Armata secretă din intestin

Gilda Fildan
- Tubul digestiv este la fel de important ca și creierul. Oamenii de știință descoperă mereu noi dovezi ale faptului că miliardele de bacterii din intestin ne influențează decisiv starea de sănătate -

Întrebare de concurs: ce organ cântărește aproa­pe două kilograme și are puterea să ne influențeze hotărâtor dispoziția - cu alte cuvinte, să decidă dacă înclinăm să fim optimiști sau mai degrabă pesimiști? Dacă ne simțim mereu temători sau relaxați și mulțumiți? Însă și dacă ne păstrăm fără efort silueta suplă sau dacă trebuie să ducem o luptă continuă cu kilogramele în plus? Cine s-a gândit la creier are dreptate, dar numai în parte. Căci în ultimul timp, atenția oamenilor de știință s-a îndreptat către o altă zonă a corpului, la rândul ei capabilă să funcționeze ca pupitru de co­mandă al emoțiilor, greutății corporale optime și com­portamentului social: intestinul împreună cu flora intestinală, deci cu cele peste 100 miliarde de bacterii, care își duc viața în abdomenul nostru.
Biologia moleculară întrebuințează termenul de "microbiom", pentru a denumi ecosistemul format din totalitatea bacteriilor care trăiesc în inte­riorul tractului digestiv. Dacă până nu demult li se atribuia numai rolul de par­ti­cipante la digestie, în prezent, cercetă­torii le privesc ca pe un organ-cheie, realmente determinant pentru condiția noastră fizică și psihică. "Bacteriile din intestin influențează starea de să­nă­tate într-o măsură mult mai mare decât s-a știut până acum", afirmă ei.

Un ecosistem cu o populație numeroasă

Specialiștii au ajuns deja la concluzia că flora intestinală reprezintă un fel de superorgan. Într-ade­văr, știința n-a descoperit încă un alt ecosistem cu o populație atât de numeroasă precum cel din colonul nostru. Sinuozitățile intestinului adăpostesc microorganisme unicelulare, al căror număr îl depă­șește de zece ori pe acela al celulelor din care ne este alcătuit organismul. În această comunitate uria­șă de bacterii, geneticienii au identificat circa 1000 de tulpini microbiene diferite: fiecare om posedă între 200 și 500 de specii, asociate într-o configu­rație strict individuală. Greutatea totală a acestei biomase se apropie de 2 kilograme, fiind așadar mai mare decât a creierului.

Autismul, depresia și durerile cronice au de-a face cu flora colonului

Este în general cunoscută funcția de auxiliar în procesul digestiei pe care o îndeplinesc cu conștiin­ciozitate aceste bacterii: ele desfac fibrele conținute în cerealele integrale, fructe și legume, în com­ponente ce pot fi apoi asimilate ușor de organism. Totodată, microbii ne sunt de folos și ca parteneri de antrenament ai sistemului imu­nitar, împie­di­când proliferarea în intestin a ger­menilor pato­geni. Însă "obiectul lor de activitate" este mult mai extins, după cum o arată studiile rea­lizate în ultima perioadă. Experimentele efec­tuate mai întâi pe animale de laborator, iar după aceea cu participarea unor subiecți umani, au pus în evi­dență faptul că sistemul nervos se numără printre principalii beneficiari ai unei flore intesti­nale echi­librate. "De exemplu, când distrugem micro­biomul intestinal al șoarecilor prin adminis­trarea unor antibiotice puternice, se constată că animalele își uită anumite deprinderi deja formate. Sugarii cărora li se dau timp de mai multe luni bacterii lac­tice dezvoltă mai rar, atunci când ajung la vârsta școlară, autism și sindrom al deficitului de atenție. Iar prin transplantul de microbiom intestinal de la o persoană sănătoasă la un pacient cu scleroză mul­tiplă se obține un regres evident al bolii", explică specialiștii. Există, așadar, indicii clare că unele afecțiuni cum sunt autismul, depresia și du­rerile cronice au de-a face cu flora colonului. De aceea, oamenii de știință se simt îndemnați să cer­ceteze dacă bacteriile intestinale nu sunt de ase­me­nea im­plicate într-o serie lungă de patologii diverse, înce­pând cu astmul și alergiile și mergând până la obe­zitate și diabet.

Marele centru terapeutic din abdomen

Dar cum reușesc chiriașii minusculi din intestin să se amestece în ceea ce se pe­trece în atâtea alte zone ale organis­mului? Se­cretul este următorul: cele 100 miliarde de bacterii țin în funcțiune, în abdomenul nostru, o adevărată fabrică de principii bioactive extrem de utile. "Ele produc pe bandă rulantă mediatori chimici, vitamine, acid lactic, substanțe cu efect antiinflamator și alți com­puși, care își exercită influența asupra sistemului imu­nitar, a greutății corporale și a confortului psi­hic", subliniază cercetătorii. În același timp, micro­orga­nismele intestinale micșorează riscul de declan­șare a bolilor civilizației moderne, cum sunt aler­giile, astmul bronșic, obezitatea sau diabetul de tip 2, provocate de diferite procese inflamatorii insi­di­oase.

Alimentația reprezintă de departe cel mai important factor ce reglează structura microbiomului intestinal

Studierea florei intestinale se află deocamdată într-o fază de început, încă nu s-au găsit dovezi pentru toate conexiunile presupuse de oamenii de știință. Însă un lucru pare a fi deja de necontestat: cu cât populația bacteriană din tractul digestiv prezintă o diversitate mai mare, cu atât ea este mai valoroasă pentru purtător, căruia îi asigură sănătatea și îi menține o siluetă suplă. Iar dacă ne întrebăm prin ce modalitate se poate favoriza o asemenea mul­titudine de tulpini microbiene, răspunsul e sim­plu și fără echivoc. "Alimentația reprezintă de de­parte cel mai important factor ce reglează structura microbiomului intestinal", spun medicii. Felul de mâncare preferat al microorganismelor din tubul digestiv constă în așa-numitele prebiotice. Acestea sunt fibre vegetale solubile, fermentabile, care nu se digeră în stomac, ci trec mai departe intacte și ser­vesc drept hrană bacteriilor prietenoase din in­testin, ajutându-le să prospere și să se înmul­țească. Astfel de fibre se găsesc în unele rădăci­noase mai speciale, ca topinamburul sau păstârnacul, dar și în leguminoase, în fulgii de ovăz, pâinea de secară, orez, cartofi, sparanghel, ceapă, ustu­roi și praz. Tot ce ne rămâne de făcut este să le introducem în dieta noastră zil­nică.

Atenție la medicamente!

Sportul și, în general, mișcarea prac­ticată cu consecvență au și ele un efect benefic de consoli­dare a micro­biomu­lui. Totodată este deosebit de importan­tă administrarea prudentă a medica­men­­telor. Cel mai mare pericol pentru echilibrul florei intestinale îl reprezintă antibioticele. Ele omoară nu numai bac­teriile patogene, ci și pe cele nece­sare organismului. În special prepara­tele cu spectru larg de acțiune nimicesc flora pe termen lung. Cine urmează un tratament cu antibiotice - din păcate, inevitabil în anumite situa­ții - trebuie să știe că va dura jmătate de an sau chiar mai mult, până când ecosistemul bacterian se va reface du­pă acest atac devastator.
Însă nu doar antibioticele, ci și alte medicamente pot dăuna florei intesti­nale, de exemplu antireu­maticele neste­roidiene ca Ibuprofenul sau aci­dul acetilsalicilic, pre­paratul Metformin destinat diabe­ticilor sau sub­stanțele ce neutralizează aciditatea gastrică. Per­soanele pe care problemele de sănătate le obligă să-și administreze astfel de medicamente ar trebui să ia concomitent măsuri pentru a susține echilibrul florei lor intestinale. Concret, să-și asi­gure un aport corespunzător de tulpini microbiene utile, sub forma probioticelor din meniul zilnic.

Bacterii lactice pentru o floră intestinală sănătoasă

Alături de prebioticele amintite anterior - acele fibre vegetale ce servesc ca sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestin, stimulându-le dez­vol­tarea - probioticele formează al doilea grup im­portant de prieteni ai tractului digestiv. Din el fac parte alimente cum ar fi iaurtul natural, fără adaos de zahăr și aditivi, laptele bătut, kefirul, varza murată, borșul sau băutura preparată din ciuperca numită kombucha. Acestea conțin miliarde de bac­terii lactice (lactobacili sau bifidobacterii), dar și alte microorganisme care, odată ajunse în intestin, desfășoară acolo o activitate foarte utilă. Ingerați cu regularitate, acești germeni valoroși se stabilesc și proliferează în intestin, unde refac echilibrul micro­biomului, consolidează bariera intestinală, stimu­lează sistemul imunitar și împiedică proliferarea a numeroase specii de agenți patogeni, responsabili pentru infecțiile gastrointestinale. Unele tulpini microbiene probiotice sunt recomandate pentru utili­zarea în terapii țintite contra unor afecțiuni cro­nice, ca de pildă constipația sau migrenele. Liniile directoare, elaborate de autoritățile din domeniul medical, prevăd chiar și administrarea de supli­mente cu culturi bacteriene vii, sub forma unor pulberi încapsulate. De reținut însă că, pentru a asi­gura supraviețuirea acestor bacterii, este important ca suplimentele respective să conțină și prebiotice.
Totuși, celor care nu suferă de boli foarte grave, le sunt de ajuns leacurile din cămară și din rafturile supermarketurilor: fiecare înghițitură de iaurt, kefir și varză murată adaugă microbiomului nostru încă un grup numeros de microorganisme prielnice să­nătății, iar fulgii de ovăz sau legumele din familia cepei aprovizionează flora intestinală existentă cu o hrană concentrată, necesară dezvoltării și înmul­țirii ei. Și aici, ca în multe alte situații, deprin­derile alimentare corecte reprezintă cel mai bun trata­ment. Căci am putea oare despărți alimentația de digestie?

Vindecare cu bacteriile "bune"

La afecțiuni cum sunt diareea, constipația, crampele abdominale, migrenele și alergiile, poate fi de mare ajutor adminis­trarea țintită de culturi probiotice. Aceste mi­croorganisme vii co­lonizează intestinul, întăresc apărarea naturală a organismului și eli­mină din tubul digestiv germenii patogeni. Studiile arată că preparatele cu bacterii probiotice scad cu până la două treimi riscul de declanșare a unei diarei grave. Pentru a se asigura că un număr cât mai mare din viitorii locuitori ai intestinului vor trece nevătămați prin stomac, rezistând la acțiunea sucurilor gastrice, producătorii aleg bacterii deo­sebit de robuste, de obicei din categoria lactoba­cililor și a bifidobacteriilor, pe care le înglobează în produsele lor, care pot fi soluții buvabile, însă cel mai adesea sunt capsule cu pulberi. Unele pre­parate combină mai multe tulpini microbiene dife­rite, câteodată chiar și 15-16, ceea ce ajută flora intestinală să se regenereze mai rapid, de exemplu după un tratament cu antibiotice. O imunitate mai bună și un plus de energie pentru celule se poate obține cu anumite concentrate lichide, provenite din legume sau fructe, care au fost supuse unui pro­ces de fermentare de mai multe săptămâni, în pre­zența bacteriilor lactice. Pe lângă ingerarea directă a microorganismelor probiotice, există însă și posibilitatea de a consolida coloniile de bacterii deja prezente în intestin. Fibrele alimentare con­stituie pentru ele sursa necesară de energie care le susține dezvoltarea.
Important de știut: cei ce doresc să utilizeze probioticele ca terapie pentru anumite afecțiuni ar trebui să se consulte mai întâi cu medicul, deoa­rece proprietățile diverselor microorganisme pro­biotice sunt parțial diferite. Din acest motiv, gas­troenterologii fac recomandări individualizate, de pildă, pacienților cu sindrom de colon iritabil, căci unii dintre ei suferă de diaree cronică, iar alții de constipație.

Fermentarea alimentelor - o tendință sănătoasă în bucătărie

Legumele murate au o acțiune benefică în intestin. Folosită de pe vremea străbunicii, metoda de a prelungi durata de valabilitate a alimentelor prin conservarea lor la borcan, în saramură, este apreciată și în zilele noastre. Mai ales acum, toamna, multe gospodine har­nice își așează în cămară rezerva de murături pentru iarnă. Dar și bucătarii-șefi ai restaurantelor cu pretenții au redesco­perit legumele acrite prin fementare, iar bloggerii de profil le comentează în arti­colele lor.
Această tendință gastronomică nu avantajează numai papilele gustative, ci și digestia. Castraveții sau gogoșarii murați oferă tubului digestiv crudități mai ușor de procesat, fiindcă țesutul celular a fost deja parțial prelucrat de microorganisme, care au transformat amidonul și zaharurile din legume în acid lactic. Și încă un punct pozitiv: legumele fermentate, care n-au fost fost supuse niciunui tratament termic, furnizează organismului prebiotice, iar acestea hrănesc flora intestinală.
Iată o rețetă de fermentare rapidă. Curățați și spălați legumele, iar după aceea tăiați-le în bucăți, dați-le pe răzătoare sau mărunțiți-le într-un chopper. Puneți-le apoi în borcane și turnați peste ele o soluție salină. Vor fi gata în câteva zile.