Merișoarele de munte - fructe mici, cu virtuți imense pentru sănătate

Redactia
În căutarea fructelor care nu mucegăiesc și nu putrezesc

Merișoarele de munte (Vaccinium vitis-idaea), numite și afine roșii, sunt bace mici (3-5 mm), de culoare roșie-lucioasă, cu multe semințe în interior. Gustul merișoarelor de munte coapte este dulce-acrișor-astringent. Arbus­tul purtător se nu­meș­te merișor de munte, are o înălțime de 10-30 cm și creș­te în zonele înalte ale Carpaților, ajungând până în zona alpină superioară. Se în­tâlnește peste tot: în luminișuri, pajiști și în pădurile de conifere.
Mă fascinează extraordinara rezistență la îngheț și longe­vita­tea merișorului de munte. Ier­nile mon­tane friguroase, cu ge­ruri nă­praz­­nice, de crapă pie­trele, con­feră parcă o rezistență spo­rită acestui arbust aparent neînsemnat și plăpând, care își menține frun­zele verzi tot tim­pul anului și își permite să tră­iască până la 300 de ani. De ase­menea, sunt uimi­tă să con­stat că merișoarele de mun­te nu muce­găiesc și nu pu­tre­zesc în apă. Ce-ar fi dacă și omul ar dobândi o astfel de pla­toșă a rezistenței, pereni­tă­ții și longe­vității? Se­cretul se află, pro­ba­bil, în compoziția ingeni­oa­să, pe care Ma­rele Crea­tor a pus-o în meri­șoarele de munte.
Iată câteva dintre substanțele fitochimice iden­tifi­cate în aceste fructe minunate: antocianine, proan­­tocianine și flavonoli (care au un efect anti­bac­­te­rian pronunțat), resveratrol (un polifenol cu o capacitate antioxidantă remarcabilă) acidul ursolic (care, ală­turi de proantocianine, inhibă proliferarea celuleror canceroase), quercitină (un antiinflama­tor și un regulator hormonal redutabil), alți acizi orga­nici (benzoic, hipuric, siringic, pomolic, cu­maric, sina­pic, cafeic, ferulic, elagic), vitamine: C, B1, B2, B3, provitamina A, minerale: potasiu, cal­ciu, mag­neziu, sulf, siliciu și mangan. Nu vreau să credeți că vreuna din aceste substanțe naturale ac­ționează singular. Acțiunea lor binefăcătoare are un caracter sinergic, pozitiv doar în complexitatea compozi­țională a fructul integral.
La noi, în Munții Apuseni, merișoarele de mun­t­e încep să se coacă pe la jumătatea lunii au­gust și pot fi găsite în locuri neumblate până la căderea zăpezii. Din păcate, în ultimii ani, locurile unde se fac merișoarele de munte sunt cotropite brutal de culegători neinițiați, veniți din altă parte, mânați de o grabă frenetică de a face bani cu orice preț. Fruc­tele sunt culese necoapte și apoi expuse la soare, în vederea coacerii forțate, pe niște pre­late insalu­bre. Arbuștii de merișor de munte sunt realmente dis­truși de greblele metalice, folosite de culegă­tori, care lasă în urmă un dezastru greu de ima­ginat. Atenție mare, așadar, de la cine și ce fel de me­rișoare cumpărați! Cel mai bine ar fi să le cule­geți singuri și să vă înfruptați din plin din această neprețuită porție de sănătate.

Nu confundați merișoarele de munte cu merișoarele americane

Cineva mi-a spus că se tratează cu merișoare us­cate, care se găsesc din abun­dență în piețe și în super­­marketuri, la un preț convenabil. Am purtat o discuție în contradictoriu și i-am explicat că aces­te fructe care poartă numele de merișoare nu sunt nici­decum merișoare de munte. Deseori, merișoarele de munte (Vaccinium vitis-idaea) sunt confundate cu merișoarele americane (Vaccinium macro­car­pon), care provin din culturi imense, practicate în special în SUA, Canada, Argentina și Chi­le. Me­rișorul american este un arbust care poate să ajungă până la 4 m, iar fructele lui sunt bace cu un diametru de 8-12 mm.
Fitoterapeutul german Mein­rad Sonderegger a fă­cut o compa­ra­ție între cele două ti­puri de me­rișoare și a ajuns la concluzia că, deși asemănătoare din punct de vedere compo­zi­țional, meri­șoa­re­le de munte pre­zintă avantajul unei canti­tăți mult superioare de substanțe acti­ve binefăcă­toare. În plus, me­­rișoarele de munte cresc și se dezvoltă în condiții eco­­lo­gice, specifice florei săl­­­ba­tice, pe când merișoa­rele americane sunt culti­vate în con­diții intensive, cu folosirea îngrășă­mintelor chimice și a pesticide­lor. Merișoarele americane sunt totuși apreciate de con­sumatorul român pentru gustul lor agreabil, care prevalează în fața altor caracteristici calitative. Din păcate, pe parcursul procesului teh­no­­logic de prepa­rare, meri­șoa­rele americane sunt imersate într-un sirop de za­hăr, iar apoi uscate la temperaturi mai mari de 40o C, pierzân­du-și astfel cea mai mare par­te din vitamine și enzime.

Merișoarele de munte vindecă și întineresc organismul

  Proprietățile medicinale ale me­ri­șoa­relor de munte sunt cunoscute din timpuri străvechi. Știu sigur că moții le foloseau din negura tim­pu­lui ca leac pentru dureri de gât, tul­burări digestive, infecții urinare, dureri de oase și pentru refacerea organismului în urma unor boli gra­ve. Erau apreciate, de asemenea, pentru a reda curajul bolnavilor aflați în suferință. Se spunea că da­că mănânci un pumn de merișoare de munte schimbi tristețea în bucu­rie și mânia în bunăvoință. În epoca modernă, atât merișoarele de mun­te, cât și merișoarele americane au beneficiat de numeroase studii științifice, prin care au fost confirmate și mul­tiplicate proprietățile medicinale ale acestor fructe deosebite.
La noi în țară, Facultatea de Farmacie și Uni­versitatea de Științe Agricole și Medicină Veteri­nară, ambele din Cluj-Napoca, au manifestat un interes remarcabil față de studiul merișoarelor de munte. Cercetările realizate se bucură de recunoaș­tere și apreciere internațională.
Vom vedea, în cele ce urmează, liniile principale de acțiune curativă a merișoarelor de munte în lupta cu boala, în refacerea sănătății și în inversarea pro­cesului de îmbătrânire accelerată, mai ales în cazul femeilor.

Acțiunea antiinfecțioasă și antibiotică naturală

Merișoarele de munte sunt cunoscute ca reme­diu natural eficient pentru tratarea infecțiilor urinare recidivante. Puțini știu însă că merișoarele de munte au o acțiune antibacteriană și antibiotică la nivelul întregului organism. Un studiu finlandez, publicat în anul 2006, arată că merișoarele de munte inhibă puternic creșterea și dezvoltarea unor bacterii și ciu­perci patogene din organismul uman: Helicobacter pylori, Bacillus cereus, Campylo­bacter jejuni, Sta­phylococcus aureus, Salmonella enterica, Esche­richia coli și Candida albicans. Se știe că aceste bacterii produc un clei cu care se prind de țesuturile umane mai sensibile, în vederea asimilării nutri­men­telor de care au nevoie pentru a se dezvolta, provocând infecții și generând boli supărătoare. Merișoarele de munte acționează la nivelul acestor receptori cleioși, împiedicând bac­teriile patogene să se lipească de țesuturi. Astfel, grație prociani­dinelor din compoziția merișoarelor de munte, efec­tul de prindere a bacteriilor patogene pe țesuturi este "ca nuca-n perete''.
* Acțiunea antibacteriană și antibiotică a meri­șoarelor de munte începe cu cavitatea bucală, unde împiedică instalarea bacteriei Streptococcus mu­tans, care degradează dinții. Aceasta este o bacterie care consumă zaharuri pe care le convertește într-un acid care atacă smalțul dinților. De ase­menea, merișoarele de munte împiedică formarea tartrului și apariția bolii parodontale, boală care, la rândul ei, reprezintă un factor de risc pentru bolile cardio­vasculare.
* Infecțiile bacteriene ale faringelui și căilor respira­to­rii sunt blocate de acțiunea an­tibiotică naturală a merișoa­relor de munte.
* La nivelul stomacului, merișoarele de munte anihi­lează cu succes temuta bac­terie Helicobacter pylori, care provoacă ulcerul gastric.
* Bolile intestinale, bac­teriene și inflmatorii pot fi stopate eficient prin consumul de merișoare de munte.
* Cea mai cunoscută cali­tate a merișoa­relor de munte este combaterea eficientă a infecțiilor uri­­nare atât la a­dulți, cât și la copii. De obicei, in­fec­țiile urinare apar atunci când anumite bacterii din uri­nă (în special bacteria Es­che­richia coli) depă­șesc nivelul normal, pro­vocând probleme care pot duce până la cistite sau afecțiuni ale pros­ta­tei. După doar două ore de la in­gestia meri­șoa­relor de mun­te, bac­teriile care cau­zează infecția sunt desta­bilizate, iar acțiunea de dis­trugere a lor conti­nuă cca 10 ore, după care se im­pune ingestia unei noi doze de meri­șoare. Trata­men­tul con­tinuă până la dispariția totală a simp­tomelor. În pa­ralel, trebuie căutate cauzele care conduc la infecția urinară.

Acțiunea antiinflamatoare

Medicina tradițională suedeză folosește me­ri­șoa­rele de munte pentru tratarea inflamației, a du­re­rilor reumatismale, a artritei, a pietrelor la ri­nichi și a febrei. Cercetătorii Tunon H., Olavs­dotter C. și Bohlin L. demonstrează, într-un studiu publi­cat în anul 1995, că merișoarele de munte au certe calități antiinflamatoare. Micuțele fructe de merișor de munte sunt un medicament antiinfla­mator per­fect, grație conținutului mare de flavo­noide.

Acțiunea antioxidantă și anticancerigenă

Merișoarele de munte sunt plasate de specia­liști în topul fructelor cu conținutul cel mai mare de antioxidanți. Aceștia ne pot proteja organis­mul de radicali liberi, care, se știe, dau naștere la boli cronice, dar și la boli grave, precum cancerul și leucemia.
Legat de acest aspect, epidemiologii au recu­noscut că ratele de cancer de sân sunt mai mici în țările în care sunt consumate în mod regulat meri­șoare de munte. De asemenea, cercetătorii ameri­cani au constatat că substanțele active din meri­șoarele de munte pot induce apoptoza (moartea) celulelor canceroase aferente leucemiei.

Acțiunea antidiabetică

Pornind de la utilizarea tradițională a meri­șoarelor de munte pentru tratarea diabetului tip 2, cercetătorii de la Uni­versitatea din Montreal au efectuat un studiu, publicat în anul 2014, cu privire la efectele fructelor de merișor de munte asupra bolii. S-a constatat că merișoarele de munte au îmbunătățit absorbția glu­cozei în celulele muscu­lare, au scăzut sem­nificativ glicemia și au amelio­rat stea­toza hepatică prin scăderea nivelului tri­gliceridelor hepatice. Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au demonstrat că merișoarele de munte, adăugate în dieta zilnică, diminuează glicemia, sta­bilizează insulina și con­tribuie la slăbit.

 Acțiunea de întinerire a organismului feminin

Merișoarele de munte sunt recomandate pentru curățarea deșeurilor depuse pe țesuturile aparatului uro-genital și sunt recunoscute pentru menținerea tinereții feminine. Studiile medicale din ultimii ani confirmă faptul că merișoarele de munte sunt efi­ciente în tratarea fibroamelor și chisturilor ovariene. În cazul tulburărilor de menopauză și postme­nopau­ză, intervine quercitina din merișoare, care este un fitohormon cu însușirea de a acționa la fel ca estro­genul din organismul feminin, dar fără efecte secun­dare. Sunt astfel înlăturate simptomele speci­fice menopauzei (bufeuri, tulburări nervoase, trans­pira­ții nocturne), precum și demineralizarea siste­mului osos (osteoporoza).
Flavonoidele din merișoarele de munte participă intens la întârzierea procesului de îmbătrânire celu­lară și la reînnoirea sănătoasă a țesuturilor, prin efec­tul lor puternic antioxidant. Funcția detoxifiantă și regeneratoare a merișoarelor de munte are efecte pozitive asupra tenului, care devine mai curat și mai sănătos.
Merișoare de munte sub formă de pulbere mineralizată
Convinși de efectele binefăcătoare ale merișoa­relor de munte, ne întrebăm, pe bună dreptate, de unde și cum putem să le luăm. Cel mai bine ar fi să le căutăm în natură, la munte, și să le mân­căm crude. Din păcate, am avea la dis­po­ziție doar câteva săptămâni pe an. Pe de altă parte, ne-am îndepărtat atât de mult de natură, încât ne ima­gi­năm că alimen­tele noastre cresc în su­per­mar­ket. Ce-i drept, oferta acestor spa­ții comerciale este bogată, inclusiv în me­rișoare. Gă­sim așa-zisul suc natu­ral de merișoare, care este diluat cu fruc­toză, pentru a transforma gustul acrișor, natu­ral al me­rișoarelor, într-un lichid dulce, cu urme de merișoare. Des­pre aditivi, să nu mai vorbim! Găsim și merișoarele ameri­cane, despre care am scris deja...
Gândindu-ne la toate astea, noi am conceput pul­berea mineralizată de merișoare, culese din flora sălbatică a Munților Apuseni, un produs ino­vativ, natural 100%, fără adaosuri de substanțe chimice de sinteză.
Se ia cu lingurița, de trei ori pe zi, înaintea me­selor principale. În fiecare linguriță de pulbere se ascunde savoarea și puterea dătătoare de sănătate și tinerețe a merișoarelor din munții noștri.

GEORGIANA CĂUCEAN
consilier nutriție Alimente geriatrice - SRL, Poiana Horea, tel.: 0729/66.81.08, e-mail: info@alimente-geriatrice.ro, www.alimente-geriatrice.ro