Neplăcerile ochilor

Andrei Cheran
- Am auzit cu toții vorbindu-se despre conjunctivită sau ulcior. În schimb, se știe mult mai puțin despre salazion sau ectropion, fără să mai vorbim despre ptoza palpebrală. Toate aceste neplăceri care vizează conturul ochiului sunt extrem de supărătoare -

Ulciorul

Ce înseamnă?
Este vorba despre un furuncul mic, apărut lângă foliculul unei gene de pe pleoapă, cauzat, de cele mai multe ori, de stafilococul auriu.

Cum se tratează?
De cele mai multe ori, se vindecă singur. Ajută mult compresele cu apă caldă, aplicate timp de 10 minute, de 2-5 ori pe zi. Dacă buba se sparge, secre­țiile trebuie curățate cu un colir antiseptic. Dacă nu dis­pare timp de o săptă­mână, trebuie să consultați un oftalmolog. Acesta o să vă prescrie o pomadă anti­biotică, ce va fi aplicată timp de șapte zile. Dacă nu se vindecă, se va scoate geana cu foliculul infectat.

Eczema pleoapelor

Ce înseamnă?
De cele mai multe ori, este vorba despre o eczemă de contact, cauzată de un produs pus pe pleoape sau în ochi: machiaj (fard, rimel) sau colir (contra conjunctivitei). Pielea pleoa­pelor se irită tare și se înroșește, se usucă, că­pătând uneori un aspect încrețit și umflat. În plus, apar și mâncărimi puternice.

Cum se tratează?
Suprimând cauza. Doamnele nu se vor mai machia și, în cazul în care eczema începe să dea înapoi, se va opta pentru un machiaj hipo­aler­genic, de vânzare în farmacii. În prezent, îm­potriva conjunctivitei și glaucomului există coliruri fără substanțe de conservare, limitând riscul reacției alergice. Pentru a liniști mân­cărimile, farmacistul poate să vă prescrie și un antihistaminic sub formă de comprimate. Dacă edemul persistă mai mult de 24 de ore, cel mai bine este să mergeți la un oftalmolog sau un dermatolog.

Canalul lacrimal înfundat

Ce înseamnă?
O blocare sau strangulare a pereților canalului lacrimal, după o conjunctivită vira­lă sau un trau­matism, de exemplu. Acest canal adună lacrimile de la colțurile ochilor și le evacuează în nas. Dacă se înfundă, la­crimile nu mai curg, sacul la­crimal se umflă și riscă să se infecteze. Drept ur­mare, ochiul lăcrimează în permanență și doare.

Cum se tratează?
Când canalul nu este obstrucționat în tota­litate, chirurgul va folosi o sondă pentru a-l lărgi, sub anestezie generală foarte scurtă (3 mi­nute). Când canalul este înfundat, chi­rurgul va face o scurtătură, perforând osul na­sului, pentru a crea o nouă comunicare. Această intervenție are ne­voie de o anes­tezie generală mai lungă (30 de mi­nute), făcută de cele mai multe ori în colaborare cu un chirurg ORL-ist.

Ectropionul și entropionul

Ce înseamnă?
Aceste anomalii destul de frecvente sunt de multe ori legate de vârstă. Tendonul care menține pleoapa (cea inferioară în general) se destinde. În momentul acela, ea se în­toar­ce spre exterior (ec­tropion) sau spre interior (entropion).
Dacă este vorba despre un ectropion, mar­gi­nea roșie interioară a pleoapei este vizibilă, iar ochiul lăcrimează.
Dacă este un entropion, genele se frea­că de cornee și este foarte neplăcut și dure­ros. În timp, această iritație riscă să pro­voace o ulcerație, une­ori chiar o per­forare a corneei.

Cum se tratează?
Printr-o mică intervenție, mai mult sau mai puțin urgentă, în funcție de jenă și de riscul pen­tru ochi. Practicată de un chirurg oftal­molog, sub anestezie locală, ea durea­ză între 10 și 15 minute și constă în legarea tendonului de os. În perioada de după ope­rație, este bine să vă protejați corneea cu coliruri antiseptice sau o pomadă cu vita­mina A.

Rozaceea palpebrală

Ce înseamnă?
O inflamație a marginii pleoapelor, destul de frec­ventă, al cărei mecanism nu este foarte bine cunoscut, și care este cauzată de proasta funcționare a glan­delor lui Meibo­mius. Sea­mănă cu o conjunctivită, pro­vocând arsuri, înțe­pă­turi și depuneri gălbui la ni­velul genelor.

Cum se tratează?
Tratamentul medical constă în cure regu­late de antibio­tice, luate pe cale orală. Se utili­zează și pomezi antibiotice locale, în caz de suprainfecție. Dar acestea nu tratează cu ade­­vărat cauza. De asemenea, o igienă cotidiană o zonei respective este esențială. Ea constă în în­muierea glan­delor, aplicând com­­prese cu apă caldă pe pleoape și efec­tuând mici masaje în zona ge­nelor. Se cu­răță și mar­ginea pleoa­pelor cu lo­țiu­ne o­cu­lară sau cu bit­ter sue­dez diluat.

Ptoza palpebrală

Ce înseamnă?
Este vorba despre căderea uneia sau ambelor pleoape superioare, care aco­peră ochiul și jenează mai mult sau mai puțin vederea. Defecțiunea poate fi cauzată de o mică anomalie din naștere (pto­ză con­genitală), unei probleme neuro­logice, sau unei slă­biri a mușchiului. Dar de cele mai multe ori, de vină e vârsta: fibrele mus­­culare cedează, iar pleoapa co­boară.

Cum se tratează?
În cele mai multe dintre cazuri, prin chir­urgie. Fie se scurtează muș­chiul ridi­cător al pleoapei, fie se fixează pleoapa de mușchiul frontal. În caz de ptoză cauzată de vârstă, muș­­chiul este ancorat cu aju­torul unei benzi fibroase care asigură rigi­ditatea pleoapei. In­tervenția, care du­rea­ză un sfert de oră, are loc sub anes­tezie lo­cală, trecând printr-un pliu al pleoapei, pentru a nu se vedea.

Salazionul

Ce înseamnă?
Este vorba despre o leziune frecventă, care provoacă o tumefiere a pleoapei. Una dintre glandele lui Meibomius (din apropierea gene­lor), producând sebumul lacrimilor, se înfundă și formează un chist. În ca­zul în care se infectează, se umflă tare și devine foarte du­reros.

Cum se tratează?
Se prescrie o pomadă care asociază un anti-in­flamator (corticoid) și un antibiotic ce tre­buie apli­cată de 1-2 ori pe zi, timp de 2-3 săptămâni. Se re­comandă și comprese cu apă căl­duță, aplicate timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi. Dacă infecția persistă, o mică incizie, sub formă de anestezie locală în inte­riorul pleoapei, permite evacuarea glandei.