Start pentru întărirea imunității!

Rodica Demian
Să ne pregătim pentru toamnă, înainte de a cădea în capcanele ei

- Sfaturi simple, cu efect sporit -

1. Deliciul imunității: VITAMINA C

Când se-apropie sezonul rece, o vitamină, în mod special, este pe buzele tuturor: vita­mina C. Cum tușește sau strănută cineva, ab­solut toată lumea îi recomandă această vitamină. Mai ales în sezonul umed, administrarea unei can­tități mai mari de vitamina C este absolut nece­sară. Și trebuie reacționat încă de la primul strănut: beți, de pildă, 1 l de apă fierbinte, cu zeama unei jumătăți de lămâi. Celulele noastre imunitare au nevoie de un impuls, pentru a putea deveni active împo­triva virusurilor și bacteriilor. Este important să luați vitamina C chiar de dimineață, în afara faptului că vă protejează de in­fecții, că vă întărește împotriva stre­sului, oprește sânge­rările gin­giilor și "pune în mișcare" hormonii fericirii.
Pentru a ajunge cât mai repede în organism, vi­tamina C are nevoie de o sursă lichidă. Beți 1/2 l de ceai de măceșe sau sirop de cătină, amestecat cu apă. Beți încet, lăsați să acționeze fiecare în­ghițitură. În lunile răcoroase, mâncați zilnic două portocale sau alte citrice, manda­rine, lămâi și grapefruit-uri. Cei ce nu suportă porto­calele, din cauză că le provoacă arsuri la stomac, pot opta pentru o alternativă, căci vita­mina C se găsește și în pătrunjelul verde, în kiwi, în varza albă sau ro­șie. Și pentru că vitamina C este consu­mată și des­compusă rapid în organism, trebuie "administrată" de mai multe ori pe zi. Nu vă fie teamă: prea multă vitamina C nu strică! Se descom­pune, dezinfec­tând și vezica și căile urinare. Doar cei cu tendință spre calculi renali sau arsuri la sto­mac trebuie să fie precauți!

Atotputernicele murături
Mestecați zilnic 3 furculițe cu vârf de varză mu­rată. La fel ca iaurtul, varza acră are un efect pozitiv. Sti­mulează formarea bacteriilor intestinale bune, întărind, ast­fel, imunitatea. Conțin, de ase­menea, o can­titate mare de vi­tamina C și ne for­tifică, în sezonul rece, mai ales când nu prea există legume proas­pete. Cea mai sănătoasă este varza murată crudă, iar cei ce o preferă gătită, n-ar trebui s-o fiarbă mai mult de 25 de minute.
Rețetă
O mâncare specială, consumată din când în când, pentru întărirea rezistenței la boli, se prepară din: 1 castravete murat (în sa­ramură), 3 furculițe de varză acră și 1/4 l de suc de sfeclă roșie. Acest amestec de legume fermentate (cu acid lactic) repre­zintă un "super-combustibil" pen­tru celulele imunitare, de­oarece organismul nostru asimi­lează mai multă vitamina C, gra­ție sfeclei roșii.

Minerale de folos
Și Zincul ridică imunitatea. Datorită lui, putem scăpa de răcelile sâcâietoare. Zinc conțin fulgii de ovăz, curmalele, brânzeturile, mazărea, lintea, dar și carnea de pui, de rață și de miel. Iar deliciosul calcan oferă organismului nu doar zinc, ci și se­leniu, pentru a rezista mai bine la boli. La fel și carnea slabă de vită sau fasolea albă. Bune fur­nizoare de seleniu sunt, de asemenea, portocalele, boabele de soia, laptele integral și peștele, mai ales păstrăvul, tonul și bibanul.
Evitați alimente precum carnea în saramură și afumăturile, dar și alcoolul și tutunul, care slăbesc imunitatea.

2. Imunitatea, la baia cu aburi

Sauna întărește imunitatea și contribuie la com­baterea răcelilor în sezonul rece, inten­sificând, pare-se, de 7 ori, irigația sangvină. Prin transpirație, se elimină toxinele și se calmează sis­temul nervos. Fiecare ședință la saună este un exce­lent antrenament pentru vasele de sânge. Mer­geți o dată pe săptămână la saună și transpirați serios, dar nu uitați să beți, după aceea, 1-2 l de apă minerală sau de ceai de plante.
Sunt unii care încearcă să uite de frigul de-afa­ră și se "încarcă" mai întâi cu "soare" la solariu și pe urmă, cu căldură, la saună. Dar n-o faceți mai des decât de două ori pe săptă­mână, câte 20 de minute, și nea­părat în ordinea aceas­ta: solariu și apoi saună, pentru că invers, riscați să vă ardeți, fiindcă pielea, puternic irigată cu sânge, este foarte sensibilă la lumină.

Sfântul somn
O atitudine pozitivă față de viață, râsul și somnul odihnitor sporesc puterile imunitare exis­ten­te în orga­nism. Dacă vreți să vă protejați de răceli, trebuie să acordați o atenție deosebită som­nului: să fie liniștit, suficient, profund și să dureze cel pu­țin 7-8 ore pe noapte. În timp ce dor­mim, sistemul nostru imunitar are condiții optime de activare. De aceea, poate combate în liniște toți virușii și toate bacteriile cu care ne confruntăm pe parcursul zilei.

Pe urmele părintelui Kneipp
Apa fierbinte reprezintă, și ea, un remediu îm­potriva răcelii: faceți seara, o baie fierbinte la picioare (15 minute) sau dimineața, un duș fier­binte (10 minute), având grijă ca apa să cadă mai ales pe coloana vertebrală. Cei ce au timp pot savura și o baie fierbinte, în ca­dă, înainte de culcare, cu adaos de ulei de eucalipt.
* Și călcatul apei, practicat în fiecare dimineață, este o mă­sură eficientă pentru evitarea ră­celii. Asigură o irigare mai bună cu sânge și întărește sistemul imu­nitar. După ce "călcați" apa, șter­geți-vă bine picioarele și în­căl­țați șosete groase. Iarna, în loc de apă, puteți călca și zăpada: mer­­geți 1 minut în picioarele goa­le prin zăpada proaspătă și cu­rată.
* Și jeturile reci de apă sti­mulează irigarea sangvină și me­tabolismul. Cel mai potrivit este jetul cu apă rece, dimineața, când corpul este cald. Se începe cu apă caldă și se trece, treptat, la apa rece. Începeți mereu de la extremitățile cor­pului, spre mijloc: mai întâi labe­le, apoi pe picioa­re în sus, până la șolduri. Mai în­tâi palmele și apoi pe brațe în sus, până la umeri. Pe urmă tot corpul, terminând cu ceafa și cu fața. Practicarea regulată a metodelor Kneipp vă pro­tejează efectiv de ră­celi.
* Dacă persoanele din preajma dvs. sunt ră­cite, spălați-vă pe mâini, de mai multe ori pe zi, la fel și pe dinți. Faceți apoi gargară cu ceai de salvie sau cu apă, în care adăugați câteva picături de ulei de arbore de ceai. Pulverizați din când în când apă sărată în cavitatea bucală și în nări. Și dacă totuși v-ați îmbolnăvit și simțiți primele sem­ne ale unei răceli, faceți o baie fierbinte la picioare și beți 2 cești de ceai de flori de măceș.

3. Cum blocăm frigul

Dacă faceți plimbări în natură, în zilele frigu­roase, trebuie să vă îmbrăcați gros, și anume, "stil cea­pă", în mai multe "straturi". Direct pe piele, len­jerie de corp permeabilă la transpirație, deasupra bumbac sau lână, care să absoarbă umezeala, iar peste ele, o jachetă care să vă apere de vânt și ume­zeală. "Împachetați" astfel, nu riscați să răciți, chiar dacă stați afară.
Știați că picioarele reci, mâinile reci și ca­pul rece pot fi cauza du­rerilor de gât? Organis­mul vrea să compenseze pierderea de căldură și "trimite" sân­gele în zonele reci. Sângele respectiv devine de­fi­citar pentru ali­men­tarea mucoaselor bu­cale. Ceea ce este exact pe placul virusurilor și bac­teriilor. Urmarea: gâtul înce­pe să doară.

Căldură din interior: hreanul
Dacă vi se face, vreodată, frig, și vă temeți că ați contractat o răceală, trebuie să acționați rapid. Ali­mentele corespunzătoare vă pot ajuta să le veniți de hac virusurilor gripale. Când e frig afară, avem nevoie de o cantitate mai mare de vitamina E, pen­tru a ne menține sănătoși. Consumați, în afară de orez ,- și alte alimente care o conțin, de pildă, nuci, pâine integrală și produse lactate. Și neapărat hrean, care combate virusurile gripale și omoară bacteriile din căile respiratorii. Mâncați o perioadă de timp câte 50 g de hrean pe zi, care conține fier, seleniu, cupru, magneziu și potasiu în cantități mari. Dar are și enorm de multă vitamină C și acid folic. Puterile vindecătoare ale hreanului se găsesc, de fapt, în sub­stanțele sale active principale, anume - rafanol, glu­corafain și glucosid, care acționează antibacte­rian și distrug ciupercile. Consumați hrean proaspăt ras în supe sau presărat pe pâine integrală unsă cu un strat subțire de unt. Hreanul trebuie, însă, foarte bine mestecat.

Alimente "fierbinți"
Printre alimentele care ne încălzesc și ne pro­te­jează de frig se numără mirodeniile, precum usturo­iul, chimenul, mărarul, ghimbirul, măghiranul și coriandrul, dar și legume ca hreanul, prazul și cea­pa. Un aliment cu randament deosebit în zilele fri­guroase, care ne alimentează din interior cu căl­dură și energie este orezul nedecorticat. Substanțele sale active revitalizează, toamna și iarna, mai ales plă­mânii și intestinul gros, care pierd multă energie pe frig.

Supa de pui
Supa de găină este considerată de secole un re­mediu excelent împotriva răcelilor. Carnea de pui conține cantități mari de zinc, ușor de asimilat. A­cest microelement întărește, după cum se știe, imu­nitatea. În plus, carnea de pui conține niazină, care ne ajută să ne refacem repede forțele. Mâncați cât mai des supă de găină în perioada rece și vă veți simți refăcuți, cât ați clipi.

Cum scăpați rapid de bacterii
* Diluați suc de coacăze roșii sau negre, cu puțină apă caldă, și faceți intens gargară. Acidul salicilic și taninul pe care le conțin omoară bac­teriile și virusurile din zona gâtului (faringelui).
* Dacă aveți musafiri răciți, ar fi bine să aprin­deți boabe de tămâie. Fumul eliberează aerul de virusurile gripale. Și portocalele "îm­pănate" cu cuișoare asigură un aer sănătos.
* Dacă vă simțiți atinși de virusurile gripale, vă puteți vindeca repede cu o cură de trans­pirație. Faceți seara o baie fierbinte la picioare, mâncați o farfurie de supă cu usturoi și ardei iute și băgați-vă imediat în pat (sau beți două cești cu ceai de tei).
* Pentru spălatul pe dinți, ar trebui să schim­­bați zilnic paharul sau să spălați bine paharul folosit, cu apă foarte fierbinte. În paharul obiș­nuit, ud, propriile dvs. virusuri pot supraviețui zi­le în șir.