Levănțica

Redactia
- Acum e vremea ei! -

Levănțica e una dintre plantele de­dicate în mod expres fru­mu­seții. Se fac din ea parfumuri și cre­­me, să­punuri și uleiuri esențiale, dar nici unul dintre produsele fabri­cate în laboratoare nu are același efect cu al plantei folosite în mod na­tural. Pentru rețe­tele cos­me­tice de mai jos, folosiți nu­mai florile:

* Infuzie: 5 g (1/2 linguriță cu flori) la 100 ml apă. Se șterge fața sea­ra du­pă demachiere.
* Loțiune: 20 g flori de levăn­țică se pun în 50 ml alcool, se lasă la tem­pe­ra­tura camerei 10 zile, apoi se stre­coară prin tifon și se dublează canti­ta­tea cu apă fiartă și răcită. Se folo­sește la fel ca infuzia (are rol to­ni­fiant, rela­xant, hidratant, calmant).
* Comprese calde: în cazul te­­nurilor cuperozice, se aplică com­pre­­se calde cu infuzie, cu ajutorul unor tam­poane de vată cât palma; se țin pe față 20-25 de minute.
* Măști cosmetice: 1. O lingu­riță tărâ­țe de grâu se freacă cu câteva pică­turi de ulei de măsline, apoi se adaugă o linguriță miere polifloră și câteva pi­cături de loțiune de levăn­țică. Se aplică o dată pe săptămână, sea­ra. Se îndepăr­tează cu apă la tem­pe­ratura camerei. 2. Se folosește a­ceeași for­mulă ca la re­țeta anterioară, doar că tărâ­țele se înlo­cu­iesc cu ami­don - are efi­­ciență tot în cazul tenurilor cupe­rozice.