Terapia din cadă - Băile vindecătoare

Gilda Fildan
- N-au nici pe departe succesul tratamentelor interne cu plante medicinale. Cu toate astea, băile de sănătate au o vechime la fel de mare și o eficiență de excepție, în multe boli -

Băi cu sulf pentru articulații

Cei ce au modificări degenerative la articulații sau coloană și, pe lângă aceasta, ar dori să-și îm­bu­nătățească aspec­tul pielii pline de im­purități își pot pre­găti foarte ușor o baie cu sulf în cada de acasă.

Rețetă
Procurați-vă de la un ma­gazin natu­rist o sare de baie cu săruri de sulf și pu­neți în apa din cadă exact cantitatea indicată pe ambalaj. Res­pec­tați cu strictețe și durata reco­mandată pentru îmbă­iere. Este necesar să procedați astfel căci, atâta vreme cât sunteți pru­denți, utili­za­rea sulfului în cu­rele de băi la domiciliu nu creea­ză probleme. Însă băile cu o durată prea mare sunt nesă­nătoase pen­tru pa­cienți. Tempe­ratura op­ti­mă a apei este una cuprinsă între 36 și 39° C.

Băi cu hidrogen sulfurat

Și mai eficiente în comba­terea afecțiunilor reumatice sunt băile cu hidrogen sulfurat, al căror efect terapeutic se datorează în parte și inhalării vaporilor cu sulf, dar ele nu se pot face decât în stațiunile balneare.

Băi cu muștar

Contra gripei și a reumatismului, pentru inimă și aparatul respirator, se prescriau frecvent altă­dată băi cu muștar. Fiind extrem de iritante pentru piele, aceste băi n-au voie să dureze mai mult de zece minute.

Rețeta
200 grame de făină de muș­tar se pun într-o canti­tate nu prea mare de apă călduță și se ames­tecă, pâ­nă se obține o pas­tă subțire. Ea va fi lăsată să stea 30 de minute în repaus și numai după aceea va fi introdusă în cadă, unde apa nu trebuie să de­pășească 37° C. După baie, faceți un duș și fre­cați-vă pe tot corpul, pentru a vă curăța bine pielea.

Baie cu borax pentru piele sensibilă

Boraxul, o sare a acidului boric, se prezintă sub forma unei pulberi crista­line, de culoare albă. Vi-l puteți procu­ra de la farmacie. El este deo­sebit de prietenos cu pielea și trans­formă apa dură, calca­roasă, într-una moale, cu o concentrație redusă de săruri minerale. Persoanele cu pielea foarte sensi­bilă ar trebui să utilizeze borax atunci când se îm­băiază. Pu­neți boraxul în cadă, încă din mo­mentul când lăsați apa să curgă. In­dicațiile precise cu privire la can­tități figurează pe ambalaj.

Băi cu nămol terapeutic, pentru boli femeiești

Deja în secolul XVI, Paracelsus cunoștea vir­tuțile tămăduitoare ale nămolului. Practica me­dicală modernă utilizează curent așa-numitele pe­loide, substanțe cu efect terapeutic, ce au luat naș­tere pe cale naturală, prin îndelungate procese geologice.
Băile cu asemenea nămoluri au o acțiune be­nefică îndeosebi la femei. Cercetătorii au des­co­­perit că nămolul terapeutic conține hormoni ve­ge­tali, asemănători cu hormonii sexuali ai femeii. Aceasta explică influența deosebit de favorabilă pe care substanțele respective o au asupra bolilor sistemului reproducător feminin. Însă băile cu nă­mol terapeutic au o aplicabilitate mult mai ex­tin­să: ele sunt utile și în afecțiunile de natură reuma­tică ale mușchilor, nervilor și articulațiilor, în ne­vral­gii, probleme ale articulației șoldului, infla­ma­ții și suferințe ce limitează mobilitatea apara­tu­lui locomotor, ca și în afecțiunile cutanate cronice.

Rețetă
Nămolul terapeutic poate fi achiziționat din ma­gazinele naturiste, pentru a-l întrebuința la o serie de băi efectuate la domiciliu. Ca și în cazul procedurilor prezentate anterior, este important să se respecte dozarea recomandată. O baie cu nă­mol este de mare folos și pentru persoanele sănă­toase, fiindcă două dintre componentele lui, aci­dul humic și acidul salicilic, stimulează meta­bo­lismul și eliminarea din organism a produșilor metabolici reziduali.

Argila din cada de baie

Un remediu excepțional pentru consti­pație, probleme derma­to­logice, nervozitate, stări de epuizare, afec­țiuni metabolice, obezi­tate, boli ale siste­mu­lui reproducător feminin, tulburări ale iriga­ției sangvine, discopatii, reumatism, afec­țiuni ale aparatului respira­tor și tul­burări de somn îl constituie băile cu argilă pură, lipsită de microorganisme pato­gene. O găsiți în far­macii și în magazinele natu­riste, sub formă de pulbere.

Rețetă
Conform instrucțiunilor de utili­zare, pul­be­­rea se pune într-un vas cu apă și se ames­tecă, până se transformă într-o pastă subțire. Se lasă deoparte pentru jumătate de oră, după care se toarnă în apa din cadă.
După o baie cu argilă, trebuie să vă întindeți în pat și să vă odih­niți cel pu­țin o oră. Regula este valabilă și pentru băile cu toate tipu­rile de nămol. O cură se compune, de regulă, din zece sau două­sprezece băi cu argilă ori cu nămol.

Băi cu nămol vulcanic

La inflamații și tulburări de metabolism este cât se poa­­te de potrivit fango, nă­molul vulcanic bogat în să­ruri organice, oligoele­men­te și vitamine. Cel ori­ginal pro­vi­ne din Italia, mai pre­cis din regiunea situată în­tre Padova și Vicenza, o zo­nă cu izvoare termale și sol vulcanic.

Rețetă
Pe ambalaje este inscrip­ționată dozarea nămolului vul­canic, care diferă de la o afecțiune la alta. Respectați întocmai aceste indicații.

Ajutor de la Marea Moartă

Sărurile provenite din această mare sunt apre­ciate pentru valoarea lor terapeutică deosebită, da­to­rată conținutului ridicat de potasiu și magneziu. Indis­po­zițiile, oboseala, stările depresive, dar mai ales bolile de piele se pot combate cu săruri de baie de la Marea Moartă. Au atras atenția în ultimii ani mai ales suc­cesele obținute în tratamentul psoria­zisului.

Băile cu drojdie întăresc inima

Aceste băi sunt indicate pentru cei ce au pro­bleme cu inima și, în primul rând, pentru persoa­nele cu insuficiență cardiacă.

Rețetă
Umpleți cada cu apă fierbinte, la 39-40° C. Se­parat, dizolvați în cinci litri de apă cinci pachețele de drojdie și turnați această cantitate în cadă. Apoi așteptați cam 40 de minute, până când tem­pera­tura apei scade la 35-36° C și se observă o fer­men­tare. Acum vă puteți îmbăia 20 de minute. În clipa când simțiți că baia v-a devenit neplă­cută, ieșiți ime­diat din cadă și odihniți-vă.

Relaxare cu miere de albine

Mierea adăugată la apa din cadă înfru­muse­țează pielea, calmează ner­vii de la nivelul epider­mei, combate insomnia, reumatismul, amig­da­lita și faringita. De aceea, ea reprezin­tă adaosul ideal pentru o baie te­ra­peutică. Căci mierea nu este numai un aliment, ci și un leac folosit din vechime de medi­cina populară. Se spune că însăși fai­moa­sa regină a Egiptului, Cleopatra, cunoș­tea efectele binefăcătoare ale laptelui și ale mierii.

Rețetă
Iată cum vă pregătiți o baie cu miere de albine: încălziți o ceașcă de miere în bain-marie, până când devine foarte flui­dă, iar apoi combi­nați-o cu lapte cald. Turnați totul în apa de baie și amestecați energic. După preferință, puteți pune și câteva picături dintr-un ulei eteric, de exemplu portocală sau lămâie. Îmbăiați-vă timp de 20 până la 30 de minute, la 39-39,5° C, după care vă întindeți în pat.

Baia săptămânală cu lapte bătut

Laptele bătut conține multe proteine și gră­simi, hrănește pielea și, totodată, are un efect dezin­fla­mator. De asemenea, amestecat în apa de baie, el ajută contra nervozității și insomniei, a tulbură­rilor metabolice și afecțiunilor siste­mului reprodu­cător feminin. O dată pe săptă­mână ar trebui să faceți o baie cu lapte bătut - recomandată în spe­cial femei­lor, ca mijloc de întreținere a frumuseții.

Rețetă
Procurați-vă trei litri de lapte bătut proaspăt și tur­nați-l în cada umplută cu apă, nu mai caldă de 35° C. Îmbăiați-vă 10 până la 15 minute, apoi șter­geți-vă superficial cu un prosop, iar după aceea odih­­niți-vă jumătate de oră în pat.

Băi cu zer pentru alergici

Din magazinele naturiste se poate cumpăra pudră de zer. Dizolvați-o în apă conform indica­țiilor de pe ambalaj, agitați bine și vărsați ameste­cul în cadă. Zerul este un produs rezultat din pre­lucrarea laptelui și se pretează excelent la utili­zarea în scopuri medicale și cosmetice. Băile cu zer ajută contra alergiilor cutanate și a arsurilor solare.

Baia cu oțet energizează

Dacă aveți o nervozitate permanentă, suferințe reumatice cronice și vreți să vă căliți, ar trebui să faceți din când în când câte o baie cu oțet. Este însă important să folosiți doar oțet natural de mere sau de fructe, fiindcă numai acest oțet are acțiune terapeutică.

Rețetă
Adăugați jumătate de litru de oțet de fructe sau de mere în apa de baie și amestecați bine. Există și o rețetă specială, care vă asigură o îngrijire deosebită a pielii, făcând-o fină și catifelată: tăiați în bucățele trei lămâi bio, acoperiți-le cu jumătate de litru de oțet de mere și lăsați-le deoparte, pentru două ore, după care lichidul se stre­coară și se toarnă în apa din cadă.

Bucurați-vă de o baie cu portocale

Uleiurile eterice conținute în portocale ușu­rează respirația, stimulează simțurile, împros­pă­tează și conferă o nouă vitalitate. Se pare că acest minunat energi­zant a fost descoperit de chinezi. La curtea unui împărat chinez exis­ta obiceiul de a se folosi por­to­cale, pentru a spori efectul băilor.

Rețetă
Stoarceți cinci portocale și strângeți sucul într-un vas. Cojile tăiați-le mărunt și lăsați-le să stea două ore în puțină apă cu oțet. Apoi strecurați lichidul printr-un tifon, amestecați-l cu sucul de portocale și turnați totul în apa din cadă. Baia nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute, căci altfel riscați să vi se usuce pielea prea tare.

Ce-ați zice de o baie cu făină și tărâțe?

Dacă sunteți adepți ai alimentelor inte­grale și mâncați cereale regulat și cu plă­cere, ar trebui să vă hotărâți să le uti­lizați și la baie. Ele dedurizează apa și hrănesc optim pielea. Totodată, acti­vea­ză eficient circulația și susțin funcționa­rea normală a inimii.

Rețetă
Amestecați într-un borcan trei linguri de făină integrală de ovăz, o lingură de tă­râțe de ovăz, una de tărâțe de grâu și două de făină integrală de grâu, precum și o lingură de mig­dale rase. Le puteți și parfuma puțin, dacă do­riți. De fiecare dată când vă umpleți cada pentru o baie, presărați în ea o lingură cu vârf din ames­tecul de cereale, chiar în momentul când ați deschis robinetul și lăsați apa să curgă.

Sănătate și frumusețe cu o baie cu lapte

Laptele este o sursă bogată de vitamina A, de care pielea are nea­părată nevoie pentru a-și păstra elasticitatea și a evita apariția ridu­rilor. Tocmai din acest motiv, femeile din Antichitate se îmbăiau în lapte. Este un obicei folositor, care n-ar trebui dat uitării. Însă laptele pus în apa de baie acționează benefic și în alte direcții: liniș­tește nervii și ajută la relaxare, stopează evoluția unei răceli pre­gătită să se instaleze și elimină contracturile mus­culare.

Rețetă
Amestecați 125 grame de tărâțe de grâu în trei litri de lapte cald și lăsați-le să fiarbă împreună 15 minute. Strecurați apoi lap­tele prin­tr-un tifon și turnați-l în cadă. Apa n-ar trebui să aibă o tem­peratură mai ridicată de 36 sau 37° C. După baie, este necesar un repaus de 30 de mi­nute la pat.

Baie cu făină

Făina integrală - în special cea de grâu și foarte fin măcinată - este un minunat adaos pentru baie, care curăță și catifelează pielea. Un pro­dus cosmetic ieftin și la îndemână, care ar merita să fie mai bine cunos­cut de femeile preocupate de frumu­sețea lor.

Rețetă
Puneți 250 grame de făină integrală de grâu într-un ciorap vechi de nailon, legați-l și așezați-l în cadă, sub robinetul de apă caldă, pe care tocmai l-ați deschis. Mai târziu, când veți sta în cadă, presați cu pu­tere ciorapul, pentru ca toate componentele valoroase ale făinii să iasă în apă, iar apoi să pătrundă în organismul dvs. prin porii deschiși.

Băi cu sare

Este un fapt demonstrat și de mult cunoscut de medici: sarea di­zol­vată în apa de baie ajută contra irigației sangvine deficitare, a slă­birii țesuturilor, a stărilor de obo­seală și lipsă de energie, a bolilor reumatice, tulburărilor de metabo­lism și afecțiunilor ginecologice. În principiu, înainte de a face băi cu sare la dvs. acasă, ar fi bine să vă consultați cu medicul de familie. El vă poate tri­mite și într-o stațiune balneară, pentru o cură de băi în apă sărată. Dar este mult mai comod să vă îmbăiați la domiciliu, în cada dvs. personală.

Rețetă
Orice sare ați întrebuința, va trebui să di­zolvați aproximativ un kilogram - dacă me­dicul nu v-a prescris altfel - într-o găleată cu apă caldă, amestecând în ea, până când ve­­deți că sarea a dispărut cu totul. Ca să se poată dizolva în întregime, este necesar ca volumul apei să fie de opt sau chiar de zece ori mai mare decât al sării. La sfârșit, turnați soluția salină în apa de baie.
Îmbăierea n-are voie să dureze mai mult de 15 minute. Iar după ce pielea dvs. a stat un sfert de oră în contact cu sarea, va trebui s-o clătiți bine sub duș. Apoi, corpul are nevoie de repaus. Culcați-vă pe pat, ca să vă odihniți cel puțin jumătate de oră.

Băi cu săruri speciale

Băi cu soluții saline deosebite, așa cum se oferă în stațiunile balneare de un anumit nivel, vă puteți pregăti și acasă - cu condiția să discutați în prealabil cu medicul. De exemplu, ați putea să vă pro­curați de la un magazin naturist o sare de Himalaya cristalizată în bulgări. Potrivit instrucțiunilor, punga de 1 kilogram este suficientă pentru 100 litri de apă, aceasta fiind concentrația din apa mării. Dizol­vați într-o găleată cu apă caldă cantitatea ce corespunde căzii dvs. și apoi turnați-o înăuntru. Pentru obținerea unui efect op­tim, îmbăiați-vă 20 de minute (niciodată mai mult) la temperatura de 35-36° C.
După baie, apare în mod firesc o stare de slăbiciune și oboseală. Fricționați-vă cor­pul cu un prosop sau o perie și rămâ­neți în repaos la pat, până când transpi­rația încetează. Apoi fricționați-vă încă o dată și îmbrăcați-vă călduros.

Douăsprezece băi

O cură contra tulburărilor iriga­ției sang­vine sau a oboselii cronice se compune din 12 băi, făcute la intervalele decise de dvs., care nu tre­buie totuși să depășească trei zile. O nouă cură de 12 băi este permisă abia după o perioadă de 3-6 luni.

Aduceți marea la dvs. în cadă

Foarte prielnică sănătății este și sarea ex­trasă din alte mări, comercializată sub de­numirea sim­plă de sare marină pentru baie. Ea acționează efi­cient împotriva nervo­zi­tății, a tulburărilor de cir­cu­lație și de iri­ga­ție sangvină, a afecțiunilor cuta­nate și gi­ne­cologice.

Rețetă
Cumpărați o cutie de sare marină pentru baie și folosiți-o, având grijă să respectați dozarea indica­tă. Pentru o cadă de dimen­siuni obișnuite, trebuie dizol­vate, în gene­ral, 1-2 kg de sare marină.

Și sarea de bucătărie este un medicament

Pentru o baie terapeutică nu e obligatoriu ca sarea să fie adusă de la mare distanță. Și sarea obișnuită de bucătărie po­sedă proprietăți medicinale dovedite. Numeroși medici o re­comandă ca substanță activă pentru băi contra oboselii cro­nice, a nervozității, a tulburărilor de circulație, bolilor gine­cologice, celulitei, afecțiunilor cutanate și pentru îngrijirea pielii, în general. Și la acest tip de băi este nevoie de acordul medicului, deoarece sunt foarte obositoare și nu lipsite de riscuri pentru pacienții cu insuficiență cardiacă.

Rețetă
Dizolvați un kilogram și jumătate de sare de bucătărie într-o găleată cu apă caldă și turnați so­luția în cadă. După baie, trebuie să vă băgați imediat în pat, ca să transpirați.
Iată cum vă puteți prepara acasă o sare de baie parfu­ma­tă. Puneți 500 g sare de bucătărie într-un castron. Combi­nați 20 ml de alcool 70% cu două lingurițe de ulei aromat, la alegerea dvs. Apoi adăugați lichidul puțin câte puțin în castronul cu sare, amestecând mereu. Acum, sa­rea dvs. de baie este gata. Păstrați-o într-un borcan de sticlă cu capac și folosiți câte 100 ml la fiecare baie.

(Foto: 123RF - 5)