Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu semințe

Redactia
- După ce florile și tulpinile plantelor au avut toată vara grijă de sănătatea noastră, a venit rândul semințelor. Se adună acum, la început de toamnă, când înmagazinează în ele energii uriașe -

Modul de preparare a remediilor din semințe

Maceratul

Se obține din semințe de in.
Mod de preparare: se adaugă o linguriță până la 2 lingurițe de semințe de in la un pahar cu apă. Se lasă în contact 30 de minute. Se în­dulcește după gust.

Decoctul

Se prepară din semințe de pătrunjel, mărar și dovleac.
Mod de preparare: 2 lingurițe cu semințe se fierb la foc mic, timp de aproximativ 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. La final se com­ple­tează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust, cu miere sau zahăr. Diabeticii pot folosi un îndulcitor sintetic.

Tinctura

Se prepară din semințe de pătrunjel sau de mărar.
Mod de preparare: 2 lingurițe cu semințe se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în fri­gider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, înde­părtându-se eventualul rezi­duu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe pe­rioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul

Se folosesc semințe de mărar sau de pă­trunjel.
Mod de preparare: 2 lingurițe cu semințe se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic, apoi se filtrează prin­tr-un materil textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat 6 zile la frigider, separându-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra și 2 ani, dacă vinul este de bună calitate.

Cataplasmele

La prepararea cataplasmelor se folosesc semin­țele de in și cele de muștar, sub formă de făină, care se obține prin măcinarea semințelor într-o râșniță de cafea.

Semințele de struguri

Se preferă strugurii roșii, de la hibrizii produ­că­tori direcți, mai puțin tratați decât soiurile nobile de struguri. Semințele de struguri roșii sunt bogate în resveratrol, unul dintre cei mai importanți anti­oxi­danți naturali.
Uleiul din semințe de struguri roșii prin conți­nutul în acid linolenic și linoleic, împiedică depu­nerea colesterolului "rău" pe vasele de sânge.
Redau mai jos felul în care se obțin și se păstrează semințele de struguri.
Tescovina rezultată în urma presării strugurilor este imediat întinsă pentru uscat în strat sub­țire, la soare, în locuri bine aeri­site și ven­tilate, altfel ea intră într-un proces de mucegăire și des­compunere. Procesul de us­care, în funcție de condițiile at­mosferice poate dura în jur de 10 zile sau chiar mai mult. Sepa­ra­rea semințelor de coji se face după uscare, cu aju­torul unor site cu ochiuri po­trivite. Se păstrează în cutii de carton sau de hârtie, la în­tuneric, în locuri uscate. Înain­te de folosire, semințele se pră­jesc în cuptorul araga­zului, la foc mic (la cuptoa­rele electrice se setează tem­peratura la 160 de grade, timp de 30 de minute).

Tratamente interne

Semințele de struguri, ca de altfel și tescovina, au o largă întrebuințare în terapeutica medicală:
- Împiedică fenomenul de îmbătrânire fiziologică a organismului.
- Previne apariția bolilor aparatului cardio­vas­cular și a bolilor cerebrale.
- Reglează nivelul coles­te­rolului.
- Adjuvant la terapia alo­pată în bolile hepatice.
- Grăbește metabolizarea glucozei la bolnavii de diabet.
Pentru toate situațiile de mai sus, se administrează zil­nic câte un vârf de linguriță de se­mințe, amestecate cu miere sau lapte fermentat (iaurt, sana, chefir sau lapte bătut).
Nota farmacistului: Se poate folosi și tesco­vina propriu-zisă, dar semințele au un conținut mult mai mare în res­veratrol și acizi grași nesaturați. De aceea, dacă optați pentru tes­covină, luați câte o linguriță pe zi.
Farmacia Faltis comer­ciali­zea­ză capsule cu semințe din stru­guri roșii și pulbere de tescovină.

Utilizare cosmetică

Semințele de struguri albi se pot folosi în com­binație cu rădă­cina de tătăneasă, pentru peelin­gul fe­ței. Îndepărtarea celulelor moarte și a excesului de sebum aju­tă pielea să respire, să se rege­nereze mult mai ușor, să absoarbă mai bine substanțele nu­tritive din cremele aplicate. Se recomandă și pen­tru pielea ridată, vergeturi, celulită și leziuni cicatriceale lăsate de acnee.
Dimineața, după peeling, se poate aplica o cremă hidratantă și nutritivă specifică tenului dumneavoastră preparată în farmacia noastră.
De asemenea, Farmacia Faltis prepară creme cosmetice cu extract moale din semințe de stru­guri roșii.


Semințele de in

Tratamente interne

* Reglarea tranzitului intestinal
Datorită mucilagiilor pe care le conțin, semințele de in au acțiune laxativă.
- Macerat: se bea câte o cană, înainte de fie­care masă.

* Detoxifiant intestinal
- Macerat: se bea câte o cană, înainte de fie­care masă.

* Tuse uscată
Mucilagiile din semin­țele de in sunt excelente emoliente pentru mucoa­sele aparatu­lui respirator.
- Macerat: se bea câte o cană, du­pă fiecare masă.

Tratamente externe

* Afecțiuni dermatologice
- Făina de in înmuiată cu apa caldă este utilizată drept emolient pentru hidra­tarea tegumen­telor și înmuierea crustelor care se formează în mai multe boli ale pielii.
- Uleiul din semințe de in, prin conținutul în vita­mine liposolubile, hidratează pielea uscată.

* Afecțiuni reumatice, dureri articulare sau musculare
- Cataplasma obținută din făină de in cu apă caldă este folosită în diferite dureri articulare, mus­culare sau reumatice, deoarece păstrează mult timp temperatura apei cu care a fost preparată.


Semințele de mărar

Tratamente interne

* Colită de fermentație
Preparatele farma­ceutice din semințe de mărar sunt carminative, aju­tând la eva­cuarea gazelor din intestine, rezultate în urma colitei de fermentație.
- Decoct: se beau câte 2 căni, de două ori pe zi.
- Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
- Vin: se administrează câte o lingură, de două ori pe zi, înainte de masă.

* Afecțiunile bilei
Semințele de mărar măresc secreția biliară și fluxul biliar.
- Decoct: se beau câte 2 căni, de două ori pe zi.
- Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
- Vin: se administrează câte o lingură, de două ori pe zi, înainte de masă.

* Stimulează secreția de lapte
- Decoct: se beau câte 2 căni, de două ori pe zi.

* Insomnie

Preparatele din mărar pot combate insomnia care apare ocazional, fiind provocată de factori externi.
- Decoct: se beau câte 2 căni, de două ori pe zi.
- Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
- Vin: se administrează câte o lingură, seara, la culcare.

* Sughiț
- Decoct: se beau câte 2 căni, de două ori pe zi.
- Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
- Vin: se administrează câte o lingură, la declan­șarea sughițului, dar nu mai mult de 2 linguri pe zi.


Semințele de dovleac

Semințele de dovleac conțin a­cizi grași nesaturați (cei mai im­portanți nu­trienți pentru organism), fitosteroli și cucurbi­tină, respon­sa­bilă de acțiunea antihelmintică. Da­torită lipsei de toxicitate, semințele de do­vleac sunt indicate pentru eli­minarea paraziților intestinali la co­pii. Prezența fitosterolilor în se­min­țele de dovleac le recomandă pentru trata­mentul complementar al adeno­mului de prostată.

Tratamente interne

* Pentru mărirea diurezei
- Decoct: se beau câte 2 căni pe zi, după masă.

* Drenarea bilei este accentuată de folo­sirea uleiului din semințe de dovleac, care se adaugă în mâncăruri și salate.

* Adenom de prostată
- Decoct: se beau câte 2 căni pe zi, după masă.

* Boli parazitare interne - viermi in­testinali (tenie, limbrici)
Rețetă: 200 grame de semințe decor­ticate zdro­bite sau măcinate se amestecă cu lapte și miere, până se obține un terci. Se administrează dimineața, pe stomacul gol, în două porții, la interval de 30-60 minute. După două-trei ore, pentru a ac­celera purgația, se administrează o lingură de ulei de ricin, în care s-au pus câteva picături de zeamă de lămâie, pentru a-i atenua gus­tul neplăcut.
Pentru uz pediatric (copii peste 5 ani) se folo­sește aceeași rețetă, care se prepară din 20 g se­mințe.

* Boli ale aparatului cardio-vascular cauzate de depunerea de co­lesterol rău (LDL) pe pereții vaselor
- Decoct: se beau câte 2 căni pe zi.

* Fragilitate capilară
- Decoct: se bea câte o cană, în fiecare seară, cel puțin 10 zile pe lună.

* Întărirea imunității
Rețetă: Se iau 2 lingurițe cu semințe nedecor­ticate de dovleac și se fierb 5 minute, în 250 ml apă. Peste această fiertură se adaugă o lingură de măceșe uscate. Se lasă la infuzat 15 minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, de pre­ferință cu miere. Se beau câte 2 căni pe zi. Pe timp de iarnă, când incidența bolilor virotice este în creștere, acest ceai se poate îmbogăți adău­gând, o dată cu măceșele, și o lingură de flori de tei.

Tratamente externe

* Boli ale cavității bucale - afte, gingi­vite, sângerări gingivale
Se clătește gura, înainte de fo­losirea unor ba­dijonaje, cu decoct din semințe de dovleac.

* Afecțiuni dermatologice
Se folosește uleiul terapeutic din se­mințe de bostan obținut în casă, pu­ternic emolient, atât în bolile der­ma­­tologice, cât și pentru pielea să­nă­­toa­să, expusă la acțiunea agenților externi.
Mod de preparare: 2 linguri de semințe de do­vleac și 100 ml ulei de floarea-soarelui se ames­tecă și se fierb câteva minute, pe bain ma­rin, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează.


Semințele de pătrunjel

Tratamente interne

* Diuretic
- Decoct: se beau câte 2 căni, de două ori pe zi.
- Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, ames­­tecate în puțină apă sau ceai di­vers.
- Vin: se adminis­trea­­ză câte o lingură, de două ori pe zi, îna­inte de masă.

* Hiperten­siu­ne
Pre­paratele din se­min­țe de pătrunjel combat ten­siu­nea arterială neu­roge­nă.
- Decoct: se beau câte 2 căni, de două ori pe zi.
- Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de trei ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
- Vin: se administrează câte o lin­gură, de două ori pe zi, înainte de masă.

* Dismenoree și amenoree
- Decoct: se beau câte 2 căni, de două ori pe zi.
- Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, ames­tecate în puțină apă sau ceai divers.
- Vin: se adminis­trează câte o lingură, de două ori pe zi, îna­inte de masă.

* Prostatită
- Decoct: se beau câte 2 căni, de două ori pe zi.
- Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, ames­tecate în puțină apă sau ceai divers.
- Vin: se administrează câte o lin­gură, de două ori pe zi, înainte de ma­să.


Semințele de muștar

Tratamente externe

* Revulsiv, în bolile inflamatorii
Se folosește făina de muș­tar sub formă de cataplasme.
Rețetă: Făina de muștar se amestecă cu apă calduță până se formează o pastă care se în­tinde pe locul dureros. Se oblo­jește cu un material textil și se ține aco­perită zona maximum 15 mi­nute.
Atenție! Prelungirea timpului de aplicare poate duce la reacții de tip alergic cum ar fi înroșirea pielii sau chiar ulcerații în cazuri foarte rare. Pentru a atenua efectul alergic pro­vocat de făina de muștar aceasta se asociază cu făină de in.

Pentru informații despre procesarea plan­telor me­dicinale sau despre alte preparate pro­duse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com. Pre­para­tele farma­ceutice proprii pot fi vi­zualizate pe site-ul far­maciei, http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună prac­tică far­­maceutică pentru prepararea medica­mentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.


­­