Strugurii ca medicament

Redactia
A venit toamna și, înainte ca "frunza să ruginească în vii", strugurii au fost culeși și domină cu autoritate piețele. Buni la gust, ei sunt "aur" și pentru sănătate, un leac cu putere vindecătoare în multe boli. Sunt folosiți cu succes în următoarele afecțiuni:

* Hipertensiune - în formele ușoare de hi­pertensiune, cura cu struguri este un remediu exce­lent și foarte blând. Această cură nu este însă reco­mandată celor cu hi­pertensiune gravă, cărora me­dicul le-a con­traindicat aportul de lichide în orga­nism.
* Boli hepatice (sechele posthepatice) - cura trebuie făcută cel puțin o dată pe an, după ea evitân­du-se consumul ali­men­telor grele (grase, pră­jite etc.).
* Afecțiuni bili­a­­re - cura cu struguri este reco­mandată mai ales în tratamentul dis­pepsiei, al co­lecis­titei și pen­tru profilaxia și tratamentul litiazei bi­liare în forme ușoare.
* Digestie lentă - se recomandă ca stru­­gurii (nu foarte dulci) să fie consumați cu mi­nimum 30 de mi­nute înainte de masă.
* Constipație - strugurii stimulează di­ges­tia, peri­stal­tis­mul in­testinal, cojile stru­gu­relui acționând ca un "pis­ton natural" care împinge din colon ma­teriile reziduale.
* Gută - strugurii în cantitate mare mobili­zează și elimină din organism acidul uric.
* Tulburări hormonale la femei - se pare că strugurii au efecte cu totul deosebite asupra go­na­­delor și glandelor cortico-suprarenale, care secre­tă o bună parte din hor­mo­nii frumuseții fe­minine. Din acest motiv, cura cu stru­guri este indicată contra îmbătrânirii prema­ture a pielii, a hir­su­tis­mului (creș­terea firelor de păr în zone ne­spe­cifice la femei), în acnee, uzură fi­zică pe fond de stres, eczeme de etio­logie necu­nos­cută.
* Anemie - mai ales strugurii roșii și negri con­țin sub­stanțe antianemice în can­tități importante; în plus, vitaminele din complexul B ajută la fixarea fierului.
* Hemoroizi - strugurii cu tot cu coajă sunt un reme­diu extraordinar contra constipației și, în ace­lași timp, un tonic venos. Cura cu struguri împreună cu remediile lo­cale (unguent de tătăneasă, de cătină) sunt o combi­nație infailibilă în această afecțiune.
* Menometroragii - se recomandă mai ales strugurii roșii și negri, mai bogați în taninuri, care reduc canti­ta­tea de secreții și opresc sângerarea.
* În perioada convalescenței - mai ales după bolile infec­țioase (pneumonie, TBC, hepatită), strugurii sunt un aliment excelent pentru că se di­geră foarte ușor, repară ceea ce au distrus medica­mentele de sinteză folosite în tratament, normali­zează digestia.
* Intoxicații diverse - strugurii stimulează atât ri­nichii, cât și colonul, producând o eliminare intensă și rapidă. În plus, ei au capacitatea de a mobiliza toxinele din organism, fiind recomandați în toate felurile de into­xicații, inclusiv în cele cu substanțe chimice cum ar fi mercurul sau plumbul.

Contraindicații: bolile în care este strict con­traindi­cată cura cu struguri sunt diabetul, proble­mele renale grave, hipertensiunea gravă, retenția de apă în țesuturi, colita de fermentație, diareea cro­nică.