O boală populară și tratamentele ei naturale - Grăsimea abdominală

Iulia Vlad
- Adevărată pacoste, grăsimea abdominală se acumulează pe neobservate, cu trecerea anilor, fiind deopotrivă inestetică și periculoasă pentru sănătate. Ea favorizează bolile de inimă, dia­betul de tip 2 și alte afecțiuni. Deși înlăturarea grăsimii de­puse pe burtă este considerată dificilă, există mai multe soluții la care puteți apela pentru a câștiga bătălia -

Iată câteva modalități eficiente pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă, susținute de studii știin­țifice:

Cât mai multe fibre alimentare
Un studiu realizat pe 1100 de adulți a consta­tat că, pentru fiecare creștere de 10 grame a aportului de fibre, cantitatea de grăsime pe burtă a scăzut cu 3,7% pe o perioadă de 5 ani. Fi­bre­le scad asimilarea grăsimilor din alimentele consumate și reduc și senzația de foame, pentru că ocupă un volum mare, dar cu minimum de ca­lorii. 
Alimentele cele mai bo­gate în fibre sunt pro­dusele din cereale integrale (fulgii de cereale), fructele, legu­mele, fasolea, mazărea, lintea, nucile, alunele și se­mințele.
Pentru a crește cantitatea de fibre din mesele zilnice, introduceți alimentele bogate în fibre treptat, pe o perioadă de câteva săptămâni, pentru a permite sistemului digestiv să se adapteze la schimbare și, de asemenea, nu uitați să beți mai multă apă.

Feriți-vă de grăsimile trans
Un studiu realizat vreme de 6 ani a demonstrat că per­soa­nele care au consumat o dietă bogată în grăsimi trans s-au ales cu 33% mai multă grăsime abdominală. Pentru a ajuta la reducerea grăsimii abdominale și pentru a vă pro­teja sănăta­tea, citiți cu atenție etichetele ingredien­telor conținute în alimente și rămâneți departe de produsele care conțin grăsimi trans. A­cestea sunt enumerate ca grăsimi parțial hidrogenate.
Alimentele care conțin grăsimi trans: margarina, smântâna și frișca vegetală, snaks-uri (chips-uri, napo­litane, bom­boane, popcorn), produse de pa­tiserie, făi­noase, pizza, prăjituri, fursecuri, biscuiți, creme și prăjituri instant, cartofi prăjiți, gogoși.

Ocoliți zahărul lichid
Băuturile "zaharoase" par a fi chiar mai periculoase de­cât alimentele cu conținut ridicat de zahăr. Corpurile noas­tre nu "simt" caloriile din lichide. Un studiu de 10 săptămâni a constatat o creștere semnificativă a grăsimii abdominale la persoanele care au consumat băuturi îndulcite cu zahăr. Pentru că și bău­turile considerate inofensive pot fi înșelă­toare, citiți cu atenție etichetele și calculați porțiile. Chiar și sucurile de fructe preparate acasă, foarte sănătoase de altfel, trebuie consumate în cantități foarte mici, pentru că zaharoza și fructoza pe care le conțin au un aport caloric foarte ridicat.

Și alcoolul e periculos
Alcoolul poate avea be­ne­ficii pentru sănătate în can­tități mici, dar devine dău­nător dacă este con­su­mat în exces, inclusiv pen­tru că fa­vo­rizează acu­mularea de gră­sime abdominală (bur­­țile bău­torilor de bere) dar și în jurul taliei. Nu trebuie să re­nunțați de­finitiv la alcool, ci să limitați cantitatea pe care o beți zilnic.

O dietă bogată în proteine
Alimentele bogate în proteine sunt ideale pentru reducerea kilogramelor de pe abdo­men. Proteina este un nutrient extrem de important pentru controlul greutății. Inclu­deți o sursă de proteină la fiecare masă, cum ar fi carne slabă, pește, ouă, lactate cu con­ținut scăzut de grăsime, zer sau fasole albă.

Mers pe jos, alergare, înot...
Exercițiile fizice aerobe, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, înotul, gim­nas­tica, sunt o modalitate eficientă de îm­bunătățire a sănătății și de ardere a caloriilor. Totuși, observați că nu este vorba despre exerciții abdominale, care sunt eficiente pentru construirea mușchilor specifici, dar au efect redus asupra țesutului adipos existent acolo.

Apelați la "arzători" ai grăsimii abdominale:

Oțetul de mere
Consumul de oțet de mere are beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv re­ducerea greu­tății corporale și scăderea nive­lului zahărului din sânge. Oțetul de mere conține acid acetic, care s-a dovedit a redu­ce depozitarea grăsimilor abdominale. În­tr-un studiu de 12 săptămâni, pe bărbați obezi, s-a observat că aceia dintre ei care au luat o lingură (15 ml) de oțet de mere pe zi, au pierdut 1,4 cm din talie, fără să țină regim sau să ia alte mă­suri pentru a slăbi.
O rețetă sigură, care poate duce la scă­derea grăsi­milor abdominale: într-un pahar cu apă se pun 2 linguri cu oțet de mere. Se bea de 2 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale. O cură durează 4 săptă­mâni, se face o pauză de 10 zile, după care se reia. Oțetul de mere trebuie să fie natural, provenit din surse de încredere.

Ceaiul verde
Este băutură tradițională și totodată "medi­cament" în cultura asiatică, de mai bine de 4000 de ani. Cine bea o ceașcă de ceai verde obține o cantitate mare de substanțe binefăcătoare, cu efecte pu­ter­nice. S-a obser­vat că, inclus în dieta de zi cu zi, el ajută la o scădere semni­ficativă în greutate. Un stu­diu realizat în 1999 a con­firmat că persoa­nele care au consu­mat cu regularitate ceai verde au slăbit, fără a schim­ba ceva în dieta lor. Efectul asupra greutății se da­torează unor sub­stan­țe bioactive cu efect puternic asupra meta­bolismului și a depozitelor de grăsime, care se găsesc în ceaiul verde.
O ceașcă de ceai verde se prepară astfel: se pune apă pe foc, când dă în clocot, se trage deo­parte, se lasă 3-4 minute, apoi se toarnă în ceaș­că peste o linguriță de frun­ze de ceai verde. Se lasă la infuzat 3 minute, apoi se strecoară. Se consumă întotdeauna proaspăt preparat. Se beau 3 cești pe zi.