mai nu­mește și "floricica durerilor de burtă". Cercetări fitoterapeutice mai recente evidențiază faptul că planta are de asemenea un con­siderabil efect antireumatic și antiarteriosclerotic.

Regimul alimentar

Fecioara înțelege nevoia unui re­gim alimentar echilibrat și sănătos mai bine decât orice altă zodie. Ea practică o adevărată "igienă alimentară". Este în stare să res­pecte cu religiozitate preceptele care țin de stilul corect de a se alimenta. Toate acestea sună foarte plictisitor, ca și când Fecioara ar mesteca toată ziua crudități și ar mânca doar fulgi de ovăz cu lapte de soia, la micul dejun. În realitate, în spatele auste­rității inteligente cu care mofturoasa Fecioara mânuiește produsele ali­men­tare se as­cunde un mic gurmand. De fapt, termenul tehnic s-ar numi în franceză "gourmet". Care este diferența? Gur­man­dul manâncă de plăcere și nu prea știe când să se oprească, pe când gourmet-ul pornește de la prin­cipiul "puțin și bun". Există destule Fecioare printre chef-ii bucătari, care nu se sperie de o bucățică de unt sau un mousse au chocolat. Avan­tajul lor este că se mărginesc să guste. Asta explică de ce atât de puține Fecioare se îngrașă. Pot să mănânce cartofi cu nemiluita fără să ia în greutate, ce­reale și orice produse bogate în amidon. Fe­cioa­rele au în general o ușoară hiperaciditate gastrică, pe care amidonul o stinge. Guliile, țelina, morcovii sunt, de aseme­nea, în afinitate cu organismul Fe­cioarei. Nucile de tot felul și semințele îi fac bine, în timp ce ronțăitul îi calmează nervii. Disciplina alimentară de fond, presărată cu momente de păcă­toșenie culinară asumată, explică de ce Fecioara rămâne în formă multă vreme, după ce alte semne zodiacale au în­ceput să se ofilească.

Pietre prețioase și semiprețioase

Însușirile anumitor cristale sau pietre prețioase pot fi în armonie cu una sau alta dintre zodii. Pe parcursul istoriei, în anumite epoci, ele au fost înlocuite cu altele. În ceea ce le privește pe Fe­cioa­re, la egipteni și greci, piatra considerată specifică lor a fost sardonixul. Acesta a fost înlocuit de bizantini cu perla, dar evreii nu au fost de acord și au propus crisolitul, pe care, surpriză, l-au păstrat și cei mai de seamă astrologi medievali. În astro­logia modernă există două tendințe majore: prima atribuie jadul verde Fecioarei, în timp ce a doua facțiune a preferat să se întoarcă la sardonix. Dar orice piatră cu sclipliri gri-argintii sau de un verde delicat (culorile Fecioarei), precum onixul verde, poate fi aleasă de Fecioară, care simte o afinitate față de ea.