MERE și PERE

Iulia Vlad
- Remediile populare din mere și pere sunt la mare căutare în miez de toamnă. Nelipsite din gospodăria țăranilor și-a orășenilor care n-au divorțat de tradiție, ele intră la concurență cu multe medicamente "miraculoase", dar de temut prin efectele lor secundare. Abia culese de prin livezi, proaspete și încărcate de soarele încă puternic al toamnei, merele și perele sunt pregătite să arate ce pot -

Remedii cu MERE

* Tuse, răceală, gripă, laringită, bron­șită - Luați un măr, scobiți-l în jurul cotorului și vârâți în miezul lui o lingură de zahăr. Puneți-l apoi la foc mic, în cuptor, astfel încât să se formeze siropul natural, binefăcător în răceli. Dimineața și seara, cu două ore înainte de cul­care, se mănâncă siropul, împreună cu mărul copt.
- Băgați două-trei mere în centrifuga de fruc­te și amesteca­ți-le sucul cu zahăr, în părți egale. Puneți-le într-un vas, pe foc mic. Lăsați să fiarbă până când ajung la consistența unui sirop. Din a­cest sirop se iau câte 2 linguri, de 3-4 ori pe zi, la distanță de mese.
- Se pun 500 ml apă pe foc, și când clocotește, se adaugă un măr tăiat bucăți și câteva felii de lămâie cu coaja foarte bine spă­lată. Lăsați-le să fiarbă la foc mic, până sca­de lichidul la jumătate. Se tra­ge deoparte și se pune ca­pac. După 15 minute, se strecoară și se adaugă sucul de la o lămâie și o lingură de mie­re. Se bea cu înghițituri mici.
* Febră - Beți suc proaspăt de mere, câte un pahar la două ore.
* Litiază urinară, reumatism, artrită, boli reumatice, gută - Într-un litru de apă se pun două mere tăiate bucăți și se fierb la foc mic, până ce lichidul scade la jumătate. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, se strecoară, se adaugă o linguriță de miere sau zahăr și se bea seara, cu două ore înainte de culcare.
- Se pune o cană de apă pe foc, se lasă să dea în clocot și se adaugă o jumătate de măr tăiat bucăți sau feliuțe subțiri. Se trage deoparte și se pune capac. După 15 minute se strecoară. Se beau 3-4 astfel de ceaiuri pe zi, între mese.
- Consumați în fiecare zi una-două porții de compot de mere.
* Diaree - Consumați terci de mere, pre­parat din fructe date pe răzătoarea fină, cu tot cu coajă, sau prin blender. Cei care suferă de diaree trebuie să mănânce din acest terci mai multe porții pe zi, câteva zile la rând, fără alt aliment, până se vindecă. Se pot consuma pe zi până la 2-3 kg de mere.
- Tăiați câteva mere în bucăți mari (nu înde­părtați coaja) și fierbeți-le între 5 și 10 minute. O altă opțiune: băgați merele întregi, cu coajă cu tot, la cuptor (perforați cu o furculiță, să nu "explodeze") și lăsați-le timp de aproximativ 20 de minute. În caz de diaree, consumați doar mere fierte sau coapte.
* Consti­pație - Lă­sați să fiarbă, în­tr-un sfert de litru de vin roșu bun, un măr decojit. A­dă­u­gați 2 bucăți de zahăr și coaja de la o lă­mâie. Tre­ceți totul printr-o stre­cu­ră­toare fină și beți vi­­nul astfel ob­ți­nut în tim­pul me­­­selor. Este un la­­xativ eficace. Me­re­le săl­ba­tice (Py­rus malus), cru­­de, sunt chiar mai ener­gice.
* Digestie dificilă - Consu­mați zilnic câte un măr, cu tot cu coajă, după fiecare masă. Cine nu suportă mere crude poate consuma mere fierte sau coapte.
* Ateroscleroză, hiperten­siune arterială, edeme - Două zile pe săptămână consumați doar 250-300 g de orez fiert, alături de 0,500-1 kg de mere crude pe zi. În celelalte zile ale săptămânii, se consumă cel puțin 2-3 mere crude zilnic, între mese, pe perioade de cel puțin o lună. Cine nu suportă merele crude poate consuma mere coapte, fierte sau compot de mere.
* Obezitate - Se con­su­mă 1 kg de mere crude pe zi. Se face un decoct dintr-un măr tăiat bu­că­țele la 500 ml apă. Se fier­be la foc mic, până se reduce la ju­mă­tate. Se bea seara, înainte de cul­care.
* Împotriva oboselii, epuizării, stresului - În fiecare dimineață, beți un pahar de suc de mere, amestecat cu suc de morcovi, proaspăt preparate.
* Pentru a preveni cancerul de co­lon, de prostată și de plă­mâni - Consu­mați în fiecare zi cel pu­țin 2-3 mere, în cure de minimum 3 luni.

UZ EXTERN

* Plăgi - Aplicați pe locul bolnav un măr copt, curățat de coajă și zdrobit în sucul lui, pe care îl amestecați cu ulei de măsline în cantități egale.
* Râie - Tăiați un măr în două, scoa­­teți "inima" și sâmburii. Puneți în lo­­­cul lor puțină floa­re de pucioasă. Re­u­­niți cele două ju­mă­tăți, legân­du-le cu o ață, și coa­ceți mă­rul la cup­­tor. Înce­peți apoi să fric­ționați, zdrobind mă­rul copt pe zone­le bol­nave.
* Dureri de u­rechi - Aplicați fruc­te fierte, cât mai cal­de, pe zona dure­roa­să.


Remedii cu PERE

* Litiază urinară, infecții uri­nare, retenție de apă, boli reu­matice, ar­trită - Puneți pe foc un litru de apă în care adăugați 100 g pere tăiate feliuțe și lăsa­ți-le să fiarbă două minute. Infuzați-le 30 de minute, apoi strecurați-le. Se beau 3-4 căni pe zi.
- Beți câte un pahar de suc proaspăt de pere, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese.
- Consumați câte 3-4 pere pe zi, în cure de minimum 4 săptămâni.
* Obezitate - Dacă vreți să slăbiți, mâncați doar câte un kilogram de pere timp de două zile pe săptămână. Dacă doriți doar să vă mențineți greutatea, puteți consuma pere în combinație cu brânzeturi degresate, iaurt, lapte bătut și pâine integrală.
* Constipație - Mâncați câte 2-3 pere de două ori pe zi, pentru a combate constipația și pen­tru a reface flora intestinală, după un trata­ment cu antibiotic.
* Anemie - Spălați și tăiați în bucăți două pere și două caise fără sâmburi. Puneți fructele într-un blen­der, împreună cu un pahar de lapte. Amestecați pentru două secunde. Beți câte un pahar, zilnic, de preferat dimineața, timp de 10 zile.
* Gastrită - Consumați pere proaspete date pe răzătoare. Cal­mează senzația de arsură pro­dusă de gastrită și facilitează procesul de vindecare.
* Prevenirea durerii de cap - Beți un pahar de suc de pere sau mâncați o pară înainte de a merge la o petrecere. Vă ajută să evitați durerea de cap, caracteristică mahmurelii.

Frunzele de păr

* Litiază urinară, prostatită, infecție urinară - Puneți un litru de apă pe foc. Când fierbe, adăugați 100 g frunze proaspete de păr sau 50 g frunze uscate și lăsați să fiarbă 2 mi­nute. Lăsați apoi să se infuzeze 15 minute în vas acoperit. Strecurați și beți în 3-4 porții pe par­cursul unei zile. Cura durează cel puțin 3 săp­tămâni.
* Hipertensiune arterială - Se adaugă o mână de frunze de pere într-un litru de apă și se fierbe timp de 5 minute. Se acoperă vasul și se lasă până ce lichidul ajunge la temperatura camerei. Strecurați și beți 2 căni pe zi.
* Amigdalită, infecții farin­gie­ne - 14 linguri de frunze mărunțite se pun la macerat într-un litru de apă rece. Se lasă 12 ore, în vas acoperit. Cu lichidul obținut se fac mai multe gargare pe zi, din care ultima înainte de culcare.