"Am un mont umflat și dureros"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru Costel P. - București, F. AS nr. 726)

Durerile provocate de monturi cedează repede în urma tamponării lor, seară de seară, cu tinctură de iod (atenție, pătează lenjeria!). Ideal ar fi să vă procurați și sare de Bazna (se găsește la farmacie), cu care se fac seara băi calde de picioare (un pumn de sare la un lighean de apă, care se poate păstra și refolosi pentru încă 2-3 băi). La acest tratament cedează deseori și pintenii, iar volumul montu­rilor se reduce.
Cristina - Pitești

"Caut un medic care tratează boala Wilson"
(Răspuns pentru VIORICA B., F. AS nr. 886)


1. Mă numesc Laura, am 24 de ani și în urmă cu doi ani și jumătate am fost diagnosticată cu sindromul Wilson (boala hepato-lenticulară), la Spitalul Militar București. Boala se manifestă pe două planuri: hepatic - acumulare de cupru în ficat sau/și neurologic - acumulare de cupru la nivelul creierului. Boala este de natură metabolică și este determinată de o mutație genetică (ea poate fi moș­tenită sau nu). Eu urmez tratamentul cu Cuprenil și adițional cu Jumex, pentru simptomele neurologice, și mă simt foarte bine. Tratamentul trebuie luat la prescripția medicului și este de lungă durată (toată viața).
Laura - Brașov

2. Am 31 de ani și sufăr și eu de boala Wilson, care mi-a fost depistată în anul 1991 la Spitalul Colentina din București. Fac tratament cu Pe­ni­cillamina (Cuprenil), sulfat de zinc, plus un regim adecvat acestei boli. Regimul alimentar este format din următoarele: fructe - numai citrice și mere galbene; pește - numai cod, șalău și biban; zarza­vaturi - morcov, ceapă, cartofi, salată; brânzeturi fără grăsime; carne de orice fel, dar fără grăsime. Sunt interzise cu desăvârșire fructele de culoare roșie sau zarzavaturile nefierte. Sunt interzise și fasolea, varza, nucile, alunele, roșiile, vinetele și bananele. Urmând acest tratament, mă simt bine, dar știu că voi depinde de el toată viața.
VASILE - București

"Caut leac pentru o infecție la ombilic"
(Răspuns pentru LUMINIȚA - Galați, F. AS nr. 1004)


Aplicați-i fiului dvs. pe locul bolnav frunze de rostopască (are flori galbene și, când se rupe, din tulpină și frunze curge un suc portocaliu). Luați crenguțe de rostopască, spălați-le sub jet de apă, scuturați-le bine, ungeți 3-4 frunze cu puțină untură curată de porc, aplica­ți-le pe ombilic și mai puneți deasupra alte frunze, până ce toată zona dureroasă e acoperită. Aplicați deasupra un tifon sau o pânză curată și fixați-o cu leucoplast. Procedeul trebuie repetat de două ori pe zi, timp de apro­ximativ o săptămână. Dumnezeu să vă ajute!
V. S. - Reșita

"Fata mea are bruxism. Știe cineva vreun remediu?"
(Răspuns pentru LAURA - Botoșani, F. AS nr. 1198)


În cartea "Biblia vitaminelor" se precizează că pentru scrâșnitul din dinți, un bun medicament pot fi vitaminele, și anume: vitamina B complex (100 mg - dimineața și seara) + câteva tablete de făină de oase, seara, înainte de culcare. Fiind vorba de vitamine, merită încercat acest tratament, dar în prealabil trebuie consultat un medic nutriționist.
Nicolae P. - Ploiești

"Mă chinuie spasmofilia, niciun tratament nu dă rezultate"
(Răspuns pentru PETRE - Mihăilești, F. AS nr. 1204)


1. Am suferit și eu de această boală vreme de patru ani și am încercat toate tratamentele medica­mentoase po­sibile - pe bază de fixator de calciu, sedative - dar n-am reușit decât să-mi ameliorez boala pe mo­ment, iar când întrerupeam trata­mentul, făceam din nou crize. Ajunsesem dependentă de calciu și luam sub toate formele, dar nimic nu m-a ajutat. Toți medicii pe care i-am consultat mi-au dat trimitere de internare la Institutul "I.C. Parhon". Cum nu aveam vreme de așa ceva, m-am hotărât să merg la un medic homeopat, fără a avea, însă, prea mare încredere în această formă de tratament. Mi-am dat seama că el dă rezultate abia după o lună, când au dispărut crizele și am început să mă simt mai bine - totul datorită miraculoaselor re­medii homeopate, absolut natu­rale și fără niciun efect secundar. Vă recomand călduros tratamentul homeopat și sper să aibă același rezultat spectaculos cum a avut și în cazul meu.
CĂTĂLINA - Galați

2. Această boală mă chinuie și pe mine încă din copilărie. Mai mult chiar, a degenerat în tetanie ma­nifestă. Am urmat multe tratamente, dar rezultatele au fost slabe. În final, am constatat că singura rețetă care îmi face bine este următoarea: mișcare în aer liber (cam o oră pe zi); alimentație bazată pe crudi­tăți - 500 g salată de țelină + morcov + măr (zilnic). După o lună de tratament, se poate rări consumul salatei, dar ea trebuie mâncată cel puțin o dată pe săptămână. Rețeta de salată de țelină: 300 g rădă­cină de țelină, 100 g morcov, 100 g măr, o lămâie. Se dau rădăcinile pe răzătoarea mică și se stropesc cu zeamă de lămâie. Se amestecă și se bagă în fri­gider. Se poate consuma și a doua zi.
În încheiere, vreau să vă mulțu­mesc pentru rețetele minunate (me­dicale, cosmetice, tratamente natu­riste, cure de slăbire etc.) pe care le-ați publicat în paginile re­vistei. "Formula As" este o revistă care mi-e foarte dragă și care cred că mi-a schimbat stilul de viață și con­cepția despre lume, mi-a lim­pezit țelurile și mi-a orientat gândi­rea. Vă doresc numai bine, atât dvs. - celor din redac­ție - cât și ci­ti­torilor dvs.
Cristina - Bacău

3. Vă sfătuiesc să vă adresați unui medic endocrinolog, care să vă ajute să tratați cauzele crizelor de spasmofilie, și nu doar efectele lor. M-am confruntat și eu vreme de cinci ani cu aceeași problemă și numai în urma unei internări la Institutul "I.C. Parhon" mi-a fost descoperită o afecțiune a glandei ti­roide. Urmând un tratament pentru tiroidă și altul pentru spasmofilie, m-am vindecat.
LAURA - București

"Am Candida și Klebsiella pneumoniae"
(Răspuns pentru ANDREIA P. - Bacău, F. AS nr. 1262)


Răspunsul meu se referă la Candida: vă reco­mand medicamentul Pimafucin, asociat cu gargară de 4-5 ori pe zi, preparată din infuzie de gălbenele (o linguriță la o cană de apă), în care se adaugă 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu, ultima fiind admi­nistrată seara, la culcare. Gargara trebuie continuată zilnic, fără întrerupere, și după terminarea adminis­trării medicamentului. Eu am făcut tratamentul acesta o vară întreagă, iar toamna, la analize, n-am mai avut nici Candida și nici lamblii. În același timp, gălbenelele curăță ficatul și fierea.
Teodora - Brașov

"Tatăl meu are miopie forte degenerativă"
(Răspuns pentru SABINA - Cluj, F. AS nr. 1271)


Miopia se poate ameliora cu ajutorul frunzelor de corn. Frun­zele de corn se adună între 25 iunie și 15 septembrie, după ce s-au copt fructele. Se țin la uscat vreme de o lună de zile, după care se sfărâmă. Preparați un ceai prin infuzarea unei lingurițe de plantă la o ceașcă de apă clo­cotită. Când lichidul se răcește, strecurați-l și înmuiați în el un tifon ste­rilizat. Fără a-l stoarce, puneți-l tatălui dvs. pe ochi. Țineți această compresă 15-30 de minute, timp în care tatăl dvs. trebuie să clipească din pleoape din când în când, pentru ca lichidul să pătrundă înăuntru. Compresele se aplică alternativ: trei zile da, trei zile nu. În perioada tratamentului, să nu se uite la televizor. Dacă observă o îmbună­tățire a vederii, să nu mai poarte ochelari. După 18 zile, tratamentul se întrerupe pentru o lună, apoi se poate relua.
Gabriela - Bacău

"Mama are crize de fibrilație atrială"
(Răspuns pentru CARMEN H. - Iași, F. AS nr. 1277)


1. Dragă Carmen, de zece ani sufăr și eu de această boală, care este destul de răspândită după o anumită vârstă. Din câte m-am informat, nu exis­tă metode natu­riste care să conducă la vinde­carea totală, ci doar la amelio­rarea ei, în sensul că crizele sunt mai rare, apărând la intervale mai mari. Iată leacurile pe care le folosesc eu: beau ceai de păducel și talpa-gâștii; de trei ori pe zi iau câte 30 de picături de extract de leurdă, pe care mi-l prepar singură. Multă sănătate mamei tale, iar ție mult cu­raj și înțelepciune. Boala se poate ameliora!
Cornelia C.

2. Mă confrunt și eu cu aceeași boală ca mama dvs. Niciun medicament nu mă mai ajută. Dar am găsit în această revistă un trata­ment pentru revigo­rarea organis­mului, și anume: câte cinci pică­turi de ulei de cătină, de trei ori pe zi. Urmez acest trata­ment și pot zice că mă simt mai bine. În paralel, beau 1-2 cești de ceai de păducel cu talpa-gâștii (în pro­porții egale, ceaiul să nu fie prea concentrat). Doresc ca și mama dvs. să urmeze acest tratament și să se simtă mai bine.
I. I. - Sibiu

"Caut un remediu eficient pentru ulcer duodenal"
(Răspuns pentru MIRUNA, F. AS nr. 1296)


Soțul meu are ulcer duodenal și a făcut hemo­ragie internă (me­lenă prin scaun). A băut suc de cartofi cruzi timp de o lună, deși încă de a doua zi după consumarea acestui suc, scaunul a devenit normal și durerile au trecut. Sucul de cartofi se ad­ministrează în felul următor: o jumătate de pahar, de 3-4 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Se poate adăuga și miere, suc de morcovi sau de lămâie. Ulcerul poate să se vindece în mod spontan. Vă doresc în­sănătoșire grabnică.
Maria M. - Vaslui