În formă, la bătrânețe

Redactia
- A doua jumătate a vieții este mai bună ca prima și bătrânețea este mai frumoasă decât ce se bârfește pe sea­ma ei. Iar cine intră cu așteptări pozi­tive în anii de pensie își prelungește viața cu 7 ani. Afirmațiile sunt dovedite științific -

Mișcarea alungă demența

Persoanele în vârstă, care-și mențin bine forma fizică, au un IQ (coeficient de inteligență) mai ridicat și un risc de demență mai redus (de ex. să facă Alzheimer). Acestea sunt concluziile cercetătorilor scoțieni, care au testat la oamenii vârstnici forța strângerii de mână, performanța pe banda de alergare și prezența spirituală. Corelația a fost evidentă.

Levănțica împotriva stresului

Mirosul de levănțică combate stresul și durerile. În Statele Unite (în centre anti-durere) s-a demon­strat că parfumul levănțicii vin­decă afecțiunile mai ușoare.
Alte recomandări "parfumate" ale cercetătorilor: rozmarinul, în caz de hipotensiune și probleme musculare, și menta - împotriva senzației de greață.

Lăptișorul de matcă - întărește sistemul imunitar

Un sistem imunitar puternic este cea mai bună posibilitate de a preveni și cel mai bun ajutor îm­potriva a numeroase afecțiuni (răceli, gripă), dar și a alergiei. Studiile arată că mixturile de substanțe active cu lăptișor de matcă întăresc, în mod deo­sebit, sistemul imunitar. Niciun alt produs nu con­ține o cantitate mai mare de substanțe bioactive ce ne pot proteja.

Nucile protejează vasele de sânge

Includeți regulat în deserturile programate în acest anotimp porții mici de nuci, care întăresc, pe durată lungă, sistemul cardio-vascular. Cercetătorii spanioli au studiat efectul diferitor uleiuri vegetale asu­pra elasticității arterelor și au con­statat că o combinație nuci-ulei de măsl­ine ne protejează cel mai bine de sclerozarea vaselor de sânge, prote­jându-ne, deci, inima de in­farct, dar și de atac cere­bral.

Un veritabil miracol: mersul pe jos

Riscul de a muri din cau­za unui infarct cardiac sau atac cerebral scade cu 30% dacă posesorii de ma­șini re­nunță la ele, pentru a se de­plasa la serviciu pe jos sau cu bicicleta. Este re­zultatul unui studiu realizat pe 350.000 de oameni, pes­te 60 de ani.