TIA ȘERBĂNESCU - "O bătălie între bolșevici și menșevici, din care au ieșit învingători primii"

Claudiu Tarziu
Analiza politică a lunii SEPTEMBRIE

"Dragnea a scăzut în sondaje, la 4%"

- În ultima lună, Consiliul Executiv al PSD s-a întrunit de două ori, în încercarea de a re­zolva conflicte interne majore. Dezbaterile au fost aprinse, iar votul ne interesează, vrând-ne­vrând, pe toți, pentru că evoluția principalului partid de guvernământ afectează țara. Acum, la o distanță apreciabilă de evenimente, care sunt rezultatele de impact al celor două ședințe?

- Cele două CEx-uri s-au soldat cu victoria lui Liviu Dragnea asupra tuturor disidenților din PSD. Mai precis, s-a dovedit încă o dată că aceia care au sesizat că partidul alunecă pe o pantă primejdioasă, atât în evoluția sa internă, cât și la guvernare și în sondajele de opinie, sunt foarte puțini și lipsiți de putere. Și o altă consecință: Drag­nea a scăzut în sondajele de opinie, de la 7 la 4%, după această nouă izbândă asupra propriului partid. Dar și-a păstrat șefia partidului și a Ca­me­rei Deputaților, deși câțiva grei ai partidului, Ga­briela Firea, primarul general al Capitalei, Paul Stă­nescu, vicepreședinte al partidului și vice­pre­mier, și Adrian Țuțuianu, vicepreședinte PSD și se­nator, i-au cerut demisia din ambele funcții. Capul taberei anti-Dragnea s-a dovedit a fi Gabri­ela Firea. Bine, nu atât pentru principii, cât din cal­cule electorale. Firea vrea să candideze la pre­ședinția statului, anul viitor, și nu o prea avan­tajează să o facă din partea unui partid aflat în situația PSD. Și-atunci, avea câteva opțiuni: fie prelua conducerea partidului și repara ce se putea, fie măcar îl înlătura pe Dragnea, cu speranța că se va mai redresa PSD în sondaje, fie urma să can­dideze independent. Această ultimă variantă nu e decisă încă. Dar primele două par tranșate, cel puțin pentru următoarea perioadă. Nu e vorbă, că, în afară de debarcarea lui Dragnea, disidenții nu propuneau nimic bun. Voiau să pună, temporar, pre­ședinția partidului sub numele Vioricăi Dăn­cilă, în speranța că și-o vor alia pe aceasta și că o vor putea manipula ulterior, și cereau adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și gra­țiere. Ba, alde Țuțuianu a cerut DIICOT să-i an­che­teze pe protestatarii din 10 August, dacă nu cumva au fost aduși de forțe străine, ostile Ro­mâniei și dacă iau droguri...
Dragnea și-a asigurat victoria cu aceleași vechi mijloace: biciul și zăhărelul. Iar acum se așteaptă răzbunările, respectiv recom­pensele.
Bref, în aceste Cex-uri a fost o luptă între bol­șevici și menșevici, în care primii au câștigat. Bol­șevicii fiind numiți și "Gruparea de la Scroviștea", recte Dragnea și Vâlcov, cu iubitele dumnealor, care sunt și verișoare între ele, și cu oamenii cei mai apropiați lor.

"Remanierea guvernamentală se va face pe răzbunări și recompense"

- Remanierea guvernamentală anunțată este deci parte din lupta lui Dragnea cu disidenții?

- Se pare că da, căci Dragnea ne-a obișnuit să nu facă nici o numire sau vreo demitere fără să aibă un interes personal. Altminteri e greu de ex­plicat de ce ar schimba niște incompetenți dove­diți, cu alții așijderea. Una peste alta, ne așteaptă schimbări care n-au de ce să ne bucure. De pildă, postul de ministru al Dezvoltării Regionale, deți­nut de Paul Stănescu, va fi atribuit, din câte se spu­ne, lui Marian Oprișan, șeful Consiliului Ju­dețean Vrancea. Speriat de remaniere, deși el nu era vreun disident, Valentin Popa, ministrul Edu­cației, și-a dat demisia înainte să fie schimbat, în birou la Dragnea, ca să fie clar cine-i șeful. La Edu­cație, ca nou-vechi ministru e vehiculat nu­mele Ecate­rinei Andronescu, care a îndrăznit și ea, timidă, să-l critice pe Dragnea, nu demult, și să-i ceară demisia, "cu tot respectul". Ea a con­firmat că Dragnea i-a propus postul cu câteva săp­tămâni în urmă. Deci Valentin Popa era re­maniat și nu știa. Deocamdată, a fost unsă interimar la Educație Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Eu­ropene. Ră­mâne de văzut deci, dacă Andro­nes­cu s-a vân­dut pentru o funcție sau nu.
Mai sunt și alții care vor zbura din guvern. Se vorbește, de exemplu, despre Dănuț Andrușcă, analfabetul absolut, căci nu poate lega nici două vorbe, fie ele și greșite, de la Ministerul Econo­miei. Și despre Ioana Bran, de la Ministerul Turis­mului, fata lu tata, căreia nu-i vom simți lipsa, căci nu i-am simțit nici prezența. Se pregătește să-și facă bagajele și Lucian Șova de la Transporturi, care era foarte fericit că nu avem autostrăzi, pen­tru că altminteri ar pleca multinaționalele, dacă ar avea pe unde să fugă... George Ivașcu de la Cul­tu­ră va cădea și el, pentru că e pus de Firea... Mai era în vizor Tudorel Toader, care n-a mișcat cu am­nistia și grațierea și nici n-a elaborat o or­do­nanță de urgență prin care să-i schimbe lui Drag­nea completul de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Astea au fost prea mult până și pentru Toader. De aceea, Dragnea l-ar vrea înlo­cuit, dar e apărat de Tăriceanu. Iar fără ALDE, PSD nu mai are majoritatea care să-i asigure o gu­vernare în forță. Dragnea a vrut să-l debarce și pe Me­leșcanu, de la Externe, însă, Tăriceanu a aver­tizat că Toader și Meleșcanu sunt de neînlocuit.

"Viorica Dăncilă a umplut Bruxelles-ul de minciuni"

- Premierul Viorica Dăncilă a fost la Bru­xelles, unde, drept explicație la represiunea din 10 August, a servit același scenariu al protesta­ta­rilor aduși de afară pe bani străini și afumați cu iarbă. A mai dat și alte răspunsuri pe lângă ade­­văr, cu privire la schimbarea procurorului-șef al DNA, Codruța Kovesi, și la alte câteva ches­­­tiuni la ordinea zilei. Ce impresie a făcut ofi­cialilor europeni?

- Vedeți, câtă vreme Viorica Dăncilă comitea numai greșeli de exprimare și confuzii geografice, puteai să spui că e mică și ușor diabolică, pentru că persevera în eroare. Numai că a început să min­tă cu nerușinare, ceea ce arată că e mai mult decât credeam noi: este o marionetă, da, dar una peri­cu­loasă. Nu e de mirare că ea minte, pentru că toți pesediștii au o părere proastă despre români și cred că ne pot prosti. Amintiți-vă că atunci când a venit Diaspora la mitingul din 10 August, un con­­silier local al PSD a spus că "s-a golit Europa de hoți, curve și cerșetori" - asta erau pentru el ro­­mâ­nii din străinătate. Acum, un primar PSD a spus că "în țară au rămas numai bătrânii, bețivii și le­neșii". Prin urmare, și dacă pleci, și dacă ră­mâi, PSD are tot o părere proastă despre tine. Iar com­portamentul Vioricăi Dăncilă la Bruxelles este în aceeași linie. Fiind cu o vizibilitate mai mare, e mai primejdioasă. De aceea, partidul a în­ceput să-i taie microfonul. A fost de pomină când a ieșit de la Consiliul Politic, alături de Dragnea, și a vorbit numai acesta. Când a dat și Dăncilă să spu­nă ceva, Dragnea a luat-o frumos de cot și a dus-o din fața presei. De la vizitele ei în străină­tate, guvernul ne dă numai filme mute. Sonorul e tăiat, pentru a nu auzi ce trăsnăi spune, și apare "sub­titrarea" pe ecran, cu mesaje ticluite de consi­lieri. Și pe bună drep­tate, căci, uite, cum a scăpat nițel la microfon la Bruxelles, a și scos din ea o serie de minciuni or­dinare. Că "protestanții" din 10 August au bătut-o "cu bestialitate" pe o jandar­meriță, deși s-a vă­zut pe imaginile filmate că pro­testatarii au sal­vat-o din mâinile unor huligani aduși special pentru pro­vocări și scandaluri. Că președintele Klaus Io­hannis a demis-o pe Codruța Kovesi, când se știe că șeful statului nu a avut decât să se supună unei decizii a CCR, după ce toate demersurile de de­mitere au fost făcute de ministrul Justiției, Tu­dorel Toader. Că "pro­tes­tanții" au fost plătiți de So­ros și drogați. Lucruri care amintesc de intoxi­cările din timpul mine­ria­dei din 1990: "Am găsit la pe­ne­țeu droguri, ma­șini de falsificat bani...". Cu astfel de minciuni, Vio­rica Dăncilă a făcut rău Ro­mâniei. Nu e ca și cum oamenii ăia de la Bruxelles nu știu care e ade­vărul. Ce credibilitate mai pot avea repre­zen­tanții României acum, taman când ne pregătim să preluăm președinția Consiliului European?

"Guvernul încalcă legile și când e vorba de siguranța națională"

- Luna aceasta am mai asistat și la un eve­niment în premieră: rectificarea bugetară, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), deși au fost tăiați banii unor instituții care se ocupă de siguranța națională. Cum a fost posibil?

- A fost posibil pentru că această guvernare nu ține seama de nimeni și de nimic, nici de legi, nici de opoziție, nici de președinte, nici de atenționări ex­terne. Premiera a fost dublă. Am asistat pentru pri­ma dată la o rectificare bugetară "pozitivă" în care, în loc să se împartă excendentul, dacă ar fi existat, s-a tăiat de la unii și s-a dat altora. De ase­menea, în premieră absolută, a fost ignorată pre­ve­derea legală prin care avizul CSAT era obli­gatoriu pentru rectificarea bugetară a instituțiilor care țin de siguranța națională. Guvernul a cerut avizul, dar nu l-a obținut. Ședința CSAT a fost suspendată de președintele Klaus Iohannis, care nu a fost convins de argumentele pentru unele re­du­ceri bugetare. Și-atunci, Dăncilă și restul au spus că legea îi obligă să ceară avizul, nu să-l și obțină și că pot face rectificarea și fără el. O mo­tivație halucinantă, care te lasă fără replică.