Remedii de toamnă cu alimente

Redactia
- Vă încearcă, deja, neplăcerile sezonului rece? Înainte să dați iama în dulăpiorul cu medicamente, căutați-vă leacul printre legumele care invadează piețele. Abia adunate de prin grădini, au în ele energia soarelui verii, care vindecă tot -

Răcelile

* Simptome clasice: gutu­raiul și tusea, în­so­țite adeseori de dureri de cap și de gât, de o sta­re generală proastă, de dureri ale membrelor și fri­soane.
* Remedii:

Ardeii iuți
Desfundă nasul mai bine de­cât medicamentele, pentru că li­che­fiază secrețiile de pe căile respira­torii. Cele mai eficiente remedii: o bucățică de ardei iute (mestecată în gură) sau 10-20 pi­cături de Tabasco (se găsește în magazinele alimentare) într-un pahar cu apă.

Usturoi: "penicilina rusească"
Rușii - în special - cred or­bește în puterea vin­decătoare a us­turoiului în caz de răceală. Și pe bună dreptate, căci efectul lui antibacterian a fost confir­mat în­tre timp și de oamenii de știință. Iată o rețetă: curățați de coajă 5 căței de usturoi, zdrobiți-i și a­mes­tecați-i cu 5 lingurițe de za­hăr. Turnați deasu­pra puțină apă și puneți-i pe foc până dau în clo­cot. Lăsați-i să stea 5 minute și apoi strecurați zeama. Se ia câte o linguriță de zeamă de-a lungul zilei.

Ceapa
Leac atoatevinde­că­tor, ceapa are efect antibac­te­rian și an­tiviral și este ex­trem de eficientă - sub toa­te formele - în caz de ră­ceală. Iată două rețete:
* Se taie o ceapă mare felii și se pune peste noapte pe o farfurie, lângă pat. Prin in­ha­larea miro­sului de cea­pă, ră­ceala "erupe" și se vin­decă mai repede.
* Tăiați mărunt 1-2 cepe și turnați peste ele apă clocotită. Lă­sați-le puțin să se infuzeze și beți apoi ceaiul fierbinte de ceapă, în­dulcit cu puțină miere.

Cataplasme cu cartofi
Sunt foarte efi­ciente atunci când vă doare gâtul. Fier­beți 2 car­tofi mari până ce se înmoaie, zdro­biți-i până ce obțineți un piure, împachetați-i fierbinți în jurul gâ­tului. Deasupra mai pu­neți un prosop de in (uscat) și apoi un șal de lână. Nu le scoateți decât când cartofii s-au răcit.

Oțet de mere
Pentru des­fun­da­tul nasului este bine să încălziți oțet de mere (o ceașcă) și să inhalați aburul. Alter­nativ, puteți lua de trei ori pe zi câte o linguriță de oțet de mere diluat cu 1/2 pahar de apă.

Băutură cu muștar
În caz de răgușeală sau voce suprasolicitată, vă recomandăm o băutură cu muștar, miere și suc de lămâie: amestecați câte o lin­gură de muștar, de miere și de suc de lămâie și beți "medica­mentul" astfel obținut seara, îna­inte de culcare.

Lămâie
Zeama de lămâie desfundă și ea nasul. Trageți pe nas o lin­gu­riță de zeamă de lămâie proaspăt stoar­să. Lăsați să acționeze pu­țin, după care su­flați-vă nasul cu putere.

Propolis
Mestecați îndelung o bucă­țică de propolis solid. Alternativ, lingeți de pe o lingură de lemn miere amestecată cu lămâie.

Rețeta bunicii
Un leac exotic îm­po­triva du­re­rilor de gât: opăriți dimineața și seara câte 8-10 curmale în apă clocotită, apoi mânca­ți-le. Curma­lele conțin sub­stanțe active care dezinfectează mu­coa­sa farin­giană.

O rețetă stră-străveche
Sunteți răcit? Mân­cați supă fierbinte de pasăre. Și-a găsit con­sacrarea de curând, când s-a desco­perit că în carnea de pasăre e­xis­tă cisteină, un ami­noacid. Aceasta este foarte asemănătoare cu acetil­cisteina, prescrisă de medici pentru com­baterea bronșitei și afecțiunilor respi­ra­torii.


Amigdalita

Miere
Înghițiți încet câte-o linguriță de miere, de câteva ori de-a lun­gul unei zile, sau faceți gargară cu o linguriță de miere și puțin oțet, diluate într-un pahar cu apă caldă.

Oțet de mere
O compresă cu oțet de mere poto­lește durerile de gât: înmu­iați un ștergar de bucătărie într-un sfert de litru de oțet de mere, stoar­ceți-l bine și înfășu­rați-l în jurul gâtului. Puneți dea­supra un fular de lână și stați așa 30 de mi­nute.

Cataplasmă cu ceapă
Tăiați mărunt 1-2 cepe și că­liți-le în ulei de floarea soarelui pâ­nă ce s-au înmuiat bine. Înfă­șurați ceapa fier­binte (așa ule­ioasă) într-un prosop, lăsați-o să se răcească puțin și aplicați ca­taplasma pe gât. Bă­gați-vă ime­diat în pat și ți­neți-o până di­mi­­neața.

Semințe de ridiche
Semințele de ri­diche conțin uleiuri eterice bo­gate în sulf și acționează ca un antibiotic natu­ral. Fierbeți o linguriță de se­mințe și o lingură de miere într-o jumătate de ceașcă de oțet. Adău­gați apă până ce tăria oțe­tului devine suportabilă și faceți gargară.

Zeamă de lămâie
Când vă doare-n gât, luați în gură câte puțină zeamă de lămâie (de mai multe ori pe zi). Țineți-o câteva minute, apoi înghițiți-o încet.

Iute și sărat
Vindecătorii mexicani tratea­ză amigdalita cu ardei iute sărat, mestecat bine și înghițit încet. În faza acută a bolii, puteți să sugeți în loc de bomboane câte-un cățel de usturoi crud.
Alimente recomandate: ustu­roi, ceapă, ghimbir, salvie și mie­re. Au efect antibacterian și an­tiviral.


Inflamarea cavităților nazale

Ceai cu mirodenii
Preparați o infuzie din: 1 lin­guriță de cuișoare, 1 linguriță de anason, 1 linguriță de lemn dulce și 1/2 lin­gu­riță de ghimbir (toa­te pisate), peste care turnați 1/4 l de apă fierbinte. Lăsați să stea 5 mi­nute și beți câte o ceașcă de câte­va ori pe parcursul zilei.

Cataplasmă cu hrean și brânză de vaci
Brânza de vaci proaspătă și hreanul au efect curativ, anti­in­flamator. Întindeți pe un ștergar de in brânză de vaci ames­tecată cu 1 lingură de hrean proaspăt ras (un strat gros de un deget) și aplicați cataplasma 10-15 minute pe frun­te sau pe zona sinusului maxilar.

Fagure de miere
Mestecați o bucățică de fa­gu­re (circa 2 cm) timp de 15-20 de minute, după care o scuipați. Re­petați de 6 ori pe zi, la inter­vale de o oră. Tra­tamentul se efec­tuează o săp­tămână. Apoi, luați zilnic câte-o linguriță de miere după mesele principale. Lăsați-o să se topească în gură, înainte de-a o înghiți.
Alimente recomandate:
- broccoli, miere, iaurt, mor­covi, usturoi, dovleac, nuci, por­tocale, ardei gras, spanac - sti­mulează sistemul imunitar.
- ananas, mere, pește gras, ghimbir, ceapă - sunt antiin­flamatorii. Evitați laptele!


Durerile de urechi

Usturoi
Tăiați un cățel de usturoi în lamele fine, luați-le cu o bu­cată de tifon (ca un dop) și introduceți vata în urechea bolnavă. Culca­ți-vă pe pat și aco­periți urechea cu un șal gros de lână. Alternativ, puteți să vă picurați în ureche ulei de usturoi, pe care-l pre­pa­rați după cum urmează: zdrobiți 3 căței de us­turoi și amestecați-i cu 3 lin­guri de ulei de măs­line. Puneți amestecul astfel obținut într-o sti­clă și lăsați-o să stea o săptă­mână la temperatura ca­me­rei. Pe urmă strecurați uleiul printr-o sită deasă.

Rețeta bunicii
Pentru alinarea durerilor de urechi, bunicile noastre foloseau zeama de praz, amestecată cu oțet sau cu lapte, pe care o picu­rau apoi în ureche.

Cataplasmă cu ceapă
Ceapa, bogată în uleiuri ete­rice, este un "leac atoatevin­de­cător", care calmează și durerile de urechi. Tocați mărunt o ceapă, puneți-o într-o ba­tistă și legați batista ca un săculeț. Culcați-vă pe-o parte și țineți săculețul cu ceapă pe urechea bol­navă.
Alimente recomandate: ardei iute, cuișoare, ghimbir, usturoi și ceapă - toate au un efect cal­mant.