"Sunt vegetariană. Copilul meu se va dezvolta normal?"

Cititor Formula AS
"Băiețelul meu are alergie la laptele de vacă"

Băiețelul meu, Vlad, are un an și trei luni și este alergic la laptele de vacă și la toate derivatele preparate din el. La laptele de capră sau de oaie nu are probleme, dar la cel de vacă se inflamează tot și există pericolul să se sufoce. Rugămintea mea este să mă ajutați cu un sfat sau cu un trata­ment naturist care să-l scape de această alergie. Vă mulțumesc și vă doresc sănătate.
MARIA - Zalău

"Sufăr de vaginită cu streptococ hemolitic B"

Mă numesc Simona, am 26 de ani, și de aproa­pe trei ani de zile su­făr de vaginită cu streptococ hemolitic B. Medicii mi-au spus că acest strep­tococ nu este patogen în vagin. Am făcut o serie de tratamente, total ineficiente. Sunt disperată! Cred că nu o să mă vindec niciodată. Am aproape permanent senzație de urinare (cu toate că strep­tococul nu a fost de­pistat în vezica urinară), ustu­rimi și arsuri la contactul sexual, o scurgere vagi­nală fără miros, alb-gălbuie. Aceas­tă boală îmi afec­tează viața de familie, m-am înde­părtat de soțul meu și nu știu cât timp o să mai suporte situația aceasta. Vă rog să mă ajutați să mă vindec! Vă mulțumesc antici­pat.
SIMONA - București

"Sunt vegetariană. Copilul meu se va dezvolta normal?"

Sunt vegetariană de aproape zece ani și de curând am aflat că sunt însărci­nată. Întrebarea care mă frământă este dacă e absolut necesar pentru sănătatea copilu­lui meu ca pe tim­pul sarcinii, să rein­troduc car­nea în alimentație. Pentru mine n-ar fi deloc ușor, dar sunt respon­sa­­bilă de viața copilului meu... Vorbind cu doc­tori diferiți, am primit răspunsuri diferite, fiecare cu argumente la fel de pu­ternice (sunt și ane­mică). De aceea, sper din tot sufletul că mă veți ajuta cu un sfat, dragi cititoare care ați trecut printr-o experiență similară. În speranța unui răspuns cât mai grabnic, vă mulțumesc.
LAVINIA - Iași

"Am o malformație la rinichi și sunt în pericol să fac blocaj renal"

Bună ziua. Vreau să încep acest apel prin a vă felicita pentru revista pe care o editați. Este sin­gura revistă pe care o cumpăr și de care nu mă pot despărți. Am luat "microbul" Formula AS de la mama mea, și ea o înfocată admiratoare a dvs.
V-am trimis acest mesaj pentru că am o mare problemă de sănă­tate. În urma unor ana­lize mi s-a sta­bilit diagnosticul rinichi pot­coavă cu istm infe­rior. Nu este practic o boală, dar această mal­for­mație mi-a schimbat radi­cal viața. Nu am copii, iar visul de a fi mamă mi-a fost spulberat în ziua când mi s-a in­terzis să am o sarci­nă. Nu vă pot spune câtă durere a provo­cat această veste în su­fletul meu. Acum câteva săptămâni am început să am dureri pu­ternice de spate, de rinichi. Am fost la medic, am făcut o ecogra­fie și am aflat că am nisip și chist la rinichiul drept. După spusele doctorilor, pot face oricând un blocaj renal. Nu știu ce să fac, nu mă mai pot gândi la altceva, trăiesc permanent cu se­curea deasupra capului. Fac un apel călduros către citi­torii revis­tei, inclusiv me­dici, cerându-le sfa­tul, cu speranța că poate există cineva care se con­fruntă cu o si­tuație asemănătoare și poate să-mi spună care sunt riscurile acestei malfor­mații. Vă mulțumesc din suflet și aștept cu încredere răs­pun­surile dvs.
LUMINIȚA B. - Galați

"Caut un leac pentru eliminarea lichidului de la genunchi"

În iarnă, am căzut pe gheață și de atunci am avut în permanență o jenă la genunchiul drept. Acum două luni mi s-a umflat. La consul­tul medical de specialitate mi s-a gă­sit o pungă de lichid și mi s-a reco­mandat punc­ția, dar mi s-a spus că în urma punc­ției lichidul reapare. A doua variantă ar fi operația, pe care vreau să o evit. Mi-am pus eu com­prese, am făcut masaj, dar fără niciun efect. Dacă știe cineva un tratament naturist sau medica­men­tos care să ajute la eliminarea lichidului, îl rog să-mi scrie pe adresa redacției. Cu mii de mulțumiri și urări de sănătate,
ȘERBAN V.

"Am probleme cu vezica biliară"

Dragi cititori și specialiști ai revistei, vă expun pe larg cazul meu, poate voi reuși să-mi găsesc vindecarea cu ajutorul dvs. Încă din copilărie fac crize de fiere. Am dureri insuportabile de cap și vărs mult, un lichid verzui, care îmi lasă un gust amar. În ultimii ani (acum am 38 de ani) crizele au devenit din ce în ce mai dese. Am observat că atunci când țin un regim strict (cu cartofi copți, pâine prăjită, brânză de vaci dietetică, câte un ou fiert pe săptămână) nu fac nicio criză. Dar ce om poate rezista timp îndelungat la un regim atât de fad? Mai ales că sunt un mare pofticios, iar ne­vastă-mea - o bucătăreasă talentată - gătește tot felul de bunătăți, pentru că trebuie să ne hrănim copiii! Vă dați seama că până la vârsta asta am tot mers la medici. Mi s-a spus că am colecistul cu­dat, dar fără calculi, și nu mi s-a pre­scris tratament. Menționez că și ma­ma a avut aceeași problemă toa­tă viața, și i s-a recomandat doar regim. Toate ca toate, dar durerile de cap sunt atât de atroce, încât mă paralizează. Aș vrea să știu dacă există o medicație care să amelio­re­ze aceste stări. Eu iau Tri­fer­ment, Colebil, Debridat, iar în cri­ză - Scobutil, No spa, dar nu sunt eficiente mereu. Aștept un sfat!
VICTOR B.