ZODIACUL LUNII SEPTEMBRIE

Tana Rosca
- Sprintenul Mercur onorează cu prezența sa nu mai puțin de trei zodii. Traseul său începe în Leu, unde, până pe 7 ne ajută să ne dezvoltăm ideile creative, să ne perfecționăm în arta seducției și să ne îmbunătățim felul în care interacționăm cu copiii. Între 8 și 22, cât este în Fecioară, munca și sănătatea ne preocupă în mod special. După 22, Mercur se transformă într-un diplomat și bun negociator, odată cu intrarea sa în Balanță, oferindu-ne ocazia să ameliorăm relațiile de tot felul. Marte în Capricorn până pe 11 ne determină să luăm decizii judicioase privitoare la chestiuni concrete, legate de carieră. Cel mai bine e să facem primul pas de ordin practic după 7, când eficientul Saturn, tot în Capricorn, pe care-l stăpânește, revine în mișcare directă. Din 12, Marte pătrunde în Vărsător, unde se simte mult mai puțin în largul lui decât în Capricorn și reia bătălia cu năbădăiosul Uranus. Poate avem dreptate când vrem să scăpăm de anumite restricții, dar la mijlocul lunii nu dispunem de discernământul și moderația necesară de a ne detașa de ele, fără a provoca conflicte serioase -

BERBEC
Probleme legate de amici


Viața dvs. socială poate de­veni imprevizibilă înce­pând din 11. Se poate să legați pri­etenii cu persoane excentrice, care pot exer­cita o mare influență asupra dvs., dar asociindu-vă cu ele, prie­tenii dvs. mai conservatori se pot distanța. La mijlocul lunii, dar în mod special între 16 și 18, e posibil să vă amabalați atât de tare în discuții cu amicii dvs., încât res­pectivele relații să se rupă. Riscul e maxim, dacă vă încontrați cu per­soane care vor să aibă mereu drep­tate sau pentru care tot ce e nou și neobișnuit e și bun. Aveți grijă ca dvs. înșivă să nu adoptați o astfel de atitudine. Aceia dintre dvs. care au copii ar face bine să le dedice cât mai mult timp, până pe 6.
BANI: Nici la capitolul finanțe nu e bine să începeți vre­un proiect nou alături de prieteni, din 12 încolo. Să dați ori să luați bani cu împrumut de la prieteni ar fi de asemenea neindicat. Afacerile în curs merg însă bine.
CARIERĂ: Cele mai bune ho­tă­râri le puteți lua între 8 și 11. Comunicați bine cu ceilalți din echipă în intervalul 7-22, mai puțin în jurul datei de 14.
DRAGOSTE: Berbecii singuri sunt puși pe cuce­riri, așa, sportiv, până pe 6. Partene­rul de cuplu vă înconjoară cu tan­drețe până pe 9 și devine comuni­cativ din 23.
SĂNĂTATE: Inima și coloana vertebrală ar trebui menajate mai ales în preajma zilei de 8.


TAUR
Eliberare și nou


Vă simțiți ca și când trăiți două vieți distincte: cea în care sun­teți acea persoană ordonată și coor­donată, în care vă recunoașteți, și noua dvs. ipostază, cea în care vă aruncați în tot felul de situații aventuroase, pen­tru că pur și simplu nu mai su­por­tați să fiți îngrădiți. Aveți momente în care propria dvs. impulsivitate vă exas­perează - dar o parte din dvs. degustă acea sen­zație de eliberare și de nou. Dacă nu vă dați singuri seama cât de mult v-ați schimbat, întrebați-i pe cei care vă cunosc de mult și vă pot da o imagine obiectivă.
BANI: Ar fi o idee bună să in­vestiți în casă, până pe 6, în cazul în care sunt necesare reparații. Este vorba despre punerea la punct a anumitor detalii, cum ar fi schimbarea robineților care picură, înlocuirea unor balamale ruginite, asemenea de­talii care, neglijate acum, provoacă cheltuieli în viitor.
CARIERĂ: Oricât vă simțiți de prieteni cu șefii, nu este cazul să vă purtați nepotrivit. Altfel s-ar putea să ajungeți la situații re­gretabile la mijlocul lunii, cu zilele de risc maxim situate între 16 și 18.
DRAGOSTE: În jurul datelor de 8 și 14 e bine să fiți mai prudenți în abordarea persoanei iubite, în rest beneficiați de o perioadă romantică antrenantă, până pe 23.
SĂNĂTATE: Bolile cronice pot trece prin faze acute între 4 și 26.


GEMENI
Trei faze


Pe măsură ce planeta dvs. gu­ver­natoare, versatilul Mercur, trece prin trei zodii, treceți și dvs. prin trei faze distincte. Până pe 6, când traversează Leul, ie­șiți chiar mai mult ca de obicei și reușiți să faceți o impresie puternică în an­turaj. În intervalul în care Mercur trece prin Fecioară (7-22) vă preocupă în pri­mul rând chestiunile legate de casă și familie. Se poate să puneți la punct afaceri cu rudele ori să aveți multe de discutat cu cei mai tineri membri ai familiei - dar nu copiii dvs. De aceștia vă ocupați cu spor începând din 23, când este posibil să descoperiți că au anumite înclinații creative, în care merită să investiți. Încercați să evitați călătoriile și exa­menele la mijlocul lunii, mai ales între 16 și 18.
BANI: Cele mai înțelepte ho­tărâri pe care le puteți lua, legate de afaceri mai vechi care au cam stagnat sunt cele care vă vin în intervalul 8-11.
CARIERĂ: Venus și Jupiter își unesc forțele pentru a vă face popular printre colegi. Puteți câștiga și prestigiu, și afecțiunea colegilor.
DRAGOSTE: Sunteți pre­dis­puși să vă în­dră­gostiți, până pe 9, dar dacă nu vă angajați, din 24 încolo veți putea fa­ce cuceriri efemere.
SĂNĂTATE: Din 10 încolo vă simțiți și mai bine - dacă vă feriți de excese.


RAC
Pauză de destindere


Din momentul în care ambii benefici, Venus și Jupiter, se vor găsi în Scorpion, adică din 10 în­colo, nu veți mai avea chef de mun­că. Aceste planete sunt iubitoare de distracție și n-ar trebui să ratați ocazia de a vă oferi mă­car câteva zile de destindere. Venus vă poate oferi memorii de familie de colecție, până pe 9. E un interval potrivit pen­tru a-i invita acasă la dvs. pe prietenii de familie, și aceste întâlniri se anunță deosebit de plăcute. Discuțiile familiale de la finele lunii - mai precis din 23 în­colo - se învârt în jurul unor su­biec­te mai practice, cum ar fi probleme gospodărești sau legate de educație. Dacă simțiți nevoia să clarificați anumite chestiuni din trecut, acesta e un interval potrivit pentru a des­chide subiectul.
BANI: Cel mai bine vă reușesc negocierile privitoare la bani până pe 6 și tot până atunci e indicat să semnați contracte noi.
CARIERĂ: Dacă lucrați la un proiect care ar trebui finalizat în preajma Lunii pli­ne din 25, s-ar putea ca acesta să aibă un succes semni­fi­cativ.
DRAGOSTE: Perechile mai au de tre­cut un hop, până pe 7 inclusiv, înainte de a se decide dacă și sub ce formă vor să continue relația. Racii liberi pot întâlni o mare dragoste, începând din 10. Dar, atenție, nu alergați după un ideal.
SĂNĂTATE: Nivelul energetic e destul de scăzut, dar nu e nimic îngrijorător.


LEU
Trupul dvs. are nevoie de ajutor


Profitați până pe 6, cât îl aveți alături pe locvacele Mercur, pentru a vă lămuri poziția în pro­ble­mele personale. Vă faceți în­țe­leși cu ușurință și nu riscați să dra­matizați, sunteți absolut re­zo­nabili. Asta nu înseamnă că nu treceți printr-o criză existen­țială, pentru că acum apar pre­siuni pe mai multe fronturi în viața dvs., unele dintre ele fiind scoase la suprafață de eclipsa de luna trecută. Dar începând din 10, susținuți de dragostea celor din familie, prindeți curaj (că doar nu sun­teți Lei degeaba) și puteți pune pi­cio­rul în prag, în situațiile în care vă sim­țiți nedretățiți.
BANI: Septembrie e o lună po­tri­vită pentru a vă face soco­teli realiste și, în urma acestora, să faceți demersuri de a vă rotunji ve­ni­turile. Cele mai bune ocazii în sensul acesta sunt de așteptat între 9 și 22, cu excepția datei de 14.
CARIERĂ: Așa vă vine să lăsați totul baltă și să vă apu­cați de altceva la mijlocul lunii, doar că n-ar fi o idee bună să ac­ționați impulsiv. O ase­me­nea acțiune v-ar putea costa, mai ales dacă vă apu­că nervii pe 16-18. Vedeți dacă nu se pot găsi soluții de com­promis.
DRAGOSTE: Luna plină din Berbec, de pe 25, vă poate determina să vă mărturisiți atracția față de o per­soa­nă de care vă simțiți atrași.
SĂNĂTATE: La început de lună ies la iveală toate slă­biciunile din organismul dvs.


FECIOARĂ
Bârfe


Luați seama la ce se bârfește, până pe 6, pentru că s-ar pu­tea să fiți surprinși aflând că per­soa­ne pe care le credeați sincere duc vorba pe seama dvs. Dacă e să le trageți la socoteală, e bine s-o fa­ceți după 6, când planeta dvs. gu­ver­natoare, Mercur, vă traversează zo­dia și găsiți cuvintele cele mai po­tri­vite pentru a pune lucrurile la punct. Pâ­nă pe 22 inclusiv vă bucurați de aceas­tă formă optimă la capitolul co­mu­nicare, excepția constituind-o da­ta de 14, când ar fi indicat să vă mo­­derați spiritul critic.
BANI: Din 23 pu­teți miza pe Mercur în orice de­mer­suri bănești: e oportun să semnați con­tracte, să purtați negocieri, să re­glați raporturi financiare cu angajații etc.
CARIERĂ: Până pe 26 ar fi bine să luați la puricat greșelile din trecut, de corectarea lor acum poate depinde măsura succe­sului dvs. în viitor.
DRAGOSTE: Pe 14 comunicarea în cuplu cam șchioa­­pătă, dar în rest e bine. După 7 puteți lua o decizie înțeleaptă, care poate presupune o întoarcere în trecut, dar cu o nouă atitudine.
SĂNĂTATE: Până pe 7 vă pot durea umerii, mai apoi inima sau coloana, până pe 22.


BALANȚĂ
Prosperitate

Planeta dvs. guvernatoare, micul benefic Venus, con­tinuă să vă inspire până pe 9, perioadă în care toate relațiile dvs. se ameliorează și atrageți persoane amabile și plăcute în viața dvs. Conversațiile cu prietenii nu sunt doar antrenante, dar și instructive, până pe 6. Din păcate, aveți de-a face și cu per­soane care doresc să vă pună bețe-n roate, doar că nu o fac pe față, ci pro­babil spunând răutăți pe seama dvs. unor persoane în poziție de autoritate. În jurul datei de 14 aveți nevoie de răbdare pentru a dejuca planurile împo­triva dvs.
BANI: Și în septembrie aveți parte de aspecte care promit prosperitate, aspecte mai puternice în prima parte a lunii.
CARIERĂ: Nu vă luați după atitudinea pe care șeful sau unii colegi mai tineri o adoptă pe față, căci ar putea fi nesinceri. Reco­man­dabil e un comportament mai rezervat. Chestiunile familiale vă cer multă energie, deci nu vă ambalați în proiecte ambițioase.
DRAGOSTE: O poveste de amor care a debutat prin mai și a luat-o razna la mij­locul verii s-ar putea să reapară în vizor, după 11. Dacă mai aveți răbdare, puteți să îi mai dați o șansă.
SĂNĂTATE: Cardiacii ar trebui să se menajaze, până pe 23 mai ales.


SCORPION
Fericire cu Jupiter


Marele benefic Jupiter în semnul dvs. con­ti­nuă să vă asigure o stare bună pe mai toa­te planurile și o dispoziție egală și plăcută, ca­re-i face pe cei din jur să vă caute compania. În prima jumătate a lunii, puteți acumula un capital de prestigiu în plus, pentru că reușiți să îi impre­sio­nați pe cei din cercurile sociale pe care le frec­ven­tați. Doar în jurul datei de 14, vă sfătuim să nu vă duceți la întruniri cu prietenii sau să nu interveniți în discuții. Mărginiți-vă în a observa și a întreba, dacă e cazul. Prieteniile dvs. cele mai vechi au fost puse la încercare vreme de aproape un an și au trebuit reconsiderate. Acest proces se încheie după 7, când veți ști ce legături nu mai sunt viabile.
BANI: În prima jumătate de lună puteți atrage fără mari bătăi de cap asociați care nu sunt doar pricepuți în domeniul lor, ci dispun și de resurse binevenite.
CARIERĂ: Probabil ar fi oportună o discuție cu un șef al dvs. în care aveți în­cre­dere, despre felul în care v-ați putea dezvolta în con­tinuare. Ar fi bine să deschideți subiectul până pe 6.
DRAGOSTE: Poveștile de iubire sunt aproape ireale în prima parte a lunii, dar în cea de-a doua deveniți mai realiști. În cuplu se pot face schimbări pozitive până pe 7.
SĂNĂTATE: Odihniți-vă, îngrijiți-vă și va fi bine.


SĂGETĂTOR
Sprijiniți-vă singuri


Întotdeauna ați știut că "cineva, acolo sus, vă iubește", dar ați avut și momente în care v-ați întrebat "mă iubește, asta știu, dar oare suficient ca să mă ajute și de astă dată?". În prima parte a lunii simțiți acest sprijin subtil cu putere, însă în cea de-a doua jumătate a lunii ar fi bine să vă ba­zați mai mult pe dvs. înșivă. În felul acesta veți jus­tifica încă o dată ajutorul care vă vine, ma­te­matic, în momentele de restriște. Aceia dintre dvs., numeroși la număr, care sunt în căutări spi­rituale, pot găsi, după 9, un îndrumător pe potrivă ori pot realiza că ei înșiși au dobândit destulă experiență pentru a lumina calea unor începători.
BANI: Scăpați de o situație limitativă, din 7. Poate fi vorba de rate sau de achitarea unui împrumut. Poate fi vorba și despre com­pletarea plăților pentru un echipament de care aveți nevoie în profesia dvs.
CARIERĂ: Colegialitatea dvs. vă e de mare folos luna aceasta, eforturile pe ca­re le-ați făcut pentru ceilalți până pe 7 încep să fie răsplătite.
DRAGOSTE: Luna plină din 25 poate duce la efuziuni sentimentale. În cazul în care sunteți în tatonări în privința unei relații noi, poate fi pecetluit începutul.
SĂNĂTATE: Problemele dvs. par a fi mai degrabă minore și provocate de apetitul dvs. crescut. Ficatul și rinichii pot pro­testa față de excese.


CAPRICORN
Pași mari


Luna trecută, zodia dvs. adăpostea nu mai puțin de trei planete, Marte, Saturn și Pluton, toate trei în mișcare retrogradă. Doar dvs. știți cât de grea a fost solicitarea dar, privind partea bună a lucrurilor, tot dvs. veți simți "fericirea prin con­trast", pe măsură ce situația se schimbă. Marte e de­ja în mișcare directă și vă ajută să trageți concluziile potrivite în legătură cu pașii mari pe care doriți să-i întreprindeți. 7 e data la care planeta dvs. gu­ver­natoare, Saturn, își termină retrogradația începută în aprilie și vă arată în ce privință ați început să vă rigidizați, ce structuri din viața dvs. ar trebui înnoite sau lăsate în urmă. Originalul Uranus vă ajută să găsiți soluții creative.
BANI: Același Uranus s-ar putea să vă inspire cu privire la o nouă sursă de câștig sau să vă determine să vă asociați cu un prieten între­prin­zător. Nu acționați însă între 20 și 22.
CARIERĂ: Întăriți relația de amiciție cu șefii până pe 9, pentru ca aceștia să înțe­leagă că sunteți pregătiți să vă luați avânt într-un proiect îndrăzneț, din 23.
DRAGOSTE: Ceva neașteptat se poate întâmpla în preajma datei de 7, dând naștere unei situații în care trecutul se îmbină cu viitorul.
SĂNĂTATE: Nu neglijați problemele oaselor, care se pot face simțite până pe 6.


VĂRSĂTOR
Antipatii


Anumite inițiative pe care le-ați luat pro­babil în cea de-a doua jumătate a lui august pot să vă fi provocat antipatii, dar persoanele care s-au simțit lezate nu sunt genul care să reziste la o con­fruntare. Așa că s-ar putea să încerce să vă ajute să dați rateuri, creând situații neplăcute pentru dvs., în speranța că vă veți enerva și veți greși. De­ju­cați-le planurile și verificați în primul rând dacă ur­­gențele invocate sau criticile ce vi s-ar fi adus sunt reale, înainte de a reacționa. Marte intră în sem­nul dvs. pe 11, ceea ce vă face îndrăzneți, dar și nervoși, însă energia sa îi poate descuraja pe unel­titori.
BANI: Veniturile curg lin înspre por­tofelul dvs., dar pe 7 și în preajma datei de 14 pot interveni belele. Dacă e vorba despre contracte, evitați semnarea lor în respectivele zile.
CARIERĂ: Se poate ca dușmanii ascunși, men­ționați mai sus, să fie rivali de-ai dvs. S-ar putea ca efectul strădaniilor lor să fie al­tul decât cel scontat, să fiți priviți mai atent și apre­ciați.
DRAGOSTE: Fiți atenți la ce are de spus par­tenerul dvs. de cuplu, până pe 5, căci comunică cu sinceritate și ceea ce semnalează e important pentru întreaga relație.
SĂNĂTATE: Capul, oasele sau sistemul uro­genital pot fi surse de probleme. Riscul e mare până pe 9.


PEȘTI
Revelații spirituale


Pe 7 și în jurul datei de 14, realitatea înconjurătoare poate îndrăzni să vă tulbure din reveria pe care o trăiți, de la sfârșitul lui mai în­coace. Ce să facem, trăim într-o lume materială, care își cere drepturile. Nu vor fi mari probleme de rezolvat, chiar dacă unele sunt mai spinoase, veți fi susținuți din toate părțile, așa că nu e cazul să vă temeți, dar parcă era mai frumos tot acolo, în lumea ideală. Convingerile și cunoștințele dvs. rezonează cu cei cărora le împărtășiți, fenomen care se poate intensifica din 10, sub influența be­ne­ficilor Venus și Jupiter. Aceia dintre dvs. care au în plan călătorii în străinătate în acest răstimp pot avea adevărate revelații culturale sau spiritua­le.
BANI: Un proiect început cu circa două săptămâni în urmă poate aduce primele roade concrete în preajma Lunii pline din 25. Dar încă mai aveți găuri de acoperit.
CARIERĂ: Fiți pregătiți să contracarați cu calm intrigile care se pot îndrepta împotriva dvs. din 11 încolo. Zilele cele mai di­fi­cile se anunță a fi 20-22.
DRAGOSTE: Partenerul e puternic implicat în relație până pe 23, dar s-ar pu­tea ca pe 7 și pe 14 toate observațiile pe care le face să vi se pară sâcâitoare.
SĂNĂTATE: Insomnii și dureri de cap vă pot bântui începând din 12.