"Alianța Vestului"

Ciprian Rus
Vești bune de pe frontul de apus

În vremuri negre, când societatea românească e mai dezbinată ca oricând, iar cel mai adesea pe teme arti­ficiale, aruncate în spațiul public cu intenția vădită de a fura atenția de la problemele serioase ale României și de la acțiunile păguboase ale majorității de guver­nă­mânt (vezi Legea offshore, de care depind exploatarea ga­zelor naturale din Marea Neagră, investiții uria­șe și posibila independență energetică a Ro­mâniei) mai apar și întâmplări normale, care îți dau speranța că cineva se mai gândește la viitorul românilor, nu doar la strata­ge­me și ma­nipulări.
Primarii celor patru mari orașe din Transilvania și Banat - Cluj-Napoca, Oradea, Arad și Timișoara - și-au dat mâna, semnând o "Alianță a Vestului", care să le permită să colaboreze pe viitor pe mari proiecte cu finanțare europeană și să împrumute unii de la alții soluții care s-au dovedit de succes în administrarea munici­piilor pe care le conduc. "Noi, Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Emil Boc, am decis înființarea Patrulateralei Vestului, un for pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conec­ti­vitate de mare viteză, și în plan cultural. Ne propunem ca această structură să fie un cadru pentru inițierea de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia îmbunătățirii conectivității între cele patru orașe - cale ferată de mare viteză, autostradă, drum expres, rapid - și de cooperare în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, secu­ritate. Vrem să dăm și un exemplu național de cooperare, pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte", au explicat semnatarii.
Cei patru primari nu mai vor să stea la mila Bucureștiului și vor să obțină finanțări direct de la Bruxelles, pentru marile proiecte de infrastructură. "Nu ai cum să obții o sursă de finanțare dacă vii cu o bucățică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul. Or, se știe că Uniunea Eu­ro­peană are și proiecte majore, pentru care se pot obține bani direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de fi­nanțare și vrem să ajungem să accedem la ele. Vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului", spune Nicolae Robu. "Sunt patru mari teme, una dintre ele este cultura. Cultura se poate întinde pe tot ceea ce în­seam­nă zonele frumoase din Caraș-Severin, potențialul istoric din Hunedoara, tot ceea ce înseamnă vinurile din Arad, apele termale din Oradea sau potențialul turistic al Clu­ju­lui", susține Gheorghe Falcă.
Cei patru primari ai orașelor mari din Vest au participat împreună, în ultimele zile, la mai multe evenimente, în care au împărtășit din experiențele lor pozitive în administrație. În urma unei întâlniri similare desfășurate anul trecut, Bo­lojan și Boc chiar au împrumutat modelele de bună practică ale celuilalt. Mai important însă decât micile soluții pe care le "fură" unii de la alții e semnalul de normalitate pe care alianța celor patru o transmite în societatea româ­nească. Știm bine ce orgolii existau între Cluj și Timișoara sau între Arad și Timișoara. Se pare că epoca aceasta a lui cine-i "fruncea" a trecut, spre binele tuturor locuitorilor din vestul României. Poate învață și alții, din alte zone, din modelul "Alianței Vestului"...