Ritmuri balcanice, la Gara Regală - ASAF AVIDAN si YASMIN LEVY

Dana Ene
Festivalul bucureștean Balkanik, ajuns la ediția a VIII-a, este un eveniment apreciat și care a devenit, în scurt timp de la lansare, unul dintre cele mai importante festivaluri de world music din Europa.

Pentru al treilea an la rând, evenimentul a obținut un loc pe faimoasa listă a ce­lor mai reușite festivaluri europene, realizată de EFFE (Europa pentru Festivaluri, Festivaluri pentru Eu­ropa).
Ca să se mențină în topuri, Fes­tivalul Balkanik se reînnoiește an de an. În toamna aceasta, organizatorii evenimentului aduc, timp de trei zile, pe scena ce va fi instalată la Gara Regală Băneasa, muzicieni "exotici" precum: Asaf Avidan, Yas­min Levy, Fanfara Tirana meets Trans­global Under­ground, Kroke, Light in Babylon sau Ma­no­nera.

Doi israelieni de top

Asaf Avidan (38 ani) este un cântăreț și com­po­zitor de muzică folk-rock, originar din Israel, cu bu­nici români. S-a născut în Ierusalim, pe 23 martie 1980, dar și-a petrecut o parte din copilărie în Ja­maica și SUA, alături de părinții lui, care erau di­plo­mați. A absolvit Academia de Artă și Design Bezalel, unde s-a specializat în animație. Proiectul lui de absolvire a constat într-un desen animat de scurt metraj, intitulat "Find Love Now", care a primit un premiu la Festivalul de film de la Haifa.
De muzică s-a apucat pe la 26 de ani, după ce iubita lui de atunci i-a frânt inima. Așa a luat naș­tere primul lui EP, "Now That You're Leaving" (Acum că pleci), lansat în 2006. "Eram disperat și nu știam de ce să mă agăț. Așa că m-am apucat să scriu niște cântece. A fost ca o formă de terapie. Tre­buia să îmi exprim cumva durerea și să mă eli­berez", se confesa el într-un interviu.
A descoperit imediat că-i place să-și cânte ofurile, așa că și-a creat o trupă - Asaf Avidan & The Mojos, alături de care a ajuns repede în topurile israeliene. Albumul lor de debut "The Reckoning" (2008) s-a vândut ca pâinea caldă și le-a adus un disc de aur. Melodiile cuprinse pe el au fost scrise de Asaf și toate aveau legătură cu iubirea și tră­darea. Tot pe acest album s-a aflat și melodia "One Day (Reckoning Song)", care l-a făcut celebru în lume, în 2012, anul în care a fost lansată într-o variantă remixată de către DJ-ul neamț Wankelmut. Wankelmut a folosit melodia fără acordul artistului israelian. "Dacă ar fi fost după mine, nu l-aș fi lă­sat s-o remixeze. De fapt, nici nu l-am lăsat. L-am rugat mai întâi po­li­ticos, apoi mai puțin politicos, să nu-mi mai promoveze cântecul în va­rianta asta a lui. Dar, pur și simplu, m-a ignorat. Cum eram prins la acea vreme cu înregistrarea unui nou album, m-am gândit să-l las în pace... Și cred că până la urmă totul s-a așezat cum nu se poate mai bine", povestea solistul. Chiar foarte bine!
Varianta refăcută de DJ-ul neamț a avut un succes răsunător și a ajuns pe primul loc în topuri din 14 țări, primind nu mai puțin de 14 Discuri de platină! Lucru care a făcut să-i mai treacă și lui Asaf din supărare...
După ce a mai lansat alte două discuri, alături de formația The Mojos, cântă­rețul a prins curaj și a pornit la drum într-o carieră solo. ?n 2012, la scurt timp după micul incident cu melodia re­mixată, lansa de unul singur albumul "Dif­ferent Pulses", care i-a adus un nou Disc de platină. Trei ani mai târziu, înregistra un nou succes cu al­bumul "Gold Sha­dow", care l-a pro­pulsat și acesta spre un Disc de aur. Cel mai nou album, "The Study on Falling", scos pe piață în noiembrie 2017, a ajuns prin to­purile din Franța, Belgia și Elveția.

Yasmin Levy (42 ani) este o altă invitată de marcă a festiva­lului Bal­kanik. Născută tot la Ierusalim, pe 23 decem­brie 1975, într-o fa­milie de muzicieni pasio­nați de is­toria culturii la­dino (mu­zica iudeo-spanio­lă), Yas­min a moștenit pa­siunea părinților și și-a de­dicat viața acestui gen mu­zical. Ba chiar și-a adus contri­buția la îmbunătățirea lui, combinând melodiile vechi, medievale, ladino, cu sunete "moderne", inspi­­rate din flamencoul andaluzian și ritmurile persane. Yasmin a debutat pe scena muzicală în anul 2000, cu discul "Romance & Yasmin". Albu­mul său a fost nominalizat la premiile "fRoots / BBC Radio 3 World Music" pentru Cel mai bun de­but. Nu a câștigat, dar a atras atenția asupra talen­tului ei special.
"Am început să cânt Ladino, înainte ca această muzică să fie cunoscută în lume. Nu se asculta genul ăsta pe atunci, dar am reușit cumva s-o readu­cem atenției ascultătorilor. Sunt însă mai mult decât o solistă de Ladino. Sunt o cântăreață de World Music. Cânt flamenco, muzică turcească, ladino, persană, dar îmi place în mod deosebit să le amestec", se confesa ea.
Yasmin a lansat, în cei aproape 20 de ani de carieră, nu mai puțin de opt discuri, cel mai nou dintre ele fiind "Rak Od Layla Echad" (2017) - un album ce conține 10 melodii originale, în ebraică, dintre care patru au fost compuse chiar de ea.
?n 2010, solista a publicat și o carte de cântece ladino. Yasmin este câștigătoare a Concursului internațional de compoziție (ISC) pentru piesa "Me Voy" și a premiului "Anna Lindh" pentru cola­borare inter­cul­turală. Solista a fost și subiec­tul unui documentar ARTE TV, intitulat "Music Mon Amour".
BalKaniK Festival se desfă­șoară în perioada 7-9 septembrie, în Gara Regală Băneasa din București (în spatele Casei Presei Libere), loc în care se vor des­fășura, pe lângă concerte, și un târg meșteșugăresc, etalări de mân­­căruri pe toate gusturile, re­citaluri de poezie, partide de dans, dar și ceva surprize...
P rimele 500 de abonamente le veți putea procura la prețul de 120 de lei, din rețeaua IaBilet, iar urmă­toarele vor costa 160 de lei. Ele permit accesul la toate evenimentele, ca și la Youniverse Summer Club, unde vor avea loc after­party-uri cu trupe live și DJ, vineri și sâmbătă. De­talii suplimentare găsiți on­line pe balkanik festival.ro.