Roșii românești perfecte

Ion Longin Popescu
Agenția Mediafax lansează o informație plină de... miez: cercetătorii din Timișoara sunt la un pas de a rea­liza primele roșii românești perfecte!

Cunoaștem piața și super­marketurile din orașe. Oriunde mergi, dai de roșii importate din Tur­cia, Italia sau Spania. Unele sunt chiar roșii, al­tele galbene, altele ne­gre sau vinete, și aproape toate sunt lipsite de gust și de aromă. S-au pierdut "păt­lă­ge­lele" noas­tre din grădina casei, crăpate de prea mult soa­re, comoară de "miroase" și gust, din care muș­cai ca din măr. Prin 1980, eram reporter într-un auto­car de ca­na­dieni care trecea prin Mărășești. Pe mar­ginea dru­mului, câțiva țărani vindeau roșii. "Opreș­te!", au strigat cei din față șo­ferului. Au coborât și s-au aplecat peste lăzile încărcate. Mi­roseau și se mi­­nu­nau. Au cumpărat câte un kilogram, să aibă ce mi­rosi până la Suceava, unde se duceau. Ca­nada lor nu avea așa ceva. De unde să știm, săracii de noi, că și România noastră va ajunge în aceeași situație peste 20-30 de ani? Iată de ce știrea agenției Mediafax mi se pare un eveniment. Ce pregătesc profesorii timi­șo­reni? Roșia românească perfectă, gustoasă, mare și pro­ductivă! Conduși de profesorul Radu Șumă­lan, de la Universitatea de Științe Agricole, cerce­tătorii au adunat de la țărani peste 300 de soiuri. Le-au încrucișat încă din anul 2012. Au făcut hi­bridări, au creat o bază de gene și au reușit! Profe­sorul Șumălan explică: "Una dintre caracteristicile pe care le urmărim la acești hibrizi este gustul lor. Iar gustul acestor roșii este extraordinar". Au fost cre­ate mai multe soiuri, dar cinci dintre ele au fost trimise spre omologare. În acest caz, le putem găsi pe piața din Timișoara, chiar în această toamnă! Prof. Radu Șumălan vorbește despre țăranii care au oferit soiurile din propria grădină: "Țăranii români sunt unii dintre cei mai buni amelioratori, pentru că în­totdeauna au luat sămânță de pe o roșie pro­ductivă, gustoasă și sănătoasă, și fac acest lucru an de an". Este limpede că, în cursul cercetării, nu au fost folosite îngrășăminte chimice, ci gunoi de grajd. Ambiția timișorenilor este mare: "Roșia perfectă trebuie să fie foarte gustoasă, să aibă toleranță la boli și la dăunători, astfel încât să nu fie stropită, și trebuie să fie productivă, să dea o producție care să poată să susțină ferma și fermierii". Iată o veste ex­traor­dinară! Promit că plec la Timișoara, în ziua primei re­col­te! Ar fi un semn de respect, atât pentru țăranii bănățeni, cât și pentru profesorii de la facultatea agricolă. Și-ar fi și-o bucurie nebună să mușc dintr-o "porodică" adevărată.