Un gigant la București - ROD STEWART: "Sinceritatea te ajută enorm în viață"

Dana Ene
- Pe 23 septembrie, Rod Stewart, legenda rockului britanic, a revenit în România pentru un concert care a scos Capitala în stradă -

La 73 de ani, dinamic, încă, și cu o energie fantastică, expansiv și seducător, Rod Stewart i-a magnetizat pe cei peste 75 de mii de bucureșteni care s-au adunat în Piața Con­stituției din Capitală, cu mult înainte de începerea show-ului. Și chiar dacă au stat câteva ore aștep­tându-l lângă scena din fața Parla­mentului, n-au existat cârcoteli, mai ales că în deschidere a urcat pe scenă trupa Vunk, una dintre cele mai îndrăgite for­mații de pop-rock de la noi.
"Va fi o noapte dis­tractivă, interesantă și incitantă", spunea ar­tis­­tul britanic, într-un mesaj video postat pe pa­gina lui de sociali­za­re, cu cinci zile înainte de spectacol. Și chiar asta a oferit, un con­cert exploziv. "?l iu­besc de când eram ado­les­­centă", șoptea, încân­tată, o doamnă. Iar Sir Rod Stewart (din 2016, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii l-a ridicat la rangul de cavaler, pen­tru contribuțiile sale în domeniul muzical și pen­tru actele caritabile între­prinse) nu i-a dezamăgit nici pe fanii fideli și nici pe curioșii ce s-au adunat pentru că... au auzit că este o legendă a muzicii.
Rod a intrat pe scenă cântând și a reușit să construiască un spectacol de o oră și jumătate demn de orice mare scenă a lumii. A schimbat mai multe costume, a dansat și a cântat unele dintre cele mai faimoase cântece ale lui: "I don't wanna talk a­bout it", "For­ever Young", "Have I Told You Lately", "Do You think I'm Se­xy" sau "Rhythm Of My Heart", iar muzica a fost com­pletată de imagini im­pre­sionante din viața artistului: de exemplu, mo­men­tul în care Rod a fost ridicat la ran­gul de Cavaler al Coroanei Brita­ni­ce. "E grozav. Nu știam la ce să mă aștept. Nu cunoș­team prea multe din melo­diile lui, dar mi-a plă­cut la nebunie. Sper ca după 70 de ani să am și eu măcar un sfert din energia lui", se con­fesa la fi­nalul specta­co­lu­lui Maria, o ado­lescentă de 17 ani, care venise acolo însoțită de colegii ei de liceu. Ea a dansat tot timpul, și chiar dacă nu cunoștea toate versurile melo­di­ilor lui Rod Ste­wart, a cântat din răsputeri la refrene.
Un moment impresionant a avut loc spre finalul concertului, atunci când Rod a invitat pe scenă Corul de Copii Radio, ca să inter­pre­teze împreună o altă melo­die faimoasă de-a lui - "Sai­ling". En­glezul i-a introdus cu fast pe cei mici: "Ei sunt viitorul. ?ntr-o zi, cel puțin unul dintre ei va fi fai­mos. Vreau să aud un ropot mare de aplauze pentru ei".
Spectacolul a fost o mare reu­șită, chiar dacă s-a "împiedicat" la un moment dat și de o mică defec­țiune tehnică, atunci când atât su­netul, cât și imagi­nile de pe ecra­ne s-au întrerupt brusc, chiar în mijlo­cul unei me­lodii. Starul britanic, vizibil iritat, a plecat repede de pe scenă, însă din fericire, tobo­șarii ce l-au înso­țit în România, profesioniști adevă­rați, antrenați pentru orice situație, au improvizat suficient de bine încât să "ascundă" bâlba organi­zatorică. Nu doar ei au fost la înălțime, ci întreaga echipă a mu­zicianului, compusă din artiști britanici și americani.
Concertul de la București nu reprezintă un mo­ment special în cariera lui Rod Stewart. Britanicul este extrem de activ și mai are programate încă 17 concerte, în America, până la finalul anului, când va cânta alături de o altă legendă a muzicii, Cyndi Lauper. Iar pe 3 octombrie, va susține un concert la Londra, cu ocazia lansării celui mai nou disc al său, intitulat "Blood Red Roses", care va fi lansat pe piață chiar săptămâna aceasta, pe 28 septembrie. "Atunci când înregistrez un disc nou mă gândesc că-l scot doar pentru câțiva prieteni apropiați. De asta reușesc să le confer melodiilor mele un aspect personal. Sinceritatea te poate ajuta enorm în via­ță, iar lucrul acesta este valabil și atunci când com­pui un cântec. Cred că noul meu album este și el plin de sinceritate", se confesa artistul.

CARTE DE VIZITĂ

* Sir Roderick David Stewart s-a născut pe 10 ianuarie 1945, în Highgate, Londra. S-a lansat pe scena muzicală în 1961 și a cântat în decursul anilor cu mai multe trupe. A devenit cunoscut la finalul anilor 1960, alături de The Jeff Beck Group, iar la începutul anilor '70, a cântat împreună cu formația Faces, dar în paralel s-a lansat și într-o carieră solo.
* Primul album solo, "An Old Raincoat Won't Ever Let You Down", l-a lansat în 1969. În decursul timpului, discurile lui au fost vândute în peste 100 de milioane de exemplare, iar șase dintre ele au ajuns, consecutiv, pe primul loc în topul britanic.
* Rod Stewart a câștigat zeci de premii, printre care un Grammy și un Brit Award.
* În cei aproape 60 de ani de carieră a colaborat cu numeroși artiști (la fel de renumiți ca și el): Ronnie Wood, Tina Turner, Sting, Brian Adams, Mick Fleet­wood și Peter Green, și multe dintre melodiile lui au ajuns pe coloana sonoră a unor filme de referință.