GEOGRAFIE MEDICALĂ - Remedii din lumea largă

Iulia Vlad
- Cu rezultate verificate în timp, remediile naturale rămân fără egal. Ele vindecă, ameliorează, calmează, înlătură durerile, disconfortul, întă­resc sistemul imunitar, energizează, liniștesc, luminează trupul și sufle­tul, în cel mai natural și mai eficient mod posibil. Iată în cele ce urmează câteva leacuri adunate de prin toate colțurile lumii, cu specificul, tradi­țiile lor. Ingredientele le găsiți la plafaruri, magazine naturiste sau piețe -

Finlanda
Cafeaua împotriva depresiei


Țara lacurilor din peninsula scandinavă este principalul consumator de cafea din lume, cu o medie anuală de 1640 de cești pe cap de lo­cuitor. Nu este de mirare, având în vedere noap­tea polară care creează o stare vecină cu hibernarea. În farmaciile finlan­deze din secolele trecute, cafeaua era vân­dută ca tratament împotriva de­pre­siei. Cele mai noi cercetări con­firmă acest adevăr: s-a do­vedit că două cești de cafea pe zi reduc șansele de a suferi de depresie cu 34%, iar când con­sumul crește la trei cești, posibilitățile instalării bolii scad cu 42%. 

India
Prietenul intestinelor: Triphala Churna (sau Tryphila)


Este un amestec extrem de folosit în ayur­veda. Conține 3 fructe de amalaki (emblica offi­cinalis), haritaki (terminalia kebula), bibhitaki (terminalia belerika). Uscate și amestecate în mod cores­punzător din ele se obține "triphala". Au o mare putere și rezolvă sau ameliorează multe afecțiuni. În special, ajută în probleme digestive. Se spune că Triphala "aprinde focul digestiei", pe care o îm­bunătățește. Vindecă, deo­potrivă, constipația, balo­narea sau diareea. De asemenea, este un deto­xifiant puternic, și realizează o "curățare" intestinală te­meinică. Se găsește sub formă de capsule ori pulbere. Cel mai bun mod de a lua Triphala este 1-2 linguri de pulbere dimineața, pe stomacul gol, cu apă caldă. O altă modalitate este de a consuma pul­berea seara, cu apă caldă, cu două ore înainte de culcare. De asemenea, se poate face ceai din pulbere, la care se adaugă miere după gust.

Africa de Sud
Un panaceu universal - aloe vera


Aloe vera crește în zonele calde ale deșertului sub forma unui cactus uriaș, cu frunze alun­gite. Sud-africanii își dof­toricesc tăieturile, loviturile sau arsurile, prin aplicarea pe zona afectată a unei cantități mici de gel de aloe vera obținut prin tăierea transversală și stoar­cerea frunzelor. În sudul continentului african, aloe este un panaceu pentru toate tipurile de afecțiuni ale pielii. Are efect calmant, revigorant, antiseptic și antifungic și este utilizat în vindecarea sau ame­liorarea arsurilor, tăieturilor, acneii, eczemelor și ca ingredient în multe creme și loțiuni cosme­tice. Planta crește și la noi în interiorul locuinței, și este o idee genială să o aveți la îndemână pentru toate tipurile de accidente casnice. În comerț se găsește sub formă de gel, suc, extract, pulbere.

Brazilia
Ananasul - ajutor în afecțiuni digestive și respiratorii


În Brazilia, ananasul este un remediu tra­dițio­nal pentru tratarea afecțiunilor digestive și res­piratorii. Este un fruct bogat în vitamina C și bromelaină, o enzimă care îm­bu­nă­tățește digestia lentă și cal­mează ar­surile la stomac. Anana­sul este și un leac pentru infecțiile respi­ratorii ale laringelui și fa­ringelui, pentru că re­du­ce infla­mația și acțio­nează ca un anti­piretic și anal­gezic. Fo­losiți-l și dvs., în bron­șite, răceli și gripă.
Pentru a beneficia de calitățile sale, e necesar să consumați două-trei feliuțe de ananas proas­păt, după fiecare masă (în ca­zul problemelor digestive), sau pentru celelalte afecțiuni, să beți unul-două pahare de suc proas­păt de ananas, obținut din fructul bine copt, sau să consumați 100-200 g ananas proas­păt zilnic.

America de Nord
Black cohosh - estrogeni naturali


Răspândită în pădurile și luminișurile din estul Americii de nord, în Ontario, Georgia, Missouri și Arkansas, planta conține hormoni estrogeni naturali, care o face utilă femeilor, pen­tru a le prelungi tinerețea și a scădea unele ma­nifestări neplăcute, mai ales în preajma sau în timpul menopauzei, dar și în cazul dezechi­librelor hormonale. Rădăcinile ei au fost uti­lizate din vechime de vindecătorii americani, pentru a trata tulburările și durerile menstruale și alte pro­bleme ginecologice. Consumul de black cohosh la femei este asociat cu reducerea formării de chisturi ovariene, și la sâni, cu mai puține com­plicații în menopauză, scă­derea incidenței osteoporozei, a cance­rului mamar și ovarian. În plus față de proprietățile sale estrogenice, black cohosh este efi­cient și împotriva durerii și are acțiune antiinfla­matoare puter­nică, astfel că e un bun remediu pentru artrită și boli reumatice. Black cohosh e cu­nos­cut și drept un leac pentru tris­tețe, melancolie și depresie. Planta este utilizată sub formă de extract, tinctură, ceai.

Tibet
Energie cu goji


Locuitorii Tibetului și însoțitorii turiștilor pe înălțimile himalayene (serpașii) au, de sute de ani, secretele lor pentru a fi în formă și a face față cu succes unor efor­turi fizice istovitoare, în pere­gri­nările lor pe vârfurile înghețate ale munților. Unul dintre aceste secrete este consumul fructelor goji, ce au o valoare nutrițională ridicată. Fructele goji, ce aduc cu stafidele roșii, bogate în vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grași și pro­teine, sunt numite și "fructele longevității", "comoara Tibetului". Ele sunt ușor de trans­portat și foarte confor­tabile pentru a le purta ca provizii, în curse sau drumeții lungi, sau în acti­vități care necesită mult efort. Consumate de-a lungul zilei în porții mici, ele dau energie per­manentă și ne ajută să ne îmbu­nătățim starea de bine cu o vitalitate suplimentară. Fructele goji se găsesc în comerț, uscate, sub formă de sirop, suc, extract, pulbere.

China
Momordica îi vine de hac diabetului


Momordica - castravetele amar sau pepe­nele amar - este o legumă utilizată pe scară largă în medicina populară chineză. Era folosită sub formă de ceai, preparat din felii subțiri de castravete lăsate la infu­zat, sau sub formă de suc și în pre­parate culinare. Momordica este bi­nefăcătoare în cazul celor ce suferă de diabet, pen­tru că are darul de a scădea nivelul glicemiei, și de a-l stabiliza. Se găsește și la noi sub formă de pul­bere, extract, sirop, tinctură.