Răspuns pentru LUCA V., F. AS nr. 1330 - "Sufăr de neuropatie periferică"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Diabetul nu este o condiție obligatorie pentru instalarea neuropatiei periferice, deși boala dia­betică reprezintă una dintre cele mai obișnuite cauze ale ei, alături de alcoolism, malnutriție și carență de vitamine. Leziunile traumatice, pre­siunile constante asupra unor nervi, bolile auto­imune (lupus, poliartrită reuma­toi­dă), bolile hepatice, renale sau ti­roidiene pot constitui tot atâtea cauze determi­nante pentru deterio­rarea nervilor periferici și, im­plicit, întreru­perea comu­ni­cării nervoase către aria deser­vită de acei nervi și creier. Mai mult, și unele microorganisme pot ataca direct nervii (rezul­tând o deteriorare nervoasă peri­ferică), la fel de bine cum unele substanțe toxice, metale grele, monoxidul de carbon, solvenții orga­nici și chiar anu­mite me­dicamente (antineo­pla­zice) pot sta la baza de­teriorării structurilor ner­voase perife­rice.
Semnele și simptomele neuropatiei periferice evoluează, de obicei, pe parcursul mai multor luni, dar, în situații speciale, cum ar fi intoxicația cu arsenic, debutul poate fi brutal. Sigur că, așa cum ați constatat și dvs., tabloul clinic al neuro­patiei periferice este complex, mergând de la sen­zații de parestezie (amorțire) la nivelul picioare­lor, tălpilor, mâinilor, sensibilitate și durere la atingere, până la slăbiciune musculară, senzații de arsură, paralizie și hiperestezie pe fața laterală a coapsei. Cu toate acestea, trebuie știut că, spre deosebire de nervii sistemului nervos central, cei ai sistemului nervos periferic se pot regenera, bine­înțeles, numai în urma unor îngrijiri corecte. Și când spun "îngrijiri corecte" mă refer la trata­mentul adecvat al neuropatiei periferice, care tre­buie să vizeze, obligatoriu, controlul mai bun al cauzelor subiacente (bolile determinante) enume­rate anterior. Astfel, de la caz la caz, trata­mentul poate include analgezice de tipul parace­tamolului (Tylenol, Eferalgan), aspirinei și ibu­pro­fenului (Motrin, Nurofen). Antidepresivele triciclice de tipul amitriptilinei, nortriptilinei, desipraminei și imipraminei pot ameliora durerile ușoare până la moderate, datorită efectului lor asupra proceselor chimice cerebrale care vă fac pe dvs. să simțiți durerea. Medicamentele folosite pentru controlul crizelor epileptice (anticonvul­sivante), de tipul gabapentinului, carbamazepinei și fenitoinei, se pot utiliza pentru tratarea durerilor acute, arză­toare. Totodată, Mexiletina, un medicament folo­sit în tratamentul aritmiilor cardiace, poate fi une­ori de folos pentru atenuarea crizelor acute. Din păcate, toate aceste medica­mente destinate trata­mentului neuropatiilor periferice au și efecte se­cundare dintre cele mai neplăcute, care includ dureri și sângerări gastrice, probleme renale, aste­nie, amețeli, greață, vomă, tremor al membrelor, dificultăți de mers etc. De aceea, poate ar fi indi­cat să încercați și varianta naturistă de tratament, care utilizează urmă­toarele remedii:
* Acidul gama-aminobutiric (GABA) - printre numeroasele proprietăți ale acestui neuro­trans­mițător (ex. anticonvulsivant în epilepsie) se nu­mără și reducerea manifestărilor în neuropatia periferică și postherpetică. Se administrează 1 tabletă pe zi, la masa de prânz.
* Omega 3 - stimulează eliberarea neuro­transmițătorilor (serotonina, dopamina, acetil­colina) implicați în propagarea impulsurilor ner­voase și contribuie la regenerarea structurilor ner­voase periferice, prin menținerea concentrației de fosfolipide în membrana celulelor nervoase și a învelișului mielinic. Se administrează 2-3 capsule (1000 mg) pe zi, înainte de mese.
* Resveratrolul - are efecte protectoare asu­pra sistemului nervos central și periferic, reduce tulburările circulatorii periferice, furnicăturile la nivelul membrelor inferioare, combate pares­te­ziile și procesele de demielinizare a fibrelor nervoase. Se administrează 1-2 tablete pe zi, în funcție de severitatea manifestărilor.
* Lăptișorul de matcă - este, fără îndoială, cel mai important remediu pentru regenerarea siste­mului nervos (central și periferic). Recomand uti­lizarea produsului Fluxxtem (Herbagetica), în care acțiunea lăptișorului de matcă este susținută și de alte componente cu pro­prie­tăți regenerante (algele AFA și Chlorella).
* Se mai pot utiliza și pro­duse precum drojdia de bere (pentru aportul semni­fi­cativ de vitamine din com­­ple­xul B), uleiul de luminița-nopții (reduce furnicăturile și senzațiile de amorțeală) și ungu­entele care au la bază ex­tractul de ardei iute (cap­saicin), pentru aplicații lo­cale.
Să auzim numai de bi­ne!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Fac erizipel întruna și iau multe antibiotice"
(Răspuns pentru G.S. - București, F. AS nr. 1282)


Întrebarea dumneavoastră este una foarte per­tinentă, căci ridicați o problemă care afectează foar­­te multe persoane: limfedemul. Ar fi fost, to­tuși, foarte util să fi indicat și sexul și greutatea corporală aproximativă. Motivele le veți vedea mai jos.
Limfedemul este o tulburare cauzată de o acu­mulare excesivă a limfei, un lichid fără culoare, care înconjoară țesuturile, conține multe proteine și celule albe și intră în sistemul circulator prin căile limfatice. Inter­me­­diari în acest drum spre sis­temul vascular sunt gan­glionii limfa­tici, care funcționează, în parte, ca niște filtre, împiedicând tre­cerea microbilor (moti­vul pen­tru care acești gan­glioni se inflamează atunci când sunt infec­tați). Dre­narea finală este în venele mari din zona gâtului.
Limfedemul este mai des întâlnit la sexul fe­mi­nin. El poate fi de două forme - primară sau se­cundară.
Limfedemul primar este rar, de regulă moș­tenit, și este asociat cu unele tulburări genetice. Poate fi de trei feluri, după vârstă, anume:
1. Limfedemul congenital, care începe la vâr­sta de bebeluș și se mai numește boala Milroy.
2. Limfedemul praecox, care începe în timpul sarcinii sau la vârsta adolescenței, până la vârsta de 35 de ani. Se mai numește boala Meige.
3. Limfedemul tardiv este mai rar și are loc după vârsta de 35 de ani.
Adesea, limfedemele sunt cauzate de o tulbu­rare structurală a canalelor lim­fatice și sunt moș­tenite.
Limfedemul secundar poate fi rezultatul unor tulburări, cum ar fi:
* Infecții parazitare, în special filarioza, o boală cauzată de para­zitul Wucheria bancrofti. Ea este întâlnită în zonele tropicale sau sub­tropicale. Indivizii infectați aduc boala cu ei.
* Infecțiile bacteriene repetate pot cauza și limfedem, prin lezarea canalelor și a ganglionilor limfatici.
* Cancerul poate invada canalele limfatice, precum și ganglionii limfatici, producând blocaj și limfedem.
* Tratamentul pentru cancer poate afecta ca­nalele limfatice și ganglionii limfatici, ducând la limfedem.
* Obezitatea masivă poate împiedica reve­nirea lichidelor limfatice, prin blocaj mecanic.
* Insuficiența cardiacă este asociată, uneori, cu limfedemul.
Factorii de risc (deci factorii care pot pre­dis­pune la limfedem) includ vârsta înaintată (cazul dumneavoastră), obezitatea și artrita psoriazică.

Semne și simptome ale bolii:
* Umflarea persistentă a unui membru (80% din cazuri afectează membrele inferioare).
* Febră, frisoane și senzația de slăbiciune (ceea ce ați acuzat și dumneavoastră).
* Oboseală din cauza greutății extremității respective.
* Infecții bacteriene și fungice recidivante.
* Celulită, fisuri recidivante (cazul dumnea­voastră).
* Dificultate în a face activități cotidiene obiș­nuite.
Din punct de vedere naturist, în afară de infec­țiile și blocajele mecanice discutate mai sus, limfe­demul poate fi privit ca un deficit la nivelul splinei și al stomacului energetice, care răspund de metabolizarea apei în organism. Următoarele sugestii ar putea fi de ajutor, din punct de vedere naturist.

Măsuri de tratament:
* Ridicați membrul afectat, mai ales cel in­ferior, deasupra nivelului inimii, pentru a facilita returul lichidelor spre inimă.
* Mișcarea fizică - ajută la pomparea lichi­dului limfatic spre inimă.
* Ciorapi compresivi.
* Masaj de drenare - ajută la drenarea limfei excesive.
* Slăbire - de evitat supraponderalitatea, pen­tru a nu împiedica drenarea limfei.
* Dietă - hrană mai bogată în legume și fruc­te, mai puține alimente foarte procesate (care declanșează in­flamația). De asemenea, grăsi­mea și alte alimente care îngrașă sunt de evitat.
* Acupunctură - echili­brea­ză organele energetice afectate, crește fluxul apei în organism, prin urmare, poate elimina limfede­mul.
* Homeopatie - este un tra­tament excelent pentru limfe­dem. Trebuie căutat medi­ca­mentul care se potrivește pa­cien­tului respectiv. Aceticum acidum și Apocynum cannabinum sunt două me­dicamente utile.
Fiindcă limfedemul poate fi un semnal al unei tulburări grave, este bine să vă adresați medicului curant, pentru a fi sigur de diagnostic și de posi­bilele cauze ale bolii.
Vă urez succes!